Un batran de 72 de ani din Bistrita-Nasaud indura chinuri greu de imaginat

Ultima actualizare: 07-12-2014 07:15
azil

Omul, internat intr-un azil si-a fracturat piciorul in urma cu o luna si jumatate. Medicii au refuzat sa-l opereze, pe motiv ca pacientul este prea in varsta si nu isi pot asuma riscul unei anestezii.

In plus, omul nu are apartinatori care sa-si asume responsabilitatea pentru interventie, iar el sufera de o boala psihica si nu ar avea discernamant. Batranul nu mai are pe lume decat o fiica vitrega, insa, spun angajatii centrului, ea nu mai vrea sa stie de el.

Omul a ajuns la azilul din Teaca in 2009. In luna octombrie a acestui an a cazut si s-a fracturat din sold piciorul stang. Supraveghetorii l-au dus la spitalul judetean din Bistrita, unde a ramas internat 5 zile, fara ca cineva sa-l ajute in vreun fel. Apoi, a fost trimis inapoi in centru.

Medicii sustin ca ar trebui ca directorul azilului sa solicite in instanta desemnarea unui tutore care sa-si dea acordul pentru operatie. In caz contrar, nimeni nu va face interventia. Zilele trec insa si batranelul are dureri cumplite, pe care nimeni nu poate sa i le aline.

Angajatii centrului spun ca li se rupe inima de mila batranelului, insa nu au cum sa-l ajute. Ii mai dau calmante, dar acestea nu prea au efect.

Batranelul a ramas singur pe lume si singurul care il mai viziteaza este un fost vecin. Reprezentantii Spitalului Judetean Bistrita-Nasaud spun ca nu au cum sa-l opereze pe batran, pentru ca interventia este extrem de riscanta, mai ales ca pacientul are si probleme cardiace.

Batranelul nu reuseste sa inteleaga de ce nimeni nu vrea sa il ajute si spune ca el nu se va mai putea chinui multa vreme asa. Conducerea centrului unde este ingrijit sustine ca va face tot posibilul sa obtina cat mai repede actele necesare, ca sa poata fi, totusi, operat.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO