Tinerii clujeni nu mai dau doi bani pe diplomele universitare
Decat saraci cu functie, mai bine bogati la fermele din Europa. Cam acesta este principiul dupa care se ghideaza tot mai multi tineri care, iesiti de pe bancile facultatii, parasesc tara fara sa stea prea mult pe ganduri.
Munca in Romania este grea si fara prea multe beneficii, astfel ca meseria de doctor sau de economist nu mai inseamna prea mult. Mii de tineri care s-au pregatit pentru astfel de profesii aleg sa paraseasca tara in speranta ca vor castiga mai mult. Numai la o companie de resurse umane din Cluj-Napoca s-au depus, de la inceputul anului, peste 2.000 de CV-uri, iar situatia este aceeasi la majoritatea companiilro. Mai mult, 50% din ei sunt persoane tinere absolventi de drept, economie sau litere, spune Lucia Arion, consultant in resurse umane.
Banii conteaza
Radu este doar unul dintre tinerii dornici sa se afirme profesional in alta tara. Este absolvent de administratie publica, dar e dispus sa inceapa de jos in alta parte. „In primul rand din cauza banilor vreau sa plec. Am terminat facultatea si nu mi-am gasit nimic in domeniu pentru ca asta-i situatia la noi si am am aplicat pentru mai multe joburi” spune Radu. Printre locurile de munca la care a aplicat se numara cel de ospatar, ajutor de ospatar sau salvamar, tocmai pentru ca stie ca trebuie sa inceapa de jos.
Economist la ferma de porci
Interesant este ca 85% dintre clujenii care isi cauta un loc de munca sunt cu studii superioare. Toti accepta sa munceasca in strainatate pe posturi necalificate cum ar fi fermier sau ajutor de bucatar, iar motivul e acelasi – banii. Lucia Arion isi aminteste ca in urma cu cateva saptamani a avut si un client care a marcat-o: „Un student care a plecat chiar in ianuarie, a terminat ceva cu economia si a plecat sa lucreze la o ferma de porci”.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, bani, studenti, absolvent, munca in strainatate, ardeal,
Dată publicare:
16-02-2012 09:28