Cativa romani din strainatate au votat deja pentru alegerile parlamentare. Mesajul pus pe Facebook de un barbat


Ultimul update: Luni 12 Decembrie 2016 00:14
Data publicarii: Vineri 11 Noiembrie 2016 20:20
Categorie: Stiri externe

Poate parea surprinzator, dar cativa romani din strainatate au votat deja pentru alegerile parlamentare de la noi, care vor fi organizate in 11 decembrie.

Acest lucru este posibil pentru ca incepand cu acest scrutin a fost introdus votul prin corespondenta. Cei din diaspora care prefera insa sa mearga la urne sunt asteptati in 417 sectii de votare organizate peste tot in lume.

Cu optiunea deja formata, un roman stabilit la Bordeaux, in Franta, a si votat, dupa care a scris pe Facebook. "Hehehe... Am votat! Prin corespondenta. Procedura e destul de simpla si, cu tot cu inregistrare, a fost oricum mai simplu decat un drum pana la cabina de vot. Cu ocazia asta am vazut cum arata buletinele", a scris pe Facebook Adrian Stanciu.

Ca sa nu apara confuzii Autoritatea Electorala Permanenta a realizat mai multe clipuri. "Lipesti autocolantul cu mentiunea VOTAT pe optiunea ta din buletinul de vot si il introduci in plicul interior, pe care il vei sigila. Completezi, datezi si semnezi olograf certificatul de alegator. Introduci plicul interior si certificatul de alegator in plicul exterior pe care il sigilezi. Acesta poate fi depus la orice oficiu postal sau in orice cutie postala. Poti sa folosesti pentru expedierea plicului si servicii private de curierat rapid, dar pe cheltuiala ta. Va trebui sa ai grija sa expediezi plicul in timp util, astfel incat sa fie livrat la BEC in Romania cu cel putin 3 zile inainte de data alegerilor."

Noul sistem de vot prin corespondenta a atras 8.889 de romani de peste hotare, care au cerut sa-si aleaga deputatul si senatorul de acasa. Restul de peste 600 de mii, inscrisi in Registrul Electoral, vor merge, si anul acesta, la urne. Neoficial, numarul romanilor din diaspora este insa mult mai mare.

Dupa experienta nefericita de la prezidentialele din 2014, cand mii de romani au stat cu orele la coada si nu au mai apucat sa voteze, autoritatile anunta ca au rezolvat problema. Peste tot in lume, pe 11 decembrie, vor fi deschise 417 sectii de votare, cu 123 mai multe ca acum 2 ani.

In Italia, spre exemplu, vor fi 73 de sectii de votare, cu 22 mai multe ca la prezidentiale. Iar in Spania, unde se concentreaza o comunitate mare de romani, vor fi 53 de sectii de votare, fata de 38 in 2014. Multe voturi sunt asteptate si din Republica Moldova, unde 35 de sectii vor fi deschise.

Potrivit legislatiei in vigoare, diaspora romaneasca va alege la acest scrutin patru deputati si doi senatori. Este si motivul pentru care mai multi romani de peste granite au contestat legea si au spus ca sunt slab reprezentati in Parlament.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO