Arnica, mina de aur pentru locuitorii din Apuseni
Viata unei comunitati din Muntii Apuseni s-a schimbat dupa ce oamenii au descoperit arnica, o floare galbena care creste pe camp.
Nemtii au venit in zona si le-au aratat localnicilor comoara de pe pasunile lor si de atunci, an de an, satenii castiga bani frumosi de pe urma ei. Numai anul trecut a plecat spre Germania peste o tona de arnica.
Planta este folosita ca ingredient pentru creme care regenereaza pielea si incetineste imbatranirea. Membrii familiei Negru din Garda de Sus parcurg zilnic peste 20 de km in cautarea plantei miraculoase, iar banii astfel obtinuti sunt singura lor sursa de venit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Traian Ivan are 84 de ani, dar culege arnica pentru a face un ban in plus langa pensia mica. „Culeg pana la 100, 200 de kg. Banii ii folosesc in gospodarie, ne cumparam paine, zarzavaturi”, spune varstnicul.
In fiecare an, din Garda de Sus pleaca peste o tona de arnica spre Germania. La centrul de colectare, arnica este preluata, verificata ca sa fie culeasa fara codite si pusa la uscat in sistem ecologic. Un kilogram de arnica se plateste cu 8 lei, insa pretul plantei uscate explodeaza la vanzarea in strainatate. Singura tara unde mai creste aceasta planta este Spania.
Sursa: Pro TV
Etichete: export, bani, alba, afaceri, plante medicinale, ardeal,
Dată publicare:
03-07-2012 10:21