Oile, rentabile pentru fermierii ardeleni


Ultimul update: Miercuri 07 Noiembrie 2012 14:22
Data publicarii: Joi 23 Februarie 2012 09:23
Categorie: Ardeal

Crescătorii de ovine din Ardeal sunt printre cei mai prosperi afaceriști în această perioadă. Profitul obținut pe fiecare cap de animal se ridică la aproximativ 150 de lei, astfel că oile redevin o achiziție interesantă pentru fermieri.

Creșterea oilor poate deveni o afacere extrem de profitabilă. O dovedește Vasile Petrican din Bistrița, care la începutul anului 2000 a cumparat 100 de oi din pasiune, iar acum a ajuns să fie proprietarul a circa 800 de capete. „Este o activitate plăcută și benefică dacă ești gospodar. Eu am adus și berbeci de carne din Franța, pentru că e o rasă bună de carne. Dacă ești un bun gospodar poți să cîștigi 150 -160 de lei pe cap de animal”, spune fermierul. Numai din vânzarea mieilor, Vasile câștigă anual peste 130.000 de lei.

Subențiile, atractive pentru fermieri

Pe lângă profitul scos pe fiecare cap de animal, unii fermieri spun că e profitabil să crești oi datorită subvențiilor primite de la Guvern, care se ridică la 40 de lei pe cap de animal. „Până ce se dau subvenții merită, deocamdată e bine că avem subvenție și supraviețuim. Primim 40 de lei de oaie, cu brânza nu prea avem ce face, trebuie să dăm la intermediar. E cam ieftină, dar ce să facem că intermediarul câștigă 40% și noi 60%”, spune Ioan Nechiti, crescător de oi din zona Bistriței. Majoritatea fermierilor spun că nu vor renunța la aceste afaceri atâta timp cât carnea de miel se vinde cu 20 de lei și încasează subvenții. Numai în ultimul an, numărul exploatațiilor de ovine din Bistrița a crescut cu 69.974 de unități.

Vestita telemea de oaie din Sibiu n-o sa fie usor de gasit in urmatoarea perioada
Vom avea destui miei pe masa de Paste
VIDEO PROTVPLUS.RO