Viteza si crampeie de istorie in centrul Clujului

Transilvania Rally,

Dupa aproape patru decenii Transilvania Rally reinvie traditia circuitului de viteza din Piata Unirii, odata cu o noua etapa de CNR.

Prin anii 70-80, in Romania erau foarte disputate cursele de viteza, care aveau deja o traditie de zeci de ani. In lipsa unor circuite, campionatul de viteza se desfasura in centrul oraselor, unul dintre acestea fiind Clujul. Acum, in 2012, pe circuitul stradal din inima orasului se va alerga in cadrul unei superspeciale, o proba-spectacol din programul Transilvania Rally, organizata spre deliciul publicului.

Startul se va da vineri, 22 iunie, la ora 19,52 pe bulevardul Eroilor pe contrasens, apoi se parcurge de doua ori Piata Unirii (pe latura estica, prin parcarea din spatele Catedralei Sf. Mihail, latura vestica si cea sudica). Dupa a doua trecere, concurentii vor vira dreapta pe strada Napoca (pe contrasens), unde va fi si sosirea superspecialei „Ursus”.

Organizatorii celei de-a patra etape a CNR „Dunlop”, editia 2012, si-au dorit aceasta superspeciala din doua motive. Pentru spectacolul total pe care il vor oferi clujenilor, dar si pentru ca circuitul din centrul orasului a reprezentat punctul de plecare pentru istoria automobilistica de exceptie a Clujului, istorie la care si Transilvania Rally vrea sa-si declare apartenenta. Clujul are o veche traditie in motorsport, celebra cursa de pe Feleac figurand in Campionatul European de Munte inca din 1930. Timpul stabilit de Hans Stuck, in 1938, pe un Auto-Union, 2 minute 56 secunde, este recordul absolut, nu a putut fi doborat niciodata. Auto-Union a fost precursorul automobilelor Audi de astazi, Audi fiind, de fapt, acronimul de la Auto Union Deutsche Industrie.

Dupa cursele de viteza organizate in centrul orasului in anii ’70, au urmat cateva etape de viteza in coasta la Baisoara iar apoi chiar si etape ale Turul Europei, care trecea prin judetul nostru pe o parte din probele deja consacrate in Raliul Avram Iancu, raliu care a debutat in 1975. Din actuala echipa de organizare fac parte oameni care au avut prilejul sa concureze in Raliul Avram Iancu sau sa organizeze editii ale celebrului raliu. Mihai Avram isi aminteste de acele vremuri: „Cea mai placuta amintire si senzatie traita ramane castigarea Raliului "Avram Iancu" in 1981, alaturi de prietenul si colegul meu „Itza” Muresan, cand am reusit sa lasam in urma intreaga armata a uzinei din Pitesti. Raliurile organizate in anii aceia erau de cu totul de alta factura decat cele de azi. Se parcurgeau 1.000-2.000 km, se concura mult timp noaptea, iar service-ul se aseza unde credeau concurentii ca e mai util. In anii ’70 eram student in Bucuresti la Arhitectura. Abia in ’76, cand am revenit la Cluj, am luat contact cu sportul asta, iar din ’77 am inceput sa concurez la orice! Asa am reusit incet-incet sa ajung sus, facand de toate: imi preparam singur motoarele, am inceput sa pun umarul la organizare, iar dupa ’89, cu din pacate disparuta asociatie „Autopromotional”, am organizat efectiv, de la A la Z, etapa clujeana . Acum, cand ne apropiem cu prea mare viteza de startul de la Cluj, sper ca eforturile intregii echipe sa aduca acest raliu la faima din anii aceia”, spune Mihai Avram.

Citește și
F1 Cluj
Circuit de Formula 1 la Cluj? Un clujean a atras atentia marilor case de arhitectura sportiva
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Fotografiile de la cursele din Piata Unirii (fosta Libertatii) din anii ’70 sunt din colectia personala a lui Adam Keleti, respectiv Alexandru Dobai.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Raliu cu parfum de istorie la Cluj in acest weekend
Raliu cu parfum de istorie la Cluj in acest weekend

124 de km de probe speciale intr-un raliu unic pentru anul acest in Romania, cu doua probe de noapte demne de un “Dakar romanesc”, la Transilvania Rally Cluj-Napoca.

Circuit de Formula 1 la Cluj? Un clujean a atras atentia marilor case de arhitectura sportiva
Circuit de Formula 1 la Cluj? Un clujean a atras atentia marilor case de arhitectura sportiva

Un arhitect clujean a creat un circuit de Formula 1 care a atras interesul unor nume mari din domeniu. VEZI proiectul spectaculor al circuitului de Formula 1 proiectat de Mihai Matei.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.