Raid al politiei franceze in Strasbourg, in cautarea lui Salah Abdeslam. Presedintele Hollande: "Franta este in razboi"

×
Codul embed a fost copiat

Franta si Europa ar trebui sa fie pregatite pentru noi atentate, a avertizat premierul de la Paris, dupa ce omologul sau britanic a anuntat ca in ultima jumatate de an tara sa a dejucat 6 atacuri similare celor de vineri.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

De altfel, presedintele Francois Hollande doreste sa extinda starea de urgenta pentru urmatoarele 3 luni. La una dintre sutele de perchezitii facute in ultimele 48 de ore, politistii francezi au gasit nu doar arme, ci si lansatoare de rachete. Exista si o pronuntata filiera belgiana. In aceasta tara, sunt cautati frenetic creierul atentatelor, dar si al optulea atacator.

Luni dimineata, Molenbeek, o suburbie a Bruxelleslului descrisa drept "cuib de teroristi", a fost impanzita de trupele speciale belgiene. Tensiunea era palpabila, cu atat mai mult cu cat in cateva randuri s-au auzit detonari si impuscaturi. Insa, actiunea s-a incheiat fara rezultatul scontat: Salah Abdelsam, suspectul-cheie dat in urmarire internatioanla inca de duminica, nu a fost capturat.

Nascut la Paris in urma cu 26 de ani, Abdelsam este cel care a inchiriat una dintre masinile folosite in atacuri si a fost plasat pe lista de suspecti inca de vineri seara. Numai ca informatia n-a ajuns si la politistii de la granita Frantei cu Belgia. Dupa ce i-au verificat documentul de identitate, agentii l-ar fi lasat sa plece. Cand si-au dat seama de eroare, era prea tarziu. Abdeslam este fratele lui Ibrahim, unul dintre atacatorii kamikaze din Paris. Un al treilea frate a fost arestat duminica de politistii belgieni.

Citește și
avioane franta
Franta raspunde atentatelor cu un bombardament masiv in Siria. Avioanele de lupta au distrus mai multe obiective ale ISIS

Tot la Molenbeek au scotocit luni politistii si dupa Abdelhamid Abaoud, socotit creierul atentatelor de la Paris.
In mod frapant, Belgia pare sa fi devenit de ani de zile un sanctuar convenabil pentru islamistii radicali. Tara cu 11 milioane de locuitori numara cei mai multi jihadisti plecati sa lupte in Siria.

Intre timp, in toata Franta au avut loc sute de raiduri in cercurile islamiste. O alta sectiune a anchetei risca sa complice enorm criza refugiatilor. Un pasaport gasit aproape de ramasitele unuia dintre kamikaze apartine unui individ de 25 de ani originar din Siria. Acesta ar fi sosit in Grecia in octombrie, alaturi de altii si ar fi solicitat azil. In plus, chiar ar fi fost salvat pe mare de paza de coasta elena.

In lumina acestor informatii, polonezii au anuntat ca vor cerceta indelung trecutul solicitantilor de azil inainte sa ii primeasca. In acest context, ministrul german al justitiei a atras atentia ca pasaportul gasit ar putea fi "o pista falsa" lansata de Statul Islamic pentru a "radicaliza" dezbaterea legata de criza migratorie.

Intre timp, continua sa apara imagini si relatari care completeaza tabloul cumplit al atentatelor de vineri. O martora a filmat aceste scene telefonul mobil. Femeia e convinsa ca i-a surprins pe unii dintre membrii comandoului terorist.

Inainte sa ajunga in sala de concerte Bataclan, teroristii au tras in cei de la intrare. Intr-o alta inregistrare, se disting numeroase victime zacand pe trotuar si in hol. De asemebea, a surprins momentul in care cativa politisti asteapta ordinul de a interveni, in spatele sali Bataclan, in timp ce pe trotuar mai multi raniti implora ajutor.

In interior, fiecare a cautat adapost pe unde a apucat, in bai sau in loje.

Martor: "In timp ce isi incarcau munitia, am reusit sa ne furisam pana intr-o anexa tehnica din dreapta scenei. Puteam sa auzim prin usa ce se intampla. De cand au inceput sa vorbeasca, au spus ca este un act impotriva a ceea ce Franta face in Siria de cateva saptamani. Am auzit apoi gloante, iar tipetele au incetat. Am crezut ca i-au executat pe toti ostaticii pe care ii luasera. Si-au indreptat atentia asupra usii in spatele careia eram si am auzit lovituri... incercau sa o deschida. Atunci m-au sunat cei de la serviciile de securitate, sa ma intrebe daca situatia s-a schimbat. Le-am spus ca daca nu mai vor inca 40 de morti, la cei deja existenti, trebuie sa lanzeze asaltul."

La atatea ore dupa macel, duminica seara un francez inca nu reusise se afle nimic de fiica lui, prezenta la concertul rock. A sperat sa obtina o lamurire de la seful guvernului franacez.

Sumarul evenimentelor:
Presedintele Frantei a tinut un discurs in fata camerelor reunite ale Parlamentului de la Paris
Statul Islamic ameninta cu atacuri toate statele care participa la campania aeriana din Siria
Un al cincilea atacator a fost identificat
Trupele antiterorism au gasit un lansator de rachete in Lyon
Raiduri antiteroriste in mai multe regiuni din Franta
Guvernul francez intentioneaza sa desfiinteze moscheile radicale
Muzeele si institutiile culturale publice din Paris se redeschid astazi
Salah Abdeslam a fost oprit sambata in timp ce se deplasa cu masina, dar nu a fost retinut
Franta a bombardat aseara orasul sirian Raqqa si a distrus doua obiective ISIS

Cronologia evenimentelor de luni, 16 noiembrie:

UPDATE 23:45 Statul Islamic ar avea pus la punct un serviciu de consultanta valabil 24 de ore din 24, pentru recrutare, transmitere de mesaje si planuri. Serviciul ii ajuta astfel pe jihadisti sa foloseasca un serviciu de comunicatii care sa nu poata fi detectat sau descifrat de autoritati, relateaza NBC News.

UPDATE 23:40 Cetenii francezi care se intorc din Siria ar putea fi pusi sub arest la domiciliu, relateaza France Presse, care citeaza surse guvernamentale.

UPDATE 23:35 Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni seara, intr-un interviu difuzat de TVR 1, ca Romania este solidara, dar si ingrijorata cu privire la situatia din Franta.

"Noi cu siguranta suntem foarte, foarte ingrijorati, ne-am declarat - si eu am facut-o aseara - solidari, suntem profund emotionati de aceste evenimente, de tragediile umane, si de aici trebuie sa se traga foarte repede niste concluzii care tin de securitatea nationala. (...) Eu cred ca o solidaritate europeana in aceasta chestiune este absolut necesara, cum sunt convins ca in urma acestei tragedii, marii actori din politica internationala vor trebui sa gaseasca metode comune de abordare, de exemplu in conflictul din Siria", a subliniat seful statului.

El a aratat ca in tara noastra nu a fost crescut nivelul de alerta dar a precizat ca in cadrul sedintei CSAT din decembrie se va discuta despre adaptarea unor acte normative astfel incat Romania sa reactioneze prompt. "Romania nu a crescut nivelul de alerta, nu am considerat, respectiv cei responsabili nu au considerat ca este nevoie, dar cu siguranta este nevoie de adaptarea unor acte normative, unor proceduri, pentru a fi in situatia sa reactionam si noi mai repede, mai bine, mai prompt in situatii care sper sa nu apara niciodata la noi, dar cred ca este mai bine sa fii pregatit si sa nu se intample, decat sa nu fii pregatit si sa se intample ceva. Vom discuta aceste chestiuni cu siguranta in Consiliul Suprem de Aparare a tarii acum, in luna decembrie", a spus Iohannis.

UPDATE 23.30 Politia franceza a condus un raid in Neudorf, un cartier din Strasbourg, dupa ce mai multi martori au declarat ca l-ar fi vazut pe Salah Abdeslam, unul dintre teroristii din Paris. Operatiunea s-a incheiat insa fara succes, iar Abdeslam ramane in continuare cel mai vanat terorist din lume, la momentul actual.

UPDATE 23:00 Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a sosit la Paris, luni seara, pentru a aduce un omagiu victimelor atentatelor de vineri seara si a reiterat sprijinul Washingtonului in lupta contra Statului Islamic, precizand ca francezii "nu sunt doar prietenii nostri, sunt fratii nostri".

El a mai adaugat ca lupta impotriva jihadistilor nu este un conflict al civilizatiilor: "Ei sunt niste monstri psihopati. Nu exista nimic civilizat la ei".

UPDATE 22:30 Consiliul de Securitate al ONU a pastrat luni un minut de tacere in deschiderea sedintei sale, ca omagiu adus victimelor atentatelor de la Paris, revendicate de gruparea Statul Islamic si care au facut 129 de morti si sute de raniti, scrie AFP.

UPDATE 19:45 Luminile Turnului Eiffel s-au reaprins in aceasta seara in culorile tricolorului francez.

In afara de aceasta iluminare speciala, pe Turnul Eiffel va fi proiectata si deviza in limba latina a Parisului, "Fluctuat nec mergitur" (Este batut de valuri, dar nu se scufunda).

UPDATE 19:30 Stadionul Wembley va fi pazit de politisti inarmati in timpul amicalului dintre Marea Britanie si Franta, care va avea loc marti seara, a anuntat Politia Metropolitana.

Masurile de securitate sunt "doar de precautie" si nu ca urmare a "unor informatii", a mai declarat seful politiei.

UPDATE 19:00 Proprietyarii salii de concerte Bataclan si-au exprimat regretul pentru cele intamplate vineri seara. "Nu exista cuvinte sa exprimam durerea din aceste momente. Gandurile noastre sunt alaturi de victime, raniti si familiile lor", au declarat acestia intr-un comunicat publicat si pe Twitter.

UPDATE 18:30 Mohamed Abdeslam, fratele a doi teroristi din Paris, a facut o declaratie de presa dupa ce politia belgiana l-a eliberat din arest. El a declarat ca toata familia sa este afectata de ceea ce s-a intamplat si ca nu a observat niciun comportament ciudat al fratilor sai inainte de atentate. Brahim Abdeslam este unul dintre jihadistii care s-a aruncat in aer pe strada Voltaire, in timp ce Salah Abdeslam este dat in urmarire internationala.

Redam integral declaratia sa:

"Am fost acuzat ca as fi comis acte de terorism, dar nu am nici cea mai mica legatura cu ce s-a intamplat la Paris. Lucrez pentru Consiliul Local de 10 ani si nu am avut niciodata vreo problema cu nimeni. Parintii mei sunt complet socati de tragedie. Nu am observat niciodata ceva straniu in comportamentul fratilor mei.

Inca nu avem nicio veste de la fratele meu Salah, nu stim unde se afla.

Nu stiam ca Brahim era in Paris. Fratii mei sunt mari, nu ii intrebam mereu ce fac in timpul lor liber. Desi poate ca oamenii nu o sa ma creada, eu si familia mea suntem foarte afectati de tot ce s-a intamplat si ne gandim mereu la victime"

UPDATE 18:00 Barack Obama: SUA va lucra indeaproape cu Franta dupa atacurile din Paris
Presedintele a anuntat in cadrul Summitului G20 de la Ankara un nou acord intre SUA si Franta, conform caruia Statele Unite vor lucra indeaproape cu Franta, pe masura ce vor continua cu investigatiile si suspectii vor fi depistati.

"Franta este deja un partener antitero puternic si anuntam astazi un nou acord. Intarim practicile prin care facem schimb de informatii confidentiale si informatii militare operationale cu Franta'', a afirmat Obama in fata presei.

Vezi declaratia pe larg a presedintelui Barack Obama.
 

UPDATE 17:10 Presedintele Frantei tine un discurs in fata camerelor reunite ale Parlamentului de la Paris. "Franta e in razboi", si-a inceput el discursul. "In aceasta perioada de o gravitate exceptionala, am vrut sa marchez unitatea nationala in fata unei asemenea orori", a declarat Francois Hollande. "Popoarele libere nu se lasa impresionate de teroare. Cei care au indraznit sa atace Republica Franceza au pierdut de-a lungul istoriei", a spus presedintele francez, facand apel la sange rece.

"Franta, fara distinctii de culoare, religie, este tinta teroristilor. Franta tanara este Franta pe care au vrut sa o ucida." Presedinteler Frantei a afirmat ca atacurile au fost concepute in Siria "pentru a ne impedica sa luptam in Orientul MIjlociu impotriva terorismului".

El a cerut Consiliului de Securitate sa se reuneasca de urgenta pentru a emite o rezolutie impotriva Statului Islamic si a anuntat ca va trimite portavionul Charles de Gaulle in Mediterana de Est, pentru a consolida coalitia anti-ISIS. "In Siria, vom cauta o solutie politica, iar Bashar al-Assad nu poate fi rezolvarea. Statul Islamic nu trebuie controlat, ci distrus".

Hollande a anuntat ca se va intalni in urmatoarele zile si cu Barack Obama si Vladimir Putin pentru a discuta situatia din Siria si a vorbit despre "o coalitie mare si unica". El a avertizat ca "intoarcerea la frontierele nationale" si "ridicarea de garduri" inseamna "sfarsitul UE", si a subliniat ca daca Europa nu-si poate controla granitele, atunci se impune revenirea la frontierele nationale.

"Vineri, francezi au ucis alti francezi. Pe teritoriul nostru sunt indivizi care trec de la delincventa la radicalizare, apoi la terorism. Uneorii pleaca sa lupte in Siria si Irak, alteori raman si formeaza retele".

"Am cerut reluarea controalelor la frontiere", a anuntat Hollande. El a cerut instituirea starii de urgenta pentru 3 luni, intr-o forma adaptata la noile tehnologii, dat fiind ca legea in acest sens dateaza din 1955. "Trebuie sa ne aducem la zi Constitutia, ca sa putem reactiona corespunzator la amenintarea terorista".

Hollande spune ca Franta "e in razboi", dar acest nou tip de razboi nu e acoperit de actualele legi, nepermitand nici functionarea normala a autoritatilor publice, dar nici starea de asediu. Ca urmare, presedintele cere amendarea Constitutiei. El vrea sa poata fi mai usor expulzati strainii care ameninta securitatea tarii.

Hollande vrea si cresterea puterilor institutiilor de forta, folosirea noilor tehnologii dar si marirea pedepselor pentru terorism.

"Pactul de securitate e mai important decat pactul de stabilitate", a subliniat Francois Hollande, anuntand crearea a 5.000 de locuri de munca in politie, pana la finalul lui 2019 si alocarea unui buget mai mare pentru aparare.

"Terorismul nu va distruge Republica, Republica va distruge terorismul", si-a incheiat presedintele francez discursul.

Hollande a mai adaugat si ca atentatele de vineri seara nu reprezinta doar un atac la adresa Frantei, aratand ca victimele care au fost executate cu sange rece aveau 19 nationalitati diferite. Press Association a realizat un grafic cu tarile de origine ale acestora.

UPDATE 16:50 Politia din Turcia a arestat saptamana doi barbati suspecti ca ar avea legaturi cu Statul Islamic. Cei doi ar fi incercat sa puna la cale o lovitura la Istanbul, iar autoritatile banuiesc ca atentatul ar fi avut legatura cu ce s-a intamplat vineri seara la Paris, relateaza Press Association.

UPDATE 16:40 Doua dintre cele sapte persoane retinute sambata in Belgia au fost puse sub acuzare, au declarat procurorii belgieni. Acesteia sunt acuzati de conducerea unui atac terorist si de participarea la activitati ale unei organizatii teroriste, scrie The Guardian.

Celelalte cinci persoane au fost eliberate.

UPDATE 16:30 Abdelhamid Abaaoud, presupusul "creier" al atacurilor din Paris, a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare, in absentia, la inceputul anului, pentru ca recruta tineri in Statul Islamic. Teroristul se numara printre alti 32 de condamnati acuzati ca ar fi condus cea mai mare retea de recrutare jihadista din Belgia.

UPDATE 16:15 Politia din Serbia a retinut un migrant cu pasaport sirian asemanator cu cel detinut de unul dintre teroristii de la Paris. Documentul, avand acelasi nume si aceeasi data, dar cu o fotografie diferita, a fost gasit asupra unui refugiat din Presevo, iar barbatul a fost retinut imediat.

UPDATE 16:00 Tatal lui Samy Amimour, unul dintre teroristii care s-au sinucis la Bataclan, a facut tot posibilul pentru a-si convinge fiul sa paraseasca Statul Islamic si sa se intoarca in Franta. Barbatul in varsta de 67 de ani s-a dus, in iunie 2014, pana in Siria pentru a-si implora fiul sa vina inapoi acasa, dar nu a reusit, scrie Le Monde.

UPDATE 15:30 Politia belgiana a inchieiat operatiunea din Molenbeek, o suburbie din Bruxelles, a declarat primarul orasului, Francoise Schepmans, relateaza The Guardian. Nimeni nu a fost arestat in urma raidului, mai noteaza publicatia.

Intre timp, Mohamed Abdeslam, retinut dupa ce fratii sai au fost declarati suspectii in cazul atentatelor din Paris, a fost eliberat de politisti. Avocatul acestuia a declarat pentru RTL ca Abdeslam "nu a facut aceleasi alegeri in viata ca fratii lui".

UPDATE 15:00 Gruparea jihadista Statul Islamic a avertizat intr-o noua inregistrare video difuzata luni ca toate tarile care participa la loviturile aeriene din Siria impotriva SI vor avea aceeasi soarta ca Franta si a amenintat ca va ataca Washingtonul, relateaza Reuters. "Le spunem statelor care iau parte la campania cruciata ca, atunci cand o vrea Dumnezeu, asa cum am lovit Franta, in centrul sau, Parisul, juram ca vom lovi America in centrul sau, Washington". a afirmat un barbat in inregistrarea video.  Pentru moment nu s-a putut verifica autenticitatea inregistrarii video.

UPDATE 14:50 Postul TV francez BFM anunta ca operatiunea antitero din Bruxelles vizeaza prinderea lui Salah Abdeslam.

UPDATE 14:30 Primarul musulman al Rotterdamului, Ahmed Aboutaleb, cunoscut pentru modul sau deschis de a se exprima, a chemat luni la “eradicarea totala” a gruparii jihadiste Statul Islamic.

UPDATE 14:20 Hackerii de la Anonymous au declarat razboi impotriva gruparii teroriste ISIS, intr-un anunt postat pe Youtube. Detalii aici!

UPDATE 14:15 Ministrul german al justitiei, Heiko Maas, a estimat luni ca pasaportul unui refugiat sirian gasit langa trupul unuia dintre autorii atentatelor de la Paris ar putea fi “o pista falsa” lansata de gruparea Statul Islamic pentru a “radicaliza” dezbaterea legata de criza migrantilor, transmite AFP.“Stim ca Statul Islamic este cunoscut pentru faptul ca lasa asemenea piste false pentru a politiza si radicaliza problema refugiatilor in Europa”, a afirmat Heiko Maas la postul public de televiziune ARD, recomandand “o foarte, foarte mare prudenta pana cand lucrurile vor fi clarificate”.

“Nu exista nicio legatura dovedita intre terorism si refugiati, poate cu exceptia uneia singure: refugiatii fug din Siria de exact aceleasi persoane care sunt responsabile de atentatele de la Paris”, a subliniat ministrul german. In ultimele zile, declaratii succesive ale unor membri ai cabinetului de la Berlin au cerut sa nu se faca legaturi intre atacurile de la Paris, revendicate de Statul Islamic, si criza migrantilor care afecteaza Europa. Politica de deschidere fata de refugiati dusa de cancelarul Angela Merkel este din ce in ce mai criticata in propria tabara conservatoare, dar si de populatie, dupa cum indica sondaje recente.

UPDATE 14:10 Creierul atentatelor din Paris ar fi Abdel Hamid Abaaoud, scrie Le Soir, care citeaza surse din securitate. Detalii aici!

UPDATE 14:05 Franta trebuie sa se pregateasca de noi atentate, care ar putea avea loc si in alte tari europene, “in urmatoarele zile si saptamani”, a declarat luni prim-ministrul francez Manuel Valls, citat de AFP. Detalii aici!

UPDATE 14:00 Turcia a avertizat de doua ori intr-un an Franta in legatura cu unul dintre militantii jihadisti care s-a aruncat in aer vineri seara in timpul atentatelor din Paris, dar sustine ca nu a primit niciun raspuns, a declarat luni un reprezentant guvernamental turc, informeaza AFP. Politia turca “a informat politia franceza de doua ori, in decembrie 2014 si in iunie 2015” in legatura cu Omar Ismail Mostefi, unul dintre atacatorii de la sala de concerte Bataclan, a declarat respectiva oficialitate, sub rezerva anonimatului. “Totusi, nu am primit niciun raspuns din partea Frantei in aceasta privinta”, a adaugat el. Turcia a primit o cerere de informare din partea Frantei pe numele lui Ismail Omar Mostefai abia dupa atacurile de vineri, a declarat oficialitatea turca. Mostefai a intrat in Turcia in 2013, pe la Edirne (nord-vest), in apropiere de frontierele bulgara si greaca, dar nu exista informatii despre cand anume a parasit tara.

UPDATE 13:30 Televiziunile belgiene au negat informatia initiala potrivit careia Salah Abdeslam ar fi fost retinut. O operatiune uriase a trupelor speciale este in derulare in carierul Molenbeek, Bruxelles.

UPDATE 13:11 Televiziunile belgiene transmit ca Abdelsam Salah, suspectul cautat de politia franceza, a fost arestat in Molenbeek, Belgia, informeaza The Guardian. Este cel care a inchiriat una dintre masinile folosite in atacuri si era trecut pe lista de suspecti.

UPDATE 13:00 Presedintele Francois Hollande a fost prezent la Universitatea Sorbona, emblema a Frantei, pentru “minutul de reculegere al Europei”. Cei prezenti aici au cantat imnul Frantei. Detalii aici!

UPDATE 12:50 Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a declarat ca 104 persoane au fost plasate in arest la domiciliu si 168 de raiduri au avut loc noaptea trecuta. De asemenea, 23 de persoane au fost arestate si 31 de arme confiscate. Ministrul a confirmat ca 6 persoane au ramas fara cetatenia franceza, de la inceputul acestui an.

UPDATE 12:10 Creierul atentatelor din Paris ar fi Abdel Hamid Abaaoud, scrie Le Soir, care citeaza surse din securitate. Detalii AICI

UPDATE 11:30 Procurorii confirma ca un alt terorist care s-a aruncat in aer la Stade de France este Ahmad Al Mohammad, al carui pasaport fusese gasit zilele trecute. El a fost inregistrat ca si refugiat dupa ce a ajuns pe insula greaca Leros, pe 7 octombrie.

UPDATE 11:20 Bilal Hadfi, in varsta de 20 de ani, a fost identificat ca fiind teroristul care s-a aruncat in aer in fata portii H de la Stade de France. El ar fi luptat alaturi de Statul Islamic in Siria si provenea din Belgia, scrie The Guardian. Este al cincilea nume dat publicitatii.

UPDATE 10:40 Un al patrulea atacator, care s-a sinucis la Bataclan, a fost identificat. Surse din Politie citate de televiziunile franceze spun ca acesta se numeste Samy Amimour si s-a nascut in Paris, in 1987. Familia lui ar locui in Bobigny, in nordul Parisului, acolo unde au avut loc raiduri in aceasta dimineata.

UPDATE 10:05 Televiziunea franceza BFMTV informeaza ca un lansator de rachete a fost gasit azi-noapte in Lyon, impreuna cu mai multe arme. Cinci persoane au fost arestate, scrie The Guardian.

Prim-ministrul Manuel Valls a afirmat ca peste 150 de raiduri au fost efectuate pe teritoriul tarii.

Acesta a avertizat ca noi atacuri teroriste sunt planuite in Franta si alte tari europene. "Stim ca mai multe operatiuni se pregateau si inca sunt pregatite, nu numai impotriva Frantei ci si a altor tari europene", a afirmat Valls.

UPDATE 10:00 Un suspect oprit de politie sambata si apoi lasat sa plece; perchezitii la Bobigny, Toulouse si Grenoble Unul dintre suspectii de implicare in atentatele teroriste de la Paris a fost oprit sambata de politie in timp ce se deplasa cu un automobil prin nordul Frantei, dar nu a fost retinut, relateaza DPA citand informatii facute publice duminica.

Salah Abdeslam, de 26 de ani, a fost oprit sambata in timp ce se deplasa cu masina impreuna cu alte doua persoane, in contextul in care de sambata s-au introdus controale intarite la frontiere dupa atentatele teroriste soldate cu cel putin 129 de morti, informeaza duminica seara ziarul Le Monde. Belgia, unde barbatul era deja cunoscut autoritatilor, a emis intre timp un mandat de arestare international pe numele sau.

Fratele lui, Brahim Abdeslam, in varsta de 31 de ani, a detonat vineri seara centura cu explozibili aflata asupra sa pe bulevardul Voltaire, in apropierea salii de concerte Bataclan. El era cetatean francez si rezident in Belgia. Un al treilea frate, Mohamed Abdeslam, se afla printre cei sapte detinuti pentru a fi interogati la Bruxelles. Conform informatiilor furnizate de Le Monde, cei trei frati nu figurau in dosarele serviciului de informatii franceze.

UPDATE 08:45 Gruparea jihadista Statul Islamic nu se foloseste de fluxul de refugiati pentru a ajunge in Europa, tinand cont de pericolele existente pe rutele migrantilor, a estimat duminica ministrul german al apararii Ursula von der Leyen, potrivit AFP.

'Terorismul este organizat intr-o asemenea maniera incat nu se expune riscurilor existente pe rutele anevoioase ale refugiatilor, care includ traversarea marii, cu riscuri mortale. Iata de ce fac un apel la retinere fata de amestecarea notiunilor de terorism si refugiati', a declarat Ursula von der Leyen, intr-o conferinta de presa.

Anterior, ministrul de interne german Thomas de Maiziere avertizase in legatura cu pericolul stabilirii unei 'legaturi premature' intre atacurile teroriste comise vineri noaptea la Paris si criza refugiatilor in Europa.

'Acesti refugiati au fugit din fata terorii barbare si au venit in regiunea noastra pentru ca vor sa scape de organizatia Statul Islamic, dar si pentru ca au fost reprimati intr-o maniera incredibila de Bashar al-Assad', a continuat Ursula von der Leyen.

La zece luni dupa atacul de la redactia saptamanalului Charlie Hebdo, Franta este din nou in stare de soc dupa un val de atentate teroriste fara precedent. Tara a fost plasata in stare de urgenta dupa seria de atacuri comise vineri noaptea in sase locuri diferite din Paris si soldate cu 132 de morti si 352 de raniti, dintre care 99 in stare foarte grava, potrivit celui mai recent bilant.

UPDATE 8:30 Mai multe raiduri au fost efectuate, la primele ore ale diminetii, de fortele antiterorism, in Toulouse, Grenoble, Calais, dar si suburbia pariziana Bobigny, unde mai multe case au fost perchezitionate.

Cel putin trei persoane au fost arestate in cursul noptii in Toulouse, unde agentii ar fi confiscat si mai multe arme. De asemenea, mai multe persoane ar fi fost arestate in Grenoble.

Agentia France-Presse informeaza ca raidurile din Toulouse nu sunt direct relationate cu atacurile din Paris, ci fac parte dintr-o operatiune antiterorism. Verificarile au fost facute in contextul starii de urgenta declarata de presedintele Francois Hollande, dupa atentatele de vineri.

Jurnalul britanic publica, luni, pe prima pagina, fotografia suspectului cautat de politie, Salah Abdeslam, pe care il numeste "cel mai cautat om din lume".

UPDATE 7:20 Un proiect de hotarare pentru disolutia moscheilor radicale va fi studiata in consiliul ministrilor, a anuntat duminica ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve, la doua zile dupa atentatele din Paris si instituirea starii de urgenta, potrivit AFP.

"Starea de urgenta este vointa de a putea proceda intr-un mod ferm si hotarat la expulzarea celor care trebuie sa fie expulzati pentru ca predica ura in Franta, fie ca ei au fost angajati sau sunt suspectati de angajare in actiuni cu caracter terorist", a declarat ministrul canalului de televiziune France 2.

"Aceasta inseamna, de asemenea, am angajat demersuri si va exista o deliberare in acest sens in consiliul ministrilor, dizolvarea moscheilor in care unii actori lanseaza apeluri si profereaza ura. Totul trebuie pus in aplicare cu cea mai mare fermitate", a continuat el.

Bernard Cazeneuve a amintit, de asemenea, 'cresterea foarte semnificativa a mijloacelor' serviciilor de informatii chiar inaintea atentatelor de vineri, cu '1.500 de posturi create', 'aproape 233 de milioane de euro investite' si 'noi dispozitii legislative'.

"Intrebarea care se pune este daca, in contextul razboiului in care traim, trebuie sa mergem mai departe de aceasta. Raspunsul a fost dat de presedinte si de primul ministru: da, trebuie. Starea de urgenta acorda mijloace: consemnarea la domiciliu, perchezitii. Toate aceste mijloace vor fi pe deplin utilizate", a adaugat el.

"Oricare ar fi precautiile pe care le luam in fata barbarilor care au declarat razboi, riscul zero nu exista", a amintit ministrul, asigurand ca "acest razboi va fi castigat de Republica Franceza, prin democratie, prin valorile pe care le promovam si prin fermitatea pe care o acordam actiunii noastre".

El a cerut francezilor 'sa continue sa traiasca', 'pentru ca ceea ce teroristii vor sa ne impuna prin spaima este refuzul de a trai asa cum am facut-o pana in prezent cu modelul nostru de civilizatie, iubirea noastra de libertate, de cultura, de a trai impreuna'.

UPDATE 2:41 Ministrii de interne francez si belgian, Bernard Cazeneuve si Jan Jambon, s-au declarat, duminica, la Paris, "determinati sa actioneze impreuna", in timp ce o pista belgiana se materializeaza in atentatele de la Paris, relateaza AFP.

Cei doi ministri au avut o intrevedere la sediul Ministerului de Interne francez si au insistat in fata presei asupra dorintei lor de "a compara si face schimb de informatii".

"Suntem determinati sa actionam impreuna... pentru a anihila filierele" de jihadisti, a declarat Cazeneuve dupa intalnire. "Am facut schimb de informatii" si "serviciile noastre" colaboreaza "la un nivel ridicat". Cazeneuve a citat in special "cooperarea intre politii" si "asistenta judiciara".

Mai multe persoane au fost arestate in timpul unei vaste operatiuni a politiei in cartierul din Bruxelles Molenbeek, in legatura cu valul de atacuri comise la Paris vineri seara si o pista belgiana pare sa se materializeze, aminteste France Presse.

"Cei din Belgia nu sunt cunoscuti de multe dintre serviciile (de informatii) franceze", a confirmat Cazeneuve.

UPDATE 00:46 Muzeele, teatrele si alte institutii culturale publice din Paris si regiunea sa se redeschid, luni, la inceputul dupa-amiezii, la trei zile dupa atentatele jihadiste din capitala franceza, a anuntat duminica Ministerul francez al Culturii, citat de AFP.

Redeschiderea va avea loc la 13.00 (12.00 GMT), la o ora dupa un minut de reculegere ce va fi pastrat in toata Franta, unde a fost decretat doliu national de trei zile dupa atacuri, cele mai sangeroase comise vreodata in tara.

Politistii au dat publicitatii fotografia teroristului dat in urmarire si le-au cerut oamenilor sa ii anunte urgent daca il zaresc. Anchetatorii banuiesc ca trei frati au fost implicati in atacuri. Unul s-a aruncat in aer la Paris, al doilea este cautat, iar al treilea se afla in arestul politistilor belgieni.

Salah Abdeslam este originar din Franta si are 26 de ani. El a inchiriat una dintre masinile folosite in atac si era trecut pe lista de suspecti. Numai ca informatia nu a ajuns si la politistii de la granita Frantei cu Belgia, indica surse apropiate anchetei. Dupa ce i-au verificat documentul de identitate, agentii l-ar fi lasat sa plece. Cand si-au dat seama de eroare, francezii i-au alertat pe belgieni, insa era prea tarziu.

Abdeslam este fratele lui Ibrahim, unul dintre atacatorii kamikaze din Paris. Un al treilea frate a fost arestat de politistii belgieni, insa nu e deocamdata clar daca este implicat in atac. Anchetatorii cred ca teroristii au pregatit atentatul in suburbia Bruxelles-ului, Molenbeek, un adevarat "cuib al teroristilor".

Bernard Cazeneuv, ministrul francez de interne: "Oribilele atacuri care au lovit Franta au fost pregatite in afara. Grupurile s-au organizat pe teritoriul belgian, insa cel mai probabil au primit ajutor si din Franta."

Un pasaport gasit aproape de ramasitele unuia dintre kamikaze apartine unui individ de 25 de ani originar din Siria. Acesta ar fi sosit in Grecia in octombrie, alaturi de alti refugiati si ar fi solicitat azil. In plus, chiar ar fi fost salvat pe mare de paza de coasta elena.

Yannis Mouzalas, oficial din ministerul grec de interne: "Ne-au intrebat daca am inregistrat o anumite persoana. Raspunsul este da. A intrat in Grecia pe 3 octombrie, alaturi de alti 198 de oameni."

Pe 8 octombrie, posesorul actului respectiv era inregistrat in tabara de refugiati Opatovac, in Croatia.

Helena Biocic, purtator de cuvant al politiei croate: "Nu au existat alerte legate de el, asa ca nu l-am inregistrat ca persoana suspecta. Aceasta persoana a venit din Grecia, unde a fost, de asemenea, inregistrat, apoi si-a continuat drumul prin Macedonia, Serbia, si mai departe prin Ungaria si Austria."

In lumina acestor informatii, polonezii au anuntat ca vor cerceta indelung trecutul solicitantilor de azil inainte sa ii primeasca.

Witold Waszczykowski, ministrul de externe polonez: "Orice umbra de indoiala legata de trecutul lor va duce la respincerea solicitatii de azil."

Un alt atacator kamikaze a fost identificat drept un francez pe nume Ismael Mostefai, in varsta de 29 de ani, care ar fi calatorit in ultimi ani in Siria. Organizatia Stat Islamic, ce a revendicat sangeroasele atacuri de la Paris, a devenit duminica seara tinta unor masive atacuri ale fortelor aeriene franceze. Francezii au atacat orasul sirian Raqqa, considerat centrul de putere al ISIS.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Momentele in care, stapaniti de confuzie, parizienii s-au calcat in picioare in urma unor alerte false. Unii au sarit in Sena
Momentele in care, stapaniti de confuzie, parizienii s-au calcat in picioare in urma unor alerte false. Unii au sarit in Sena

Parisul traieste de mai bine de doua zile intr-o atmosfera de incordare maxima.

Franta raspunde atentatelor cu un bombardament masiv in Siria. Avioanele de lupta au distrus mai multe obiective ale ISIS
Franta raspunde atentatelor cu un bombardament masiv in Siria. Avioanele de lupta au distrus mai multe obiective ale ISIS

Aflata in razboi cu "Statul Islamic", dupa cum a declarat chiar Francois Hollande, Franta a trecut in sfarsit la represalii.

Discutie secreta intre Obama si Putin, la summitul din Turcia, pe tema amenintarii jihadistilor infiltrati in Europa
Discutie secreta intre Obama si Putin, la summitul din Turcia, pe tema amenintarii jihadistilor infiltrati in Europa

Summitul G-20 aflat in plina desfasurare in Antalya a prilejuit o intalnire informala intre cei mai puternici oameni ai lumii.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.