Biroul Electoral Central de la Alegerile Prezidentiale va fi format din cinci femei. Cine sunt acestea
Cei cinci judecatori ai Biroului Electoral Central (BEC) au fost alesi, vineri, prin tragere la sorti, de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu.
Astfel, au fost alese: Carmen Elena Popoiag si Georgeta Carmen Negrila de la Sectia I civila, Ruxandra Monica Duta de la sectia a II-a civila, Veronica Nastasie de la Sectia contencios administrativ si fiscal si Florentina Dragomir de la Sectia penala, conform Mediafax.
Acestea au ales-o pe judecatoarea Veronica Nastasie presedintele BEC pentru prezidentiale. Magistratii au mai votat ca judecatoarea Ruxandra Monica Duta sa fie loctiitorul judecatoarei Veronica Nastasie.
Cine sunt cele cinci judecatoare BEC si presedintele ales
Dintre cele cinci judecatoare alese vineri pentru BEC, Florentina Dragomir a facut parte din completul care l-a condamnat definitiv pe Adrian Nastase in dosarul "Trofeul Calitatii", in timp ce Veronica Nastasie, aleasa presedintele BEC, a stabilit incompatibilitatea parlamentarului Sergiu Andon.
Cele cinci judecatoare ale Biroului Electoral Central (BEC) pentru alegerile prezidentiale, alese vineri de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), au promovat, cu o singura exceptie, de la Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce anterior au activat la judecatorii sau chiar la parchete. Potrivit declaratiilor lor de avere, ele detin atat terenuri, case sau apartamente, cat si datorii la banci. Cea care a fost aleasa presedintele BEC, Veronica Nastasie, in prezent judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal de la ICCJ, a fost cea care stabilit, in prima instanta, in perioada in care activa la Curtea de Apel Bucuresti, ca parlamentarul Sergiu Andon este incompatibil.
De altfel, aceasta solutie a fost mentinuta de ICCJ, fapt ce a dus la primul caz in care un parlamentar isi pierde mandatul din cauza ca a fost gasit incompatibil. De asemenea, in perioada in care era judecator la Sectia a VIII-a Contencios administrativ a Curtii de Apel Bucuresti, Nastasie a facut parte din completul care a constatat calitatea de lucrator si colaborator al Securitatii a avocatului Gheorghe Musat, fondator al Casei de avocatura "Musat si Asociatii'. Inainte de a ajunge judecator la ICCJ, magistratul a fost consilier juridic la Primaria Sector 2 Bucuresti, iar apoi a urmat cursurile Institutului National al Magistraturii. Perioada de stagiatura a efectuat-o la Judecatoria Sectorului 5, unde apoi a obtinut un post. Ulterior, judecatorul a lucrat la Tribunalul Bucuresti, Sectia a V-a civila, intre 2006 si 2010, iar apoi a fost magistrat la Curtea de Apel Bucuresti.
La momentul redactarii ultimei declaratii de avere, judecatoarea Veronica Nastasie detinea patru terenuri, cumparate alaturi de sotul ei in anul 2007, un apartament si doua case de locuit, precum si un autoturism. Judecatorea Florentina Dragomir, de la Sectia penala, a fost mai intai procuror la Parchetului instantei supreme si inspector in cadrul Inspectiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar apoi judecator la Tribunalul Bucuresti. In 2009 a promovat la Curtea de Apel Bucuresti, iar din 2011 este membru al Sectiei penale a ICCJ. La aceasta instanta a facut parte din Completul de cinci judecatori care a dispus definitiv condamnarea lui Adrian Nastase in dosarul "Trofeul Calitatii".
Tot la ICCJ, Dragomir a fost presedintele completului care a dat decizia definitiva in dosarul Rafo Onesti, prin care omul de faceri Corneliu Iacobov a fost condamnat la sapte ani de inchisoare, si a facut parte din completul care l-a condamnat definitiv pe fostul procuror Maximilian Balasescu pentru luare de mita. Judecatoarea Ruxandra Monica Duta, in prezent membru al Sectiei a II-a civila de la instanta suprema, a activat anterior la Curtea de Apel Bucuresti, in cadrul Sectiei comerciale. Magistratul detine, conform declaratiei sale de avere, un apartament in Bucuresti, pe care l-a mostenit in 1992, precum si trei autoturisme. Judecator in cadrul Sectiei I civila, Elena Carmen Popoiag este magistrat in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie din anul 2008, atunci cand a promovat de la Tribunalul Dambovita la instanta suprema. Judecatoarea a candidat in luna iunie a acestui an la functia de presedinte al Institutului National al Magistraturii, insa alegerile au fost castigate de judecatoarea Octavia Spineanu Matei, care a fost reinvestita in aceasta functie.
Potrivit celei mai recente declaratii de avere, Elena Popoiag detine doua terenuri intravilane, in suprafata totala de aproximativ 4.700 de metri patrati, trei terenuri aflate in extravilan, de aproape 6.000 de metri patrati, precum si o casa de locuit in Targoviste si doua case de vacanta. De asemenea, la momentul completarii declaratiei de avere, magistratul avea datorii la banci in valoare de 63.000 de lei si 15.000 de euro. Carmen Georgeta Negrila, de la aceeasi sectie, a absolvit Facultatea de Drept Bucuresti in anul 1994, si-a inceput carierea la Judecatoria Sectorului 6. In anul 1999 a promovat la Tribunalul Bucuresti, iar in 2002 la Curtea de Apel Bucuresti.
Actualmente judecator la Sectia I civila a ICCJ, magistratul are o vechime de aproximativ 15 ani. Conform declaratiei sale de avere, judecatoarea detine un teren intravilan si un apartament in Bucuresti, pe care le-a achizitionat in 2007, dar are si un credit la o banca in valoare de 68.000 de euro. Cele cinci judecatoare ale Biroului Electoral Central au fost alese, vineri, prin tragere la sorti, de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu. Ele au ales-o presedinte pe Veronica Nastasie si loctiitor pe Ruxandra Monica Duta, prin vot secret.