"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare
Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.
Înainte de a intra în dezbaterea Senatului, documentul a primit aviz pozitiv de la specialiștii în legislație și negativ de la finanțiști. În plus, au apărut informații potrivit cărora, odată ajuns senator, Klaus Iohannis ar aspira la postul de premier.
Propunerea liberalilor de modificare a legii privind alegerea senatorilor și deputaților a intrat în dezbaterea specialiștilor în economie și finanțe de la Consiliul Economic și Social, respectiv de la Consiliul Legislativ. Procedura se aplică tuturor legilor, iar punctul de vedere este consultativ.
"Apreciem că președintele României are dreptul de a candida pentru funcția de senator sau de deputat pe lista unui partid politic, a unei alianțe politice sau alianțe electorale, chiar și în lipsa normei preconizate", spune Consiliul Legislativ.
Dar specialiștii de la Consiuliul Economic și Social resping inițativa și atrag atenția că președintele trebuie să rămână independent:
”Înlăturarea acestei restrângeri pentru ultimele trei luni ale mandatului este nejustificată și implică faptul că sunt nesemnificative pentru atribuțiile și cerințele demnității de președinte, ceea ce este fals”.
Surse politice susțin că, cel mai probabil, social-democrații vor vota proiectul. De asemenea, social-democrații speră că asocierea președintelui cu imaginea PNL să nu-i ajute pe liberali în campania electorală. Ba dimpotrivă. Sunt însă și mulți liberali care consideră că alăturarea lui Klaus Iohannis de PNL ar putea însemna mai puține voturi.
Odată cu depunerea inițiativei privind candidatura lui Klaus Iohannis la Senat, au apărut informații că șeful statului și-ar putea dori postul de președinte al Senatului, de lider al PNL sau chiar de premier în viitorul executiv.
Reporter: "Dumneavoastră o sa-l puneți pe domnul Klaus Iohannis sau pe domnul Nicolae Ciucă premier?".
Marcel Ciolacu, președintele PSD: "Pe cine să pun? Nu cred că e interesat domnul președinte de o asemnea funcție. Stați să vedem cum va arăta viitoare Coaliție".
Liberalii au respins informatia.
Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL: "Nu s-a discutat până la această oră în niciun fel de vreun scenariu pe viitor la prim-miniștrii sau la pozițiile pe care le va ocupa domnul Klaus Iohannis. Domnia sa a spus că acceptă ideea de a fi senator".
Inițiativa PNL de modificare a legii privind alegerea senatorilor și deputaților va intra în dezbaterea aleșilor săptămâna viitoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, PSD, PNL, alegeri parlamentare,
Dată publicare:
20-09-2024 20:23