Cartierul belgian rau famat care a devenit centrul de control al jihadistilor. Ce spun localnicii despre atentatul din Franta

18-11-2015 19:07


Ancheta atacurilor din Paris merge inainte in Belgia. Mai multi dintre suspecti provin din Molenbeek, o suburbie populara a Bruxelesului. Nu este prima oara cand acest cartier este asociat cu terorismul si crima organizata.
 

Este o zona multiculturala, vibranta, frematand de viata, in care se vorbeste curent pe strada araba si turca. Insa 40% dintre tineri sunt someri. De aici si distanta simtita de multi locuitori ai cartierului fata de societatea belgiana. Totusi, localnicii se dezic raspicat de merele putrede care au adus comunei dubioasa reputatie de teren de recrutare pentru jihadisti.

"Cine nu face rele nu are de ce sa se teama, nu are probleme. Ei se declara musulmani si spun ca ucid in numele lui Allah, dar adevaratii musulmani nu fac asa ceva. Se zice ca e cartierul arabilor, dar aici traiesc toate nationalitatile, toate rasele si religiile", spune un locuitor.

"Mereu sunt uluit cand aud ce se petrece aici. Am multi prieteni aici si traim toti ca niste oameni obisnuiti. Eu sunt nascut in Maroc, am obtinut echivalarea studiilor aici, am facut stagii pana cand am obtinut meseria care imi place mult. Traiesc si muncesc ca orice belgian. Nu ma simt diferit de ceilalti belgieni, chiar daca sunt musulman practicant", a declarat un locuitor.

Autoritatile belgiene recunosc totusi ca sunt multe probleme in Molenbeek.

Koen Geens, ministrul belgian al justitiei: "Acte false, comert cu arme, toate infloresc in unele suburbii ale capitalei precum Molenbeek".

Din Molenbeek provin atat Saleh Abdeslam, teroristul care a reusit sa scape vineri dupa atentatele de la Paris, cat si Abdel Hamid Abaaoud, socotit planificatorul atacurilor. Tot de aici proveneau militantii implicati intr-un violent schimb de focuri cu politia belgiana la inceputul anului, atacatorul de la Muzeul Evreiesc si cel care, in august, a incercat sa provoace un macel intr-un tren din Franta.

In alta ordine de idei, revista franceza Le Point a obtinut, in exclusivitate, imagini din interiorul celor doua camere de hotel de langa Paris, in care Salah Abdeslam si complicii lui au sosit cu doua zile inainte sa puna in practica planul lor terorist.

Pe un colt de comoda, au lasat resturi de pizza in cutia in care a fost livrata si niste briose cu ciocolata. Mai intrigante sunt cateva seringi, ace si tuburi pentru intubatie, aflate in mijlocul unei mese rotunde. Criminalistii incearca sa afle daca instrumentele medicale au fost folosite pentru droguri sau la pregatirea centurilor cu explozibil folosite de kamikaze.

Totodata, intr-o pubela din apropierea salii de concerte Bataclan, a fost gasit un telefon mobil, in care era salvat un plan al salii de concerte si un SMS cu mesajul "incepem".

VIDEO PROTVPLUS.RO