Aviz „nefavorabil” de la CES pe „amendamentul Iohannis” depus de PNL la legea electorală. Cele două mari argumente

Nicolae Ciuca, Klaus Iohannis
Inquam Photos / George Calin

Proiectul PNL de modificare a legii electorale (208/2015) astfel încât Klaus Iohannis să poată fi pe lista liberalilor la alegerile parlamentare deși încă are funcția de președinte al țării a primit aviz negativ de la Consiliul Economic și Social (CES). 

Consiliul Economic şi Social este un organism consultativ al Parlamentului şi al Guvernului României în domeniile de specialitate precum economia, finanțele, politicile sociale, legea electorală ș.a.m.d. Avizul instituției este unul consultativ, fără efecte juridice. 

Liberalii, prin „amendamentul Iohannis”, vor modificarea legii astfel încât pe listele cu care partidele participă la alegeri să poată fi înscriși și candidați independenți, nu doar membrie de partid (modificarea art. (5) din legea 208/2015 - Nu se admit candidaturi independente pe listele de candidaţi depuse de partidele politice, alianţele politice sau alianţele electorale. Nu se admit nici liste de candidaţi independenţi - forma actuală a articolului).

Argumentele principale aduse de CES pentru avizul „nefavorabil” adus acestui proiect sunt două la număr. Primul este că mandatul de președinte și toate implicațiile lui sunt asumate din start de persoana care preia acel mandat, mai clar, cu trimitere la „îngrădirea dreptului” de a fi ales ca parlamentar, Consiliul precizează în motivarea avizului negativ că „Înlăturarea acestei restrângeri pentru ultimele trei luni mandatului este nejustificată și implică faptul că sunt nesemnificative pentru atribuțiile și cerințele demnității de președinte, ceea ce este fals”. „Mai mult, independența Președintelui, reclamată de Constituție, este pusă sub semnul întrebării odată cu asocierea cu un partid politic, chiar dacă acesta rămâne independent pe listele acelui partid”, continuă motivarea CES. 

Al doilea motiv adus de Consiliu pentru respingerea proiectului PNL dedicat președintelui Klaus Iohannis este cel al duratei foarte scurte până la alegeri, mai exact modificarea legii electorale cu prea puțin timp înainte de alegerile efective. Modificarea legii electorale în sensul dorit de PNL, „în ultimele 6 luni înainte de desfășurarea alegerilor, pentru orice motiv, rămâne indezirabilă și reprezintă un precedent preferabil de evitat”, se precizează în decisia CES, semnată de președintele instituției, Bogdan Simion.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

La începutul săptămânii PNL a depus un proiect de modificare a legii 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților special pentru ca președintele României, Klaus Iohannis, să poată fi pus pe lista liberalilor (ca independent - președintele este apolitic, nu are voie să facă parte dintr-un partid politic în timpul exercitării mandatului) pentru alegerile parlamentare care vor avea loc pe 1 decembrie anul acesta. Decizia și poziția liberarilor a fost confirmată oficial după ce proiectul a fost lansat în circuitul legislativ, inițial, de către liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu. Anterior, informația a fost prezentată „pe surse” de Știrile ProTV.ro.

Întrebat direct de acest lucru, președintele României, Klaus Iohannis, a răspuns „Mulțumesc”. Președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, inițial, pe un ton ironic, că nu se așteaptă ca Iohannis să fie pe listele PSD iar administrația prezidențială a răspuns oficial că președintele Iohannis nu își va da demisia pentru a candida pe listele de la alegerile de pe 1 decembrie. 

Ulterior, vineri, 20 septembrie, întrebat din nou același lucru, președintele PSD, partenerul de guvernare al PNL, a părut să susțină amendamentul liberalilor. „O să mă exprim în cadrul PSD. Am convocat deja luni o şedinţă. O să stau de vorbă cu colegii mei şi o să îmi spun foarte clar punctul de vedere în cadrul partidului şi al grupurilor parlamentare. În principiu, este corect ca orice om să poată candida. Nu trebuie cineva să obtureze un drept constituţional. Cel mai important este să respectăm Constituţia”, a precizat premierul, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Oradea, la sediul Instituţiei prefectului, conform Agerpres.

Invitat de Andreea Esca la Știrile de la ora 19, la ProTV, în cadrul campaniei „Vreau să fiu președinte”, liderul PNL, Nicolae Ciucă a declarat că amendamentul depus de partidul pe care îl conduce la legea electorală nu este „cu dedicație” pentru președintele României, fost lider PNL, Klaus Iohannis. 

„Decizia aceasta vine să restabilească un drept democratic, și anume dreptul fiecărui cetățean de a alege și de a fi ales. Nu este vorba doar de președintele Iohannis, nu vorbim de persoană, vorbim de dreptul absolut democratic al unui cetățean să aleagă și să fie ales ca atare. În momentul de față restabilim această acest drept, această libertate”, a declarat Ciucă. 

Puteți urmări dialogul dintre Andreea Esca și Nicolae Ciucă, pe această temă, mai jos, de la minul 7 și 30 de secunde.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Alegeri parlamentare 2024. Adrian Streinu Cercel şi Mihai Ghigiu deschid listele PSD de la Bucureşti
Alegeri parlamentare 2024. Adrian Streinu Cercel şi Mihai Ghigiu deschid listele PSD de la Bucureşti

Social-democraţii intră în cursa pentru alegerile parlamentare din circumscripţia Bucureşti cu un număr de 54 de candidaţi, dintre care 17 pe lista de la Senat şi 37 pe lista de la Camera Deputaţilor.

RAPORT. Câți bani au cheltuit, până acum, partidele și candidații la alegerile parlamentare și prezidențiale din 2024
RAPORT. Câți bani au cheltuit, până acum, partidele și candidații la alegerile parlamentare și prezidențiale din 2024

Organizația Expert Forum (EFOR) a analizat datele publicate de Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la finanțarea campaniilor electorale pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024.

PSD promite că nu trădează cu AUR. Social-democrații anunță că nu vor face alianță cu partidul lui George Simion după alegeri
PSD promite că nu trădează cu AUR. Social-democrații anunță că nu vor face alianță cu partidul lui George Simion după alegeri

Consiliul Politic Naţional al PSD a decis, joi, că partidul nu va forma o alianţă sau o colaborare politică cu AUR şi în cazul în care Marcel Ciolacu devine preşedinte nu va desemna un prim-ministru din partea AUR.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.