Start in forta: peste 1.000 de tineri la primele evenimente EducaTIFF
Peste 1.000 de copii si adolescenti au venit la filme, au invatat sa creeze desene animate si au participat la lectiile de cinema EducaTIFF. Programul de educatie cinematografica al TIFF continua cu inca 6 zile de evenimente.
Peste 1.000 de tineri, copii si adolescenti, au participat in primele 4 zile la activitatile din cadrul EducaTIFF, programul de educatie cinematografica initiat de Festivalul International de Film Transilvania (TIFF).
Mai mult decat o serie de proiectii, EducaTIFF ii apropie pe tineri de lumea filmului prin activitati interactive. Participantii au invatat cum sa realizeze animatii, sa scrie cronici de film si cum pot transforma experienta unui film intr-o „lectie de viata”, preluand si analizand mesajele transmise de marele ecran.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ce urmeaza la EducaTIFF? Pe langa filme, urmatoarele zile sunt prilejul unor intalniri cu invitati, atat din Romania cat si din strainatate, care si-au asumat pentru o zi rolul de profesori pentru tinerii care vor sa afle mai multe despre filme. Regizorul Alexander Nanau va fi prezent joi, 4 iunie, la proiectia documentarului sau Toto si surorile lui (ora 13, Cinema Florin Piersic, varsta recomandata: peste 15 ani). Dupa film, doritorii sunt invitati la Muzeul de Arta, unde la ora 15 Alexander Nanau va vorbi despre genul documentar, despre cum a prins viata pe ecran emotionanta poveste a lui Toto si despre rolul copiilor in filme.
Profesorii si adultii au si ei locuri rezervate in „sala de clasa” a EducaTIFF. Toti cei interesati de „Importanta educatiei media si cinematografice” pot discuta cu Julie Ova, director executiv al Departamentului de Audienta din cadrul Norwegian Film Institute. Ea va fi prezenta joi, 4 iunie, la ora 14, la Facultatea de Teatru si Televiziune a UBB.
EducaTIFF urmareste sa ii apropie pe tineri de lumea filmului, vazut ca o creatie artistica si nu doar produs de consum. Pentru ca aceasta schimbare sa se produca la nivel institutional, Elisabeth Aalmo (Norvegia) va sustine vineri, 5 iunie, la ora 13, o „Lectie de arta si cultura in educatie”, la Muzeul de Arta. Sunt invitati invatatori si profesori din Cluj care vor sa gaseasca noi solutii, aplicabile in scoala romaneasca, de a preda lectii interactive si de a folosi filmele in dezvoltarea academica si personala a elevilor. Elisabeth Aalmo este coordonatorul departamentului de film din cadrul proiectului norvegian „The Cultural Rucksack”, avand experienta directa in implementarea unor asemenea initiative.
In week-end, la EducaTIFF se intorc Atelierele de film. Clujenii Kassay Réka si Makkai Bence ii vor invata pe copiii intre 7 si 14 ani cum se realizeaza un film de animatie; tinerii vor avea ocazia sa creeze de la zero propriul lor scurt-metraj, cu povestea si personajele pe care si le vor imagina. Ateliere au loc, de asemenea, la Muzeul de Arta, in 6 si 7 iunie, intre orele 10 si 14.
Accesul la filme se face pe baza unui bilet cu pret redus (8 lei) in timp ce intrarea la evenimentele speciale precum conferinte, ateliere sau lectii deschise este libera. Locurile fiind limitate, organizatorii recomanda inscrierea prealabila prin email la adresa [email protected] sau telefonic la numarul 0743.315.202.
Programul integral al acestei editii si noutatile din cadrul EducaTIFF sunt publicate online pe www.tiff.ro/educatiff si www.facebook.com/educatiff.