Ritual special in Alba. Pentru o recolta bogata, Borbolatita invoca ploaia
Un obicei ardelenesc, pastrat in zona judetului Alba, este menit sa invoce ploaia, pentru ca oamenii sa aiba o recolta bogata. Un tanar din sat este imbracat intr-un vesmant din frunze si colinda tot satul insotit de un alai de flacai si fete.
Borbolatita este un obicei care se tine, de regula, de Sfantul Gheorghe, dar cum sarbatoarea a nimerit inaintea saptamanii mari, ritualul s-a amanat penru a doua zi de Pasti. Tanarul invesmantat in frunze reprezinta spiritul vegetatiei, iar stropirea cu apa semnifica ploile binecuvantate, care sa ajute holdele sa rodeasca.
Borbolatita executa un dans tipic, in dreptul fiecarei porti, in vreme ce alaiul agita sticle cu pietre inauntru si face un zgomot asurzitor. Fiecare gospodar il asteapta la poarta si il stropeste cu apa, ca sa aiba noroc.
Tanarul care este personajul principal al ceremoniei poarta in maini un par cu frunze in varf pe care il foloseste ca sa se apere, simbolic, de cei care-l tropesc. Daca ii nimereste pe gospodari, acestia trebuie sa intre in alai.
Peste 400 de sateni au primit alaiul vesel al tinerilor si in final au pregatit o omleta uriasa din care s-a ospatat toata lumea.