Mii de tablete, trimise la secţiile din diaspora. Şeful AEP: "E normal să fie cozi"
Au rămas mai puțin de patru zile până când se vor deschide primele urne de votare pentru alegerile prezidențiale.
În premieră, votul în secțiile din străinătate va începe de vineri, de la ora 12. Și va putea fi prelungit, în fiecare zi, până la miezul nopții, inclusiv duminică, dacă vor fi cozi. În țară vom putea vota, doar duminică, 10 noiembrie, și vor fi deschise, aproape 19.000 de secții.
Secţiile din ţară se vor deschide duminică dimineaţa la ora 7 şi vor fi sigilate la ora 21. Fiecare secţie va avea cel puţin o tabletă digitală, cu care se vor scana cărţile de identitate sau paşapoartele.
Specialist STS: "Se preia CNP-ul, este verificat şi sistemul returnează de fiecare dată un mesaj: de exemplu, un mesaj pe verde asta înseamnă că alegătorul este de la această secţie şi poate vota."
Reprezentanţii STS dau garanţii ca scanarea CNP-ului nu ar trebui să dureze mai mult de 15-16 secunde. Noutatea pentru cei care vor vota în străinătate, este ca şi semnarea se va face digital pe tableta, în timp ce, în ţara se va semna în continuare fizic, pe hârtie.
În acest fel, în diaspora, vor fi eliminate listele suplimentare, pentru care cetăţenii erau nevoiţi să completeze mai multe formulare şi să stea la coadă. Din această cauză, la alegerile europarlamentare din mai, de exemplu, zeci de mii de români nu au reuşit să voteze.
Constantin Florin Mituleţu-Buică, Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente: "E normal să fie cozi, cozi au fost şi la europarlamentare, important e să nu fie cetăţeni care la finalul zilei la 23:59 să nu voteze."
Peste 6600 de tablete au fost trimise deja peste hotare. În medie, fiecare secţie de votare din afara României va avea 7 tablete.
Cele mai multe vor fi în Europa. De exemplu, în Franţa şi Marea Britanie vor fi în medie 10 tablete în fiecare secţie. Peste hotare se va putea vota vineri, sâmbăta şi duminica. Teoretic, urnele se închid la ora 21, dar programul se poate prelungi în fiecare zi de votare până la ora 23:59, dacă mai sunt oameni la coadă.
Organizarea alegerilor nu a trecut fără controverse. Reprezentanţii STS au anunţat că deşi tehnic e posibil, nu au primit de la Autoritatea Electorală cereri pentru a transmite în timp real prezenta la vot. Aşa cum s-a întâmplat la alegerile europarlamentare.
General de brigadă ing. Ionel-Sorin Bălan, prim-adjunctul directorului STS: "Până în acest moment aceste cerințe nu au fost furnizate. Sistemele sunt pregătite, aplicațiile sunt implementate în așa manieră astfel încât rezultatele - datele să fie expuse exact ca la europarlamentare. Important este că nivelul de vizibilitate să nu scadă, să fie același ca la procesul electoral anterior"
Şeful Biroului Electoral Central a dat însă asigurări că va face, într-un final, aceste demersuri.
Constantin Florin Mituleţu Buică, Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente: „Da, vor fi ca la europarlamentare, în timp real, în format tabelar și descărcabil în format".
Pentru prima dată se va vota şi prin corespondenţă. 41.000 de români s-au înscris ca să voteze aşa. Cei mai mulţi locuiesc în Marea Britanie.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale, bec, vot strainatate,
Dată publicare:
04-11-2019 20:20