Subiectul Rosia Montana, dezbatut de autoritatile din Alba


Ultimul update: Vineri 06 Septembrie 2013 07:07
Data publicarii: Marti 03 Septembrie 2013 16:44
Categorie: Ardeal
Proteste fata de proiectul Rosia Montana

Mineritul este singura salvare pentru oamenii din Rosia Montana, dar si din imprejurimi. Asta sustin primarul din Rosia Montana si prefectul de Alba care spera sa fie obtinute avizele pentru demararea proiectul si sa incepa exploatarea.

Dupa manifestatiile din ultimele zile, prefectul de Alba a precizat ca sunt multi protestatari care nici macar nu stiu unde se afla Rosia Montana, iar daca stiu, nu au pus piciorul in zona. Cat despre referendum, autoritatile locale sustin ca nu isi are rostul, mai ales dupa ce in decembrie a mai fost organizat un referendum pe aceeasi tema, iar motii si-au exprimat punctul de vedere.

In ceea ce priveste protectia mediului, autoritatile au mentionat ca investitorul are obligatia de a impaduri 1.000 de hectare de teren din zona si de a reda circuitului agricol 800 de hectare de pasune. Mai mult, prefectul de Alba a solicitat Ministerului Agriculturii sa includa in conditiile de aprobare a proiectului si infiintarea unui abator, a unei fabrici de procesare a laptelui si a unui centru de recoltare si procesare a fructelor de padure.

Primarul din Rosia Montana spune ca demararea acestei investitii este singura salvare pentru localnici. Somajul in zona a ajuns acum la 20%, insa daca investitorul care a angajat pe perioada determinata 500 de oameni ar pleca, rata somajului ar sari de 70%.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO