Obicei de Paste. In Ardeal se numara admiratorii


Ultimul update: Vineri 26 Octombrie 2012 02:23
Data publicarii: Luni 09 Aprilie 2012 13:53
Categorie: Ardeal

Fetele nemaritate, dar si doamnele, ii asteapta pe tineri cu bunatati, iar in schimb sint stropite cu parfum, ca sa fie frumoase la trup si suflet ca florile si sa le mearga bine tot anul.

Cele mai mari emotii le au, astazi, fetele care care viseaza sa se marite. Inca din noaptea Invierii, mamele lor au impodobit portile caselor cu flori, crengute de brad si panglici, ca nu cumva flacailor sa le scape vreo gospodarie. Se spune ca poarta e cu atat mai bogata cu cat fata e mai indragita si mai vestita in sat. In judetul Mures, aceasta traditie se respecta cu sfintenie – stropitorii sunt intampinati cu oua vopsite si bucate alese, iar in scurt timp casele si ulitele miros a parfum.

Pentru fetele din comuna Gornesti, in a doua zi de Paste e musai sa fie casele impodobite cu cetina de brad, flori si panglici colorate, pentru ca stropitorii sa le bata-n poarta. Totodata, baietii stiu ca astazi e o zi de rasplata si pentru ei: stropesc fetele cu parfum si primesc, in schimb, oua rosii, ciocolata si bani. Si, evident, cei mici se tin scai de baietii mai mari, ca sa capete si ei in dar cite ceva.

Acest obicei a fost imprumutat si de credinciosii ortodocsi din Ardeal, asa ca lunea viitoare alti feciori vor bate la portile fetelor, sa le stropeasca.

Excesul de „post” dauneaza sanatatii
Cu o floare nu se face primavara, dar poti lumina chipul femeii iubite
VIDEO PROTVPLUS.RO