Portretul unui lider din Salaj, care a pus bazele unui proiect social dulce

03-11-2014 13:50


 Un tanar inimos din Salaj, care a pornit de la principiul crestin: “daruind, vei dobandi”, a impartit gratuit familii de albine catre zeci de localnici din mai multe sate de pe Valea Barcaului, cu o singura conditie: ca si ei la randul lor sa daruiasca.

Asa a transformat o afacere intr-un proiect social. I-a unit pe micii producatori, i-a responsabilizat si le-a aratat ca munca lor are valoare. Cand spui sat transilvanean spui traditii, locuri frumoase si oameni gospodari. Alin Prunean este unul dintre ei. Fost economist, s-a intors la tara, unde face bani oferind generozitate.

Alin Prunean a facut ceea ce ar trebui sa faca orice ales local, ca sa creasca economic o zona: i-a ajutat pe oamenii din jurul sau sa dezvolte mici afaceri de familie. El, cel care le ofera gratuit 5 stupi cu albine cu conditia ca dupa ce se pun pe picioare sa ofere si ei la randul lor altor sateni 5 familii de albine. Se intampla asta pe Valea Bargaului, in judetul Salaj.

Iar in timp si-a ridicat si el o afacere. Colecteaza miere de la localnici si o transforma in produs de lux. Pentru promovare s-a facut si un film de prezentare in care joaca Maia Morgenstern. Delicatesa din miere costa 360 de euro, mai ales pentru ca a fost ambalata special, ca sa arate ca un veritabil produs de lux - miere vanduta in cristal, cu o lingurita de argint.

In satele Romaniei, multe prea sarace ca sa ofere locuri de munca, atunci cand apare un om ca Alin, locuitorii simt puterea exemplului. Pe asta s-a bazat si el cand a decis sa investeasca nu doar in afacerea lui, ci si in dorinta oamenilor de a munci si de a-si crea micile lor afaceri. I-a facut responsabili si le-a insuflat setea de a-si construi singuri viitorul, corect si cinstit.

Gospodarul Alin Prunean aduna mierea de la localnici intr-o fabrica pe care a construit-o tot la tara si in care a investit 45.000 de euro, bani europeni.

Alin recunoaste ca a avut mare noroc: a ajuns cu produsele sale in fata Printului Charles, care a vizitat acum 2 ani Salajul. Alin a facut astfel lobby pentru Valea Barcaului si a povestit ca produsele oferite printului sunt rezultatul muncii a zeci de gospodari, fermieri autentici, adunati sub aceeasi palarie si uniti sa produca impreuna. Iar pe produsele pe care le livreaza in toata tara pune intotdeauna un mesaj: "Arta de a darui incepe de la a cumpara de la tine de acasa, de la ai tai!"

Avem zone frumoase si oameni muncitori pe care un tanar ii incurajeaza si ii indruma. Alin Prunean a inteles ca doar impreuna pot reusi si se incapataneaza sa promoveze in lume povestea lor si locurile in care s-au nascut, pe Valea Barcaului. A pornit la drum din dorinta de a ajuta comunitatea locala si a creat un model. A daruit si i-a invatat pe oameni sa daruiasca mai departe, iar astazi culege roadele.

VIDEO PROTVPLUS.RO