Traian Basescu: "Guvernul si MAE incearca sa obstructioneze votul din diaspora". Apelul presedintelui catre toti romanii

×
Codul embed a fost copiat

Traian Basescu si-a anuntat o ultima conferinta de presa inainte de votul de pe 16 noiembrie ce va stabili cine este succesorul sau de la Cotroceni.

Sinteza declaratiilor

- Scuze pentru intarziere, dar am fost curios sa vad daca mai sunt actor principal si in ultima zi de campanie a lui Ponta, constat ca am ramas.

- Peste cateva ore se incheie campania pe care si eu am urmarit-o cu foarte mult interes. Probabil ca la masa a existat un interes suplimentar, pentru ca dupa 10 ani voi preda stafeta functiei de presedinte a Romaniei.

- Primul mesaj este sa mearga la vot. Indiferent unde s-ar afla, in tara sau in strainatate, romanii trebuie sa mearga la vot!

Citește și
Victor Ponta, Klaus Iohannis
DEZBATERE IOHANNIS - PONTA EP2. "I-a prostit Basescu pe romani cand v-a pus premier?". Reactia lui Ponta si "fazele meciului"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

- Ar fi rau pentru viitorul tarii daca romanii, indiferent unde s-ar afla si cat de greu le-ar fi, n-ar face efortul ca maine (n.r. duminica) sa mearga la vot. O mentiune speciala pentru cei 3,5 milioane de romani din strainatate. Ei au mai avut o importanta capitala in continuarea proceselor de modernizare a Romaniei in 2009.

- Ca om care a simtit solidaritatea romanilor din strainatate si din tara, ii rog in mod special sa mearga la vot.

- Sectiile de votare sunt la distante foarte mari, stiu ca le cer cheltuieli mai mari decat pentru romanii din tara. Ii rog sa inteleaga ca este esential ca duminica sa se prezinte la vot si sa-si aleaga presedintele.

- Germania nu interzice existenta unor sectii de votare pe teritoriul ei, daca exista o solicitare a statului interesat. Trebuia sa fie statul romani prin MAE si Guvern. Am constatat ca speranta mea la numirea domnului Melescanu ca ministru de externe a fost una desarta. A continuat politica lui Corlatean.

- E o minciuna ca nu puteau organiza sectii de votare in plus in strainatate. Puteau folosi aceeasi procedura prin care au permis transferul primarilor de la un partid la altul.

- Dincolo de exemplul din Germania, sunt scrisori de la primari din Spania si Italia care pun la dispozitie spatii pentru organizarea de sectii de votare. E clar, Guvernul NU a vrut sa-i lase pe romanii din strainatate sa-si exercite in numar mare dreptul constitutional garantat de a vota.

- Ii chem pe romani, pe romanii din strainatate in mod deosebit. Sa nu se uite la distante, au aici copiii si se vor intoarce cand Romania le va oferi conditii de munca si trai pe care sa le accepte. Dincolo de distantele mari pe care le au de parcurs, duminica discutam despre viitorul tarii lor.

- Am informatii ca sunt partide care au decis sa nu-si trimita reprezentanti in sectiile de votare pentru a se putea intarzia viteza la vot. Fac un apel la toate partidele reprezentate in turul II. Sa-si trimita reprezentantii in sectiile de votare, altfel ele insele vor contribui la obstructionarea dreptului de vot.

- M-am adresat BEC, MAE si Guvernului pentru a se putea infiinta noi sectii de votare. Am primit un raspuns si e clar ca BEC a permis asta. In strainatate nu exista liste permanente, exista liste suplimentare, deci nu este interzisa infiintarea de noi sectii de votare.

- In tara, avem o sectie la 900-1000 de locuitori cu drept de vot. In strainatate, avem o sectie de votare la 10.000 de cetateni. Constitutia obliga Guvernul sa creeze conditii pentru ca toti cetatenii sa poata vota. Cum sa mearga 500km pentru a vota? Chiar si asa insa, eu ii rog pe romanii aflati in strainatate ca duminica sa faca acest sacrificiu de a merge la vot. Sunt momente in care toti avem obligatia unui sacrificiu pentru tara.

- Nu le spun cum sa voteze, dar le cer si ii rog sa-si exercite dreptul de a vota, oricat de greu le-ar fi.

Citeste si: Traian Basescu anunta ca publica pe Facebook imaginile cu "pisicutul Victor Viorel Ponta". Atac la liderii "noului USL"

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Traian Basescu a devenit bunic pentru a doua oara.
Traian Basescu a devenit bunic pentru a doua oara. "Astazi, in jurul orei 07.50, s-a nascut primul Basescu"

Ioana Basescu a nascut un baietel, vineri dimineata, anuntul fiind facut de presedintele Traian Basescu pe pagina sa de Facebook: "Astazi, in jurul orei 07.50, s-a nascut primul Basescu".

DEZBATERE IOHANNIS - PONTA EP2.
DEZBATERE IOHANNIS - PONTA EP2. "I-a prostit Basescu pe romani cand v-a pus premier?". Reactia lui Ponta si "fazele meciului"

Cei doi candidati ramasi in cursa pentru Presedintie, Klaus Iohannis si Victor Ponta, s-au infruntat iar, fata in fata, miercuri seara,  pe B1 TV.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.