Vremea mestesukarilor. Romii fac senzatie in centrul Clujului

Ultima actualizare: 09-08-2012 09:23

Pentru cei care nu au prins vremurile mestesugarilor s-a deschis pentru cateva zile in centrul Clujului un atelier al celor mai priceputi romi.

Ei arata pe viu, dar si invata curiosii arta lingurilor de lemn, a podoabelor de argint si a obiectelor din rachita sau tabla, pentru care s-au facut cunoscuti de a lungul timpului. Si nu ar fi fost specific lor, daca nu si ar fi prezentat si portul ori daca nu ar fi sunat acordurile muzicii lautaresti care incinge podelele intre dansatori.

Argintari, rudari sau fierari, mesterii au vrut sa le arate oamenilor o parte din tainele acestor meserii vechi. „Imi pare foarte rau ca este pe cale de disparitie si eu nu vreau sa ma las de meseria asta ca nu stiu sa fac altceva sincer, decat ce am invatat”, recunoaste Daniel Graba, mester argintar.

Cei care ajung la expozitie pot vedea cum se fabrica ibricele din cupru, cosurile din rachita, tavile pentru prajituri ori cazanele de tuica. Curiosii au fost invitati sa incerce si ei sa faca linguri de lemn. Si nu le-a fost chiar usor.

Bineinteles, nu lipsesc acordurile lautaresti si dansurile traditionale. Atelierul romani este deschis pana pe 10 iunie, iar intrarea este libera.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO