Compania Bosch, investitie de 120 de milioane de euro in doua fabrici la Cluj si Blaj
Pentru multe orase din Romania, investitiile straine sunt singura salvare dupa ce vechile uzine si-au inchis portile.
Este si cazul Blajului, unde compania Bosch deschide a treia fabrica. Acelasi grup inaugureaza una si la Cluj, investia in cele doua unitati fiind de 120 de milioane de euro.
Alti industriasi straini se confrunta insa cu o lipsa acuta de muncitori calificati, asa ca si-au facut propriile scoli.
Angajatii spun ca nemtii le dau siguranta zilei de maine. "Avem o masa pe zi, conditii bune, curatenie, salarii bune", povesteste un angajat.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Fabrica asta nemteasca aduce locuri de munca ca si asa Blajul este intr-o criza paralizata si e nevoie de locuri de munca", spun cei din zona. "E ca o gura de oxigen pentru Blaj, ar fi bine sa mai vina investitori sa investeasca in orasul nostru", mai completeaza ei.
Impozitele platite de Bosch reprezinta peste 35 la suta din veniturile orasului asa ca primaria este atenta la toate cererile nemtilor.
"La solicitarea dansilor intrucat lucreaza multi specialisti germani in fabrica am creat grupe la gradinita, scoala generala cu predare in limba germana", spune Gheorghe Rotar - primar Blaj.
Luna aceasta va incepe sa produca si a treia fabrica Bosch din Blaj, iar spre sfarsitul anului nemtii va pune in functiune una si la Cluj, Investia in cele doua unitati este de 120 de milioane de euro. In plus apar 600 de noi locuri de munca.
"In ultima etapa vom avea circa 2000 de angajati la Cluj si aproximativ 1300 la Blaj" spune Brigitte Eble, director Bosch Romania.
Un alt investitor, italian de data asta, a preluat fosta Fabrica de Echipamente si Componete Nuclear-Electrice pe platforma IMGB din Bucuresti, unde investeste 23 de milioane de euro pentru modernizare. Deocamdata a angajat doar 100 de muncitori, pentru ca nu a gasit suficienti sudori.
"Am instituit o scoala profesionala in cadrul intreprinderii in care perfectionam sudori, nastem sudori. Baieti intre 18 si 25 de ani care devin angajatii nostri", spune Eugen Atanasiu, vicepresedinte Tosto FECNE.
Fabrica va ajunge la 300 de angajati si produce echipamente-gigant pentru export.