Localnicii din Bistrita-Nasaud muncesc non-stop. Impletesc cosuri de papura, extrem de cautate
De cateva zile e fierbere mare intr-un sat din Bistrita-Nasaud, renumit in toata zona pentru cosurile de papura care ies din mainile localnicilor. Si cum acestea au mare trecere de Pasti, oamenii au coborat materia prima din pod si s-au pus pe treaba.
In localitatea Tonciu, inconjurata de balti pline cu papura, cei mai multi dintre localnici isi castiga painea facand cosulete decorative. Zielele acestea, oamenii muncesc la foc continuu, convinsi ca vor face bani frumosi, astfel incat masa lor de sarbatoare sa fie imbelsugata, iar casele cumparatorilor frumos decorate.
Oamenii stiu ca in restul anului, cosuletele nu au asa mare cerere, asa ca trag tare inainte de Craciun si de Paste. Mainile le merg intruna si mesterii fac pauza doar ca sa manance si sa doarma putin.
Daca doamnele ii dau zor cu impletitul, barbatii aduc papura de la balta, ori din pod, unde au stocat-o din vreme, apoi isi ajuta consoartele sa realizeze manerele care cer mai multa forta.
La targuri si in piete, un cos din papura se vinde cu 5 pana la 25 de lei, in functie de complexitate.
Dupa ce confectioneaza suficiente cosuri, cel mai bun negociator din fiecare familie incarca marfa in caruta sau in masina si merge cu ea la targ. Abia dupa Paste, cand vanzarile se mai domolesc, vor avea ragaz de odihna si mainile artizanilor din Tonciu.