Arheologii fac sapaturi in curtea penitenciarului din Aiud. Cauta 110 sabii ale Casei Regale

Ultima actualizare: 26-10-2012 00:19

O operatiune de amploare se desfasoara la aceasta ora in curtea Penitenciarului de Maxima Siguranta din Aiud, unde arheologii incearca sa scoata la lumina 110 sabii care au apartinut Casei Regale a Romaniei.

Armele au fost ingropate acolo in 1957 si 1960 de patru detinuti politici. Armele, confiscate de comunisti, fusesera aduse la fabrica de fier forjat din incinta penitenciarului Aiud, pentru a fi topite.

Patru detinuti politici si-au dat seama insa de valoarea lor de patrimoniu, le-au selectat pe cele cu emblema Casei Regale si le-au introdus in patru tuburi mari de aluminiu, pe care le-au ingropat in curtea fabricii, ca sa se pastreze pentru generatiile viitoare. Unul dintre detinuti a facut si o harta pe o bucata de panza cu locul in care se afla tezaurul, insa a ars-o la eliberare, ca sa nu fie gasita de comunisti. Ulterior, a refacut schita din memorie si i-a lasat-o mostenire fiului sau.

In 1993, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a incercat sa dezgroape sabiile, insa nu le-a gasit. Acum, dupa 20 de ani, actiunea a fost reluata, iar sapaturile au inceput inca de ieri in curtea penitenciarului. Deocamdata, nu a fost gasita nicio sabie, insa arheologii spun ca nu vor renunta pana cand nu le vor scoate la lumina, pentru a putea fi evaluate si expuse intr-un muzeu.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO