Fanfara invingatorilor. O traditie veche de sute de ani a reinviat intr-o localitate saseasca din Alba

Ultima actualizare: 08-04-2014 00:22

Fanfara copiilor este mandria localitatii Petresti, iar micutii de o schioapa au ajuns sa stapaneasca instrumentele muzicale asemeni profesionistilor. Micii muzicieni au uniforme speciale si instrumentele primite in dar de la autoritatile locale.

25 de copii de gimnaziu din Petresti au descoperit magia sunetelor si formeaza fanfara mica, ce a ajuns mandria localitatii. Anastasia are 14 ani, iar de 6 ani stapaneste butoanele clarinetului mai ceva ca un profesionist. E hotarata sa urmeze o cariera in acest domeniu si spune ca dragostea pentru muzica de fanfara a descoperit-o de la tatal sau.

„La inceput a fost destul de greu pentru ca trebuia sa depun o anumita forta. Sunt fericita ca pot sa fac ceea ce fac si ca prin muzica mea pot sa trasmit ceva”, spune Anastastia Achimescu, membra fanfara.

Laurentiu are doar 10 ani si spune ca a vrut sa ajunga in fanfara din curiozitate, iar acum este convins ca vrea sa studieze muzica. Clarinetul nu mai are niciun secret pentru el, mai ales ca de trei ani studiaza zilnic partituri pe care si le ia de pe internet.

„De trei ani vin la fanfara, am aflat ca se face fanfara si am venit. Dupa teorie, dupa ani, mi-a dat clarinetul.

Rep. Cat timp petreci acasa studiind?

Doua ore, trei”, povesteste Laurentiu Barbu, membru fanfara.

Reinfiintarea fanfarei copiilor la Petresti dupa 30 de ani a venit din dorinta de a duce mai departe o traditie a zonei preluata de la sasii care odinioara erau majoritari in localitate. Bucuria de a canta e ceea ce ii uneste pe acesti copii cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani care au descoperit un alt mijloc de a-si petrece timpul liber.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO