RMN nou, de ultima generatie, la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca, are de astazi un aparat de Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN), achizitionat recent printr-o finantare multianuala asigurata de Consiliul Judetean.
Costul aparatului ce urmeaza a fi dat in functiune in perioada imediat urmatoare a fost de 3.773.760 de lei.
„Marele merit al aparatului de Rezonanta Magnetica Nucleara, de ultima generatie, pe care il punem la dispozitia micilor pacienti, consta in capacitatea acestuia de a realiza un diagnostic imagistic de mare acuratete, prin metode noninvazive si cu reducerea la minimum a duratei de examinare. Totodata, comparativ cu celelalte RMN-uri existente in spitalele clujene, insuficiente, de altfel, RMN-ul achizitionat la Spitalul de Copii dispune de un aparat de ventilatie pentru anestezie generala, extrem de util. Putem vorbi, astfel, despre o investitie mai mult decat binevenita, una menita sa contribuie direct la salvarea a cat mai multe vieti si la protejarea sanatatii atator copii si adolescenti” a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
Prin tehnologia de care dispune sistemul RMN de 1,5 Tesla achizitionat, se diferentiaza de alte sisteme de acest tip disponibile in Romania prin simplificarea si accelerarea configurarii scanarii, optimizandu-se considerabil timpul de examinare si oferind o experienta confortabila pacientului. Totodata, aparatul dispune de nu mai putin de 11 antene, pentru realizarea rezonantei magnetice la diferite organe si parti ale corpului.
In ceea ce priveste beneficiile pe care aparatul RMN recent achizitionat le genereaza atat pentru pacienti cat si pentru personalul medical, acestea sunt multiple. Primul dintre acestea se refera la faptul ca Spitalul de Copii nu dispunea, pana in prezent, de mijloace imagistice moderne si de calitate, adaptate exigentelor europene, in laboratorul de imagistica al spitalului efectuandu-se doar examinari ecografice si explorari radiologice conventionale, de cele mai multe ori insuficiente pentru formularea unui diagnostic de mare acuratete.
Totodata, cel putin la fel de important e faptul ca, in acest fel, pacientii spitalului nu vor mai trebui sa astepte un timp indelungat sau sa se deplaseze la un alt spital pentru o examinare cu rezonanta magnetica iar pacientii aflati intr-o stare grava vor fi mult mai usor de examinat, nemaifiind necesara implicarea SMURD sau a altor echipaje medicale.
Cu ajutorul acestui nou RMN, pacientii internati in cadrul spitalului vor fi investigati gratuit si mult mai prompt decat daca ar apela la alte clinici. Nu in ultimul rand, trebuie avut in vedere faptul ca in cazul examinarilor RMN pentru copii sunt stabilite anumite protocoale medicale, respectiv pacientul copil trebuie sa fie insotit de catre un anestezist. Or, in contextul in care, pana acum, examinarile de acest gen erau efectuate la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, economia de timp si respectiv, cea cu resursele umane care insoteau pacientul e una semnificativa, durata procedurii reducandu-se de la peste 5 ore, in medie, la cca. 30 de minute.