Vezi aici ce nemultumiri au clujenii vizavi de clasa pregatitoare
Din acest an, parintii vor fi obligati sa isi trimita copii la scoala cu un an mai devreme. Astfel, cei sapte ani de acasa vor fi doar sase pentru cei 5.500 de copii clujeni care vor trebui inscrisi in clasa 0.
Cadre didactice, reprezentanti ai sindicatelor, dar si inspectori scolari si reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene au dezbatut avantajele si dezavantajele implementarii clasei 0. Nemultumirile care au stat la baza discutiilor au fost lipsa normelor de implementare pentru ca proiectul sa poata fi lansat pana in luna septembrie, fondurile materiale si umane insuficiente sau lipsa experientei implementarii grupei pregatitoare in scoli.
Prima problema a fost locatia acestei clase pregatitoare. Vladimir Pop, reprezentantul Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar spune ca aceasta clasa ar trebui sa functioneze in gradinite, unde exista deja un personal calificat si nu in scoli, asa cum se intentioneaza. La randul lui, Ramon Moldovan, consilier judetean si parinte, spune ca nu e de acord sa se faca experimente pe copii lui. „Pornirea din septembrie a clasei 0 ne arata ca nu suntem pregatiti pentru formarea acestui concept”, crede el.
Totusi, aceasta lege are si aspecte pozitive sau cel putin asta crede Adela Moldovan, doctor in psihologie. „Copii care au mai facut clasa 0 in alte tari au beneficii cognitive si socio-emotionale”. Asadar, ea spera ca implementarea acestei noi clase sa puna accent pe dezvoltarea socio-emotionala a copiilor.
Formarea profesorilor care vor preda acestor clase ar trebui sa ajunga in luna martie si orice cadru didactic calificat va putea sa le predea copiilor prescolari. Cele mai multe voci prezente in sala au sustinut ca Ministerul Educatiei ar trebui sa amane implementarea clasei 0 deoarece nu exista un studiu de impact asupra copiilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, profesori, elevi, clasa pregatitoare, clujeni, clasa zero, ardeal, prescolari,
Dată publicare:
25-02-2012 10:32