Mita electorala, asupru pedepsita. Ce risca cei care le ofera alegatorilor bani sau bunuri si organizeaza spectacole
In Romania a inceput vineri campania electorala, care
s-ar putea incheia dupa gratii, pentru cei care nu vor tine cont de legislatia in vigoare.
De exemplu cei care le ofera alegatorilor bani sau bunuri, risca pana la 3 ani de inchisoare. Dincolo de mita electorala, incriminata de Codul Penal, amenzile pentru contraventiile din campanie pot merge si pana la 25.000 de lei.
Obisnuiti sa cheltuiasca fara limita in campaniile electorale trecute, candidatii la parlamentarele din 2016 trebuie sa respecte reguli mult mai stricte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Toate fondurile nu mai mari de 63.000 de lei pentru un candidat trebuie sa fie depuse intr-un cont bancar, iar cheltuielile se vor face prin virament.
Platile cash nu mai sunt permise. Orice suma descoperita in plus se confisca, iar cel in culpa risca dosar penal.
Mita electorala este aspru pedepsita. Codul Penal prevede pedepse cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani, atat pentru cei care corup alegatorii, cat si pentru cei care primesc bani sau bunuri.
Potrivit Codului Penal, articolul 386: "Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi".
Autoritatile le solicita romanilor nu numai sa nu primeasca bani, pungi cu alimente, biciclete, geci, sau alte bunuri, dar si sa anunte astfel de cazuri.
Legislatia adoptata anul trecut prevede si amenzi mari de pana la 25.000 de lei pentru cei care savarsesc contraventii in cele 30 de zile de campanie electorala.
La acest capitol s-ar putea inscrie, de exemplu, promovarea electorala pe afise sau bannere mai mari decat formatul agreat: cel mult 35 pe 50 de cm.
Amenzi risca si cei care sunt prinsi in campanie cu masini inscriptionate cu sloganuri de campanie sau cu vehicule care difuzeaza materiale audio, in mers sau stationar.
Spectacolele, serbarile electorale sau clasicele pixuri si brichete inscriptionate cu numele candidatilor si partidelor intra la aceeasi categorie, a contraventiilor.
Nu in ultimul rand, amenzi vor primi si cei care fac campanie in unitatile militare sau in scoli, in timpul programului de invatamant.
In cazul in care sesizati ceva ilegal anuntati cea mai apropiata sectie de politie.
Sursa: Pro TV
Etichete: inchisoare, legislatie, campanie, fonduri, alegeri parlamentare, mita electorala,
Dată publicare:
11-11-2016 18:35