Edilii vad Aradul ca “o importanta metropola” in 2020. Ce s-a promis in 2008 si nu s-a facut inca
Viziunea din 2008 a edililor aradeni s-a schimbat pe parcursul a patru ani. Zeci de proiecte promise atunci nu au fost puse in practica.
“Strategia de dezvoltare a municipiului Arad 2008 – 2013/2013 – 2020” are 770 de pagini si a fost adoptata inainte de alegerile locale din 2008, cand primarul Gheorghe Falca a vorbit mult despre proiecte care ar fi schimbat imaginea orasului.
Conform viziunii de atunci a edililor, peste numai opt ani Aradul trebuie sa devina “o importanta metropola regionala care va impresiona prin centrul istoric reabilitat, dominat de Cetatea Aradului transformata intr-un pol turistic de amploare, o comunitate puternica cu impact major in regiune prin dinamismul si diversitatea economica”. Sta scris in strategie, unde sunt si sute de proiecte cu termene de realizare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Multe dintre proiectele de atunci ale edililor au ramas pe hartie. De exemplu, aradenii ar fi trebuit sa aiba astazi piste de biciclete, dar in oras nu exista niciuna. Lucrarile ar fi trebuit finantate inca din 2008, dar vor incepe abia in acest an.
Pasajele rutiere din Gradiste si Micalaca ar fi trebuit reabilitate inca din 2008, dar licitatiile vor fi organizate in 2012.
Un proiect prevedea extinderea liniilor de tramvai “in zona preurbana – zona metropolitana”, iar un altul promite infiintarea primariilor de cartier “pentru o relationare mai apropiata si eficienta a cetatenilor cu furnizorii de servicii publice”.
Aeroportul din Arad ar fi trebuit sa fie deja intr-un proces de extindere, insa nu mai este o prioritate pentru ca nu mai are nicio cursa de pasageri.
Locuitorii din cartierul Alfa puteau sa se plimbe deja printr-un parc urban care ar fi legat cartierul de Padurea Ceala, insa cele doua zone sunt despartite acum de autostrada.
Edilii mai promiteau ca in 2008 vor incepe construirea unui nou spital judetean, iar in fiecare cartier din Arad va fi deschis cate un centru pentru tineret.
Alte zeci de proiecte vorbesc despre scoli noi, reabilitarea termica a blocurilor, crearea de noi spatii verzi sau masuri care sa imbunatateasca viata in cartierele de locuinte.
Reprezentantii Primariei spun ca strategia s-a schimbat pe parcursul ultimilor patru ani. “Strategia de dezvoltare este in curs de actualizare. Prioritatile s-au schimbat pe parcurs din motive obiective, incepand de la prevederile bugetare pana la evolutia unor documentatii”, a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Corina Draghici.