Esti in strainatate? Vezi unde sunt sectiile de votare din afara Romaniei
La acest scrutin poate vota orice cetatean roman care are domiciliul sau resedinta in strainatate sau care se afla ocazional in strainatate. Asadar, pot vota si turistii. Mai jos poti vedea care sunt sectiile de votare din strainatate.
Votul in strainatate pentru desemnarea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European va incepe la ora 7.00, ora locala a fiecarei tari, si se va desfasura pana la ora 21.00, in 190 de sectii de vot.
Un numar de 89.373 de cetateni romani s-au inscris pe listele de vot din alte state membre UE pentru a vota in cadrul europarlamentarelor.
Pe de alta parte, doar 23 de cetateni comunitari si-au exprimat intentia de a vota in Romania pentru europarlamentarele din tara noastra.
Romanii din Noua Zeelanda sunt primii la vot, la sectia deschisa la Wellington. Aceasta, avand in vedere decalajul orar, se va deschide, potrivit orei Romaniei, sambata, la ora 22.00 si se va inchide duminica, la ora 12.00 ora Romaniei.
Ultimele birouri de vot vor fi deschise pe coasta de vest a SUA, duminica la ora 17.00, ora Romaniei, urnele fiind inchise luni, ora 07.00.
Cetatenii romani aflati la momentul votului in strainatate pot vota pe baza unui act de identitate valabil - carte de identitate sau pasaport de orice fel. MAE a atras atentia ca la acest scrutin nu se poate vota pe baza titlului de calatorie, avertizand cetatenii sa verifice din timp valabilitatea documentelor de identitate.
Ministerul Afacerilor Externe a comunicat ca, potrivit legislatiei pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European (Legea 33/2007 cu modificarile si completarile ulterioare – art. 11 alin.3 Si 194 alin.5) cetatenii romani care se inscriu pe listele de vot dintr-un alt stat membru al UE, indiferent daca voteaza sau nu pentru aceste liste, nu vor mai avea dreptul sa voteze si pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European.
Pentru a se verifica aceasta situatie, la prezentarea la sectia de votare din strainatate, fiecare cetatean roman va fi verificat in tabelul comunicat de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), cuprinzand cetatenii care isi exercita dreptul de vot la alegerile pentru PE in alt stat membru al UE.
MAE a avertizat ca acest fapt poate genera o oarecare intarziere in derularea procedurii de vot, cu precadere in state din Europa. In acest sens, MAE recomanda cetatenilor romani din afara tarii sa tina cont de specificul votului in strainatate si sa se prezinte din timp pentru a-si exercita dreptul de vot.
MAE a trimis in strainatate 400.000 de buletine de vot pentru scrutinul de la 7 iunie, numarul acestora fiind mai redus comparativ cu cel de la data primelor alegeri europarlamentare, desfasurate in Romania la 25 noiembrie 2007, cand au fost trimise 600.000 de buletine de vot. La referendumul din mai 2007, s-au prezentat 75.000 de alegatori in strainatate.
Potrivit datelor comunicate de MAE la solicitarea MEDIAFAX, cele mai multe buletine au fost distribuite in Spania (59.510) si in Italia (47.200).
Au fost de asemenea distribuite 25.000 de buletine in Franta, 26.000 in Statele Unite, 21.000 in Canada, 19.000 in Grecia, 17.000 de buletine de vot in Belgia, 14.500 in Germania, cate 9.000 in Austria si Israel, 8.000 in Cipru, 7.000 de buletine in Olanda, 6.000 in Marea Britanie, 5.000 in Irlanda, 3.000 in Cehia si 2.500 in Australia.
In Republica Moldova, MAE a trimis 20.000 de buletine de vot, in timp ce romanii din Ungaria vor avea la dispozitie 14.000 de buletine pentru exprimarea optiunii electorale, iar cei din Turcia, 8.500 de buletine.
In locatiile MApN din teatre au fost trimise, potrivit MAE, 2.100 de buletine de vot.
Militarii romani aflati in misiuni
Aproximativ 1.500 de militari romani aflati in Afganistan, Irak si Kosovo voteaza duminica la alegerile europarlamentare in cele sase sectii de votare amenajate de Ministerul Apararii in bazele militare.
Astfel, in Afganistan, cei 962 de militari vor avea la dispozitie trei sectii de votare, amenajate in principalele zone in care sunt dislocate fortele romaneSti: Kabul, Kandahar Si Qalat.
In Irak, cei aproximativ 360 de militari din Batalionul 26 Infanterie „Scopionii RoSii” din Craiova vor putea vota la sectia din baza militara romaneasca, Camp Dracula, din zona oraSului Tallil.
Iar in teatrul de operatii din Kosovo, au fost amenajate doua sectii de votare, la Pristina Si Pecs, unde sunt asteptati sa voteze aproximativ 150 de militari romani.
Detinutii
6.694 de detinuti, aflati in centrele de detentie din tara, si-au exprimat dorinta de a vota, din totalul celor 8.820 de persoane arestate care au drept de vot. Cei mai multi detinuti cu drept de vot sunt la penitenciarul Rahova, unde, din 1.064 de detinuti cu drept de vot, 847 si-au exprimat dorinta de a alege candidatii pentru Parlamentul European, a precizat purtatorul de cuvant al ANP.
Marinarii si muncitorii de pe platformele maritime
Cei aproximativ 20.000 de marinari romani aflati pe nave in apele internationale si cateva sute de muncitori de pe platformele maritime nu vor putea vota la alegerile europarlamentare deoarece legea privind organizarea si desfasurarea acestora nu reglementeaza o astfel de situatie. Alegatorii isi pot exercita dreptul la vot numai la sectiile de votare constituite potrivit articolului 15 din Legea 33/2007.
Astfel, marinarii isi pot exercita dreptul de vot numai in cazul in care nava pe care se afla este acorata intr-un port unde exista o ambasada a Romaniei sau oficii consulare ale tarii noastre, iar ei se deplaseaza la sectiile de votare special amenajate si pot vota astfel, ca orice turist.
Potrivit liderului Sindicatului Liber al Navigatorilor (SNL), Adrian Mihalcioiu, ar fi trebuit organizate sectii de votare pe toate navele unde se afla marinari romani, indiferent de pavilionul sub care navigheaza. Liderul SNL a spus, de asemenea, ca, din informatiile pe care le detine, marinarii din alte tari UE au drept de vot pe navele pe care se afla.