Trufandale romanesti pentru masa de Paste
Chiar daca am avut o iarna lunga si grea, avem cativa agricultori care ne legume autohtone. La Oradea, un producator de rosii a scos o productie record din serele sale incazlzite ingenios cu apa geotermala.
Daca vi se face pofta de ceapa verde, spanac sau ridichi, cautatile tot la producatori, pentru ca acolo preturile sunt mult mai mici. Secretul acestui producator sta in serele incalzite cu apa geotermala. De acolo a scos deja mai multe rosii decat spera. „Sunt, practic, primele produse de tomate romanesti in tara la ora actuala”, spune mandru Francisc Kelemen, directorul firmei producatoare.
Cum nu prea multi agricultori scot pe piata rosii in aceasta perioada a anului, el isi poate permite sa tina inca pretul sus – 6.5 lei pe kilogram. Totusi, la tarabe nu veti gasi rosiile de Livada sub 8-9 lei pe kilogram, in timp ce rosiile aduse din italia sunt mai ieftine, intre 4 si 7 lei pe kilogram.
In judetul Satu Mare mici producatori autohtoni se lupta sa scoata pana la Paste o productie mare de legume verzi. Ceapa verde, ridichile rosii si spanacul romanesc o sa ajunga cu siguranta si pe tarabe pana la Paste, dar daca le vreti la preturi mai mici, mergeti direct la producatori.