Traditia focului. Comunele din Bistrita-Nasaud au ars azi-noapte ca o torta

Ultima actualizare: 26-04-2014 07:08

Focuri inalte de 20 de metri au fost aprinse de localnici pe dealuri. Traditia spune ca in ajun de Sfantul Gheorghe, raul trebuie ars pentru purificare, ielele izgonite si spiritele pamintului incalzite in foc.

Totodata, focul aduce asigurari satenilor ca vor avea un an mai prosper si imbelsugat. In sunet de bucium satenii se aduna rand pe rand pe dealul cel mai inalt din comuna. Pastreaza traditia focului cu sfintenie. Oamenii aduna resturi din gospodarii pe care mai apoi le ard in varf de deal, ca sa petreaca la lumina sa.

In timp ce tinerii se aduna in jurul focului de tabara si canta la chitara cantece de munte, batranii stau la sfat. Mergem in Susenii Bargaului si aici, in fiecare an in ajun de Sfantu Gheorghe oamenii aprind dealul in speranta ca flacarile le vor aduce belsug si protectie.

Si turistii rataciti se bucura alaturi de sateni, chiar daca multi nu inteleg traditiile. Se spune ca primul foc de Sfantu Gheorghe l-au facut doi frati, cu vreascuri din padure, ca sa se incalzeasca. Sfantul Gheorghe le-a vazut ofranda si i-a ocrotit toata noaptea.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO