Mii de oameni au participat la Sambra Oilor. Vezi cum au petrecut osenii
Dealul Huta Certeze a fost luat cu asalt zilele trecute. Aproape toata Tara Oasului a imbracat portul popular si au petrecut in aer liber pana la lasatul serii.
De 55 de ani, pe Dealul de la Huta Certeze se strange toata Tara Oasului pentru sarbatoarea lor „nationala”, Sambra Oilor. E drept ca Sambra de astazi pastreaza doar o mica parte din obiceiul impamantenit al zonei – mulsul oilor, masuratul laptelui si masa campeneasca. Chiar si asa, cine vrea sa stie cum era odinoara aici in Tara Oasului, poate trai intocmai.
Dansurile si tipuriturile sunt „ingredientele” specifice sarbatorii campenesti, precum si nelipsitele gratare si cate o bere rece din cand in cand. Festivalul folcloric a pus in valoare vedetele zonei: solistii, interpretele si ansamblurile osenesti de care oamenii locului nu se plictisesc nici dupa trei zile si trei nopti. „Sambra ca o zi nationala, asa, a osenilor. Ne distram, cantam, merem la cate un gratar, un mic, o bere rece, pana seara”, spune unul dintre mii de participanti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Momentul Sambrei era atunci cand propietarii de stane angajau ciobani. Pentru ca sa stie cat lapte dau oile de-a lungul verii si care e dreptul fiecaruia, se facea masurisul laptelui, adica fiecar mulgea oile celuilalt, iar seara pe ale lui si asa stia fiecare cat lapte ii revine propietarului de-a lungul verii. Acest festival s-a desfasurat indiferent de regim, vremuri si fonduri si s-a nascut tocmai din dorinta de a prezenta lumii acest obicei care se incheie cu o masa campeneasca”, a explicat Felician Pop, directorul Directiei Culte si Patrimoniu din Satu Mare.
Sursa: Pro TV
Etichete: festival, Satu Mare, petreceri, cioban, oi, stana, ardeal,
Dată publicare:
07-05-2012 15:17