Dupa aproape doua secole, castorii isi recastiga teritoriile din albia Muresului
Biologii aradeni au descoperit, in ultima vreme, tot mai multe urme lasate de castori in albia raului Mures, semn ca aceasta specie incepe sa-si recastige teritoriile pierdute acum 200 de ani.
Pe raza judetului Arad se estimeaza ca s-au format 12 - 13 familii de castori. Aparatorii speciei au motive sa fie bucurosi, avand in vedere ca acum un deceniu abia se incerca repopularea cu ajutorul a 22 de exemplare aduse din Germania si eliberate in zona localitatii Barzava.
„Chiar zilele trecute am descoperit noi teritorii ocupate de castori. Principala urma pe care o lasa sunt copacii doborati”, spune Gabriel Herlo, biolog al Parcului Natural Lunca Muresului.
Cele mai multe urme lasate sunt pe o insula situata la 35 de kilometri de Arad, intre Pecica si Semlac, care a fost botezata deja, neoficial, „Insula castorilor”. Locul ar putea deveni paradisul acestor rozatoare, pentru ca este foarte izolat, accesul fiind posibil doar cu barca.
Si pentru ca au la dispozitie trei hectare pe aceasta insula, castorii au inceput sa-si faca de cap si sa doboare copac dupa copac. „Tot ce speram este ca odata cu reaparitia castorilor sa nu apara si braconajul la aceasta specie”, mai spune biologul aradean.
Motive de ingrijorare sunt, avand in vedere ca acum doua secole acest animal era printre cele mai vanate pentru blana si carne, astfel ca a disparut complet din tara noastra, ultima atestare documentara a existensei castorului fiind din 1824.