Incidente ALEGERI PARLAMENTARE 2016. MAI: 99 de sesizari privind infractiuni; 11 contraventii si 16 persoane cercetate

×
Codul embed a fost copiat

Urmareste pe www.stirileprotv.ro, pe durata intregii zile, informatii actualizate despre alegerile parlamentare 2016 si SITUATIA INCIDENTELOR din sectiile de votare.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Pe alegeri.stirileprotv.ro gasiti harta prezentei la urne pe judete, ghidul alegatorului si informatii actualizate in timp real despre incidente din sectiile de votare, reactii din diaspora si rezultate exit-polluri.

45.000 de politisti, jandarmi si pompieri sunt astazi in teren pentru a supraveghea procesul electoral si a preveni eventualele fraude. Vor face asadar echipa cu sistemul inteligent de monitorizare.

In toate cele 19.047 de sectii de votare din tara si strainatate scrutinul este atent supravegheat anul acesta prin Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot.

CITESTE SI: ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Romania isi alege senatorii si deputatii. S-au deschis sectiile de votare in tara

Citește și
cover prima alegeri locale
ALEGERI PARLAMENTARE 2016, REZULTATELE EXIT POLL. IRES: PSD: 45,4%, PNL: 21%, USR: 9,4%
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Sinteza evenimentelor, 11 decembrie - situatia INCIDENTELOR:

ora 17:20 Un barbat de 68 de ani din municipiul Galati a suferit un atac vascular cerebral in timp ce se afla intr-o sectie de votare, el fiind transportat in coma cu ambulanta la Spitalul Judetean.

Seful Serviciului Judetean de Ambulanta Galati, Mihai Polinschi, a declarat duminica pentru News.ro ca un echipaj al ambulantei a fost solicitat sa intervina la o sectie de votare de la Liceul numarul 8 din municipiul Galati, unde unui barbat i s-a facut rau.

"Este vorba despre un barbat in varsta de aproximativ 60 de ani, caruia i s-a facut rau in sectia de votare, el suferind un accident vascular cerebral. Barbatul a fost transportat in coma la Spitalul Judetean din Galati", a declarat Mihai Polinschi.

Serviciul de Ambulanta Galati a mai intervenit duminica intr-o sectie de votare din Tecuci, unde o femeie, operator pe calculator, a alunecat in toaleta si s-a lovit la cap. Femeia a fost transportata la spital.

ora 17:00 99 de sesizari privind contraventii si infractiuni la alegerile parlamentare au fost inregistrate de la deschiderea sectiilor de votare pana la ora 15.30, dintre care 11 contraventii au fost constatate si 17 persoane sunt cercetate pentru posibile infractiuni, a anuntat, duminica, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

Peste 35% dintre sesizari nu s-au confirmat, a spus purtatorul de cuvant al MAI.

"Cele mai multe sesizari fac referire la coruperea alegatorilor, frauda la vot, continuarea propagandei electorale si sfatuirea alegatorilor cum sa voteze”, a adaugat Monica Dajbog.

Purtatorul de cuvant al MAI a precizat ca in apropierea sectiei de votare din localitatea Valea Plopilor, judetul Giurgiu, s-a produs un accident rutier soldat cu doua victime, una dintre acestea fiind presedintele sectiei de votare.

Cele doua persoane ranite au fost transportate la spital pentru a primi ingrijiri medicale. Soferul masinii a refuzat sa fie transportat la spital, iar politisti fac cercetari pentru a afla cauzele producerii accidentului. Procesul electoral a fost intrerupt pentru putin timp.

De asemenea, in judetul Dambovita, politistii au intocmit dosar penal pentru coruperea alegatorilor, dupa ce reprezentantii unui partid politic au sesizat faptul ca membrii unei alte formatiuni politice ofera bani persoanelor cu posibilitati materiale reduse din doua localitati pentru a le convinge sa iasa la vot.

In Iasi, vicepresedintele unei sectii de votare din judet a fost inlocuit dupa ce politistii l-au prins la volan, pe DN 24, sub influenta bauturilor alcoolice.

Politisti din localitatea Dragasani, aflati in patrulare, au descoperit un cetatean care folosea o autoutilitara pe care erau lipite mai multe afise ale unui partid. Proprietarul masinii a fost amendat pentru continuarea propagandei electorale.

Aceeasi situatie a fost intalnita si in localitatea Floresti din judetul Cluj, unde politia a fost sesizata cu privire la faptul ca o masina parcata in fata unei sectii de vot are pe geam un afis al unui partid. Conducatorul autoturismului a fost identificat de politisti, care vor lua masurile legale care se impun.

In Constanta, politistii au primit o sesizare referitoare la faptul ca intr-o sectie de vot urna mobila si una dintre urnele fixe nu sunt sigilate corespunzator. A fost anuntat Biroul Electoral Judetean, care a dispus verificarea faptelor sesizate.

In judetul Teleorman, politistii au intocmit un dosar penal pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente, dupa ce a avut loc o altercatie, in fata sectiei de votare, intre presedintele unei sectii de votare si o persoana cu domiciliul in Bucuresti care dorea sa voteze in acea sectie, desi nu avea dreptul. In altercatie a intervenit si fiul presedintelui sectiei de votare.

Tot in Teleorman se efectueaza cercetari in cazul sesizarii primite de la reprezentantii unui partid politic referitoare la faptul ca in localitatea Bogdana alegatorii sunt dusi la sectiile de votare cu mai multe masini.

Monica Dajbog a adaugat ca, din cele 495 de persoane aflate in centrele de retinere si arest preventiv ale Politiei Romane, care au formulat cereri pentru a-si exercita dreptul de vot, prin intermediul urnei speciale, pana la ora 15:30 au votat 420 de persoane.

ora 16:29 Politistii vasluieni au deschis o ancheta, duminica, in cazul unei persoane care ar fi votat de doua ori in sectii diferite. Anchetatorii nu exclud nici varianta aparitiei unei erori in sistemul electronic de validare a documentului de identitate.

Potrivit reprezentantilor Politiei Judetene Vaslui, barbatul figureaza in sistemul electronic de prezentare-validare a documentului de identitate ca ar fi votat in sectiile din localitatile Pungesti si Armasoaia.

"In acest caz, este vorba despre o suspiciune de vot multiplu. Concret, numele unei persoane apare ca ar fi votat de doua ori in sectii diferite. Politistii fac cercetari pentru a se stabili daca cele sesizate se confirma", a declarat responsabilul mass-media al Politiei Judetene Vaslui, Loredana David.

ora 15:55 Presedintele PMP Buzau, Adrian Mocanu, l-a acuzat, duminica, pe candidatul PSD la Senat Lucian Romascanu ca ar fi incercat sa voteze a doua oara la o sectie din cartierul buzoian Micro XIV. Romascanu a negat acuzatia, spunand ca a mers la presedintele sectiei de votare, caruia i-a spus ca vrea sa verifice functionarea sistemului informatic.

Candidatul PSD Lucian Romascanu a mers la sectia 65 de la Scoala 12 si a incercat sa exercite vot multiplu desi mai votase odata. A solicitat buletine de vot si cand si-a introdus cartea de identitate pentru verificare a sunat alarma si operatorul i-a spus ca a mai votat odata. Cred ca este un exemplu concludent pentru ce face PSD si cum sunt invatati ei sa conduca”, a declarat Adrian Mocanu, intr-o conferinta de presa, sustinuta la sediul PMP.

E o mare porcarie, am mers la o sectie de votare de la Scoala 12 din Buzau, la presedintele unei sectii de votare, mi-am declinat identitatea si i-am comunicat ca in calitatea mea de candidat vreau sa verific functionarea sistemului informatic, intrucat am votat in alta parte. I-am dat cartea de identitate la verificat, am aparut ca am votat in alta parte, asa cum ii spusesem deja presedintelui sectiei, i-am cerut sa consemneze acest lucru si asta a fost tot. Nu i-am solicitat un al doilea buletin de vot ca sa votez inca o data”, a declarat Lucian Romascanu.

ora 15:00 Presedintele unei sectii de votare din judetul Olt a fost amendat cu 4.500 de lei si a fost exclus din biroul sectiei de catre Biroul Electoral de Circumscriptie dupa ce s-a constatat ca a facut campanie electorala pe pagina de Facebook pentru un candidat PSD.Incidentul a avut loc in comuna Rotunda din judetul Olt la sectia de votare nr. 291.

Presedintele sectiei, Valentina Dorobantu, a fost exclus din din biroul sectiei si amendat cu 4.500 de lei dupa ce s-a constatat ca acesta a fasut, pe pagina personala de Facebook, campanie electorala pentru candidatul PSD, Dan Ciocan. Sesizarea a fost depusa de PNL, iar decizia a fost luata de Biroul Electoral de Circumscriptie nr. 30 Olt. Responsabilitatile Valentinei Dorobantu au fost preluate de un loctiitor.

ora 14:30 USR sustine ca in judetul Teleorman se practica "turismul electoral", dupa ce reprezentantul Uniunii a fotografiat in localitatea Bogdana mai multe masini care aduc in mod repetat alegatori la sectiile de vot, si acuza ca autoritatile locale au refuzat sa se implice dupa sesizarile facute de candidatul USR din circumscriptie. USR sustine ca delegatul formatiunii din sectia 104 din localitatea Bogdana din Teleorman, aflata la 50 km de Alexandria, "a observat ca mai multe masini, aceleasi, aduc oameni la sectia de votare".

„Am vazut de cateva ori aceeasi masina, plina, aducand oameni la vot si ulterior preluandu-i si conducandu-i spre o destinatie necunoscuta. Dupa aceea am remarcat ca sunt mai multe masini dupa colt care fac acelasi lucru”, a comunicat delegatul catre sediul Uniunii, potrivit unui comunicat de presa al USR.

USR mai spune ca delegatul lor a fotografiat masinile si va inainta o plangere Biroului Electoral al judetului Teleorman. Potrivit formatiunii, candidatul USR Serban Marinescu a sunat la 112 dupa ce politia din localitate "i-a spus ca nu poate face nimic", desi "Codul penal inscrie fapta la Coruperea alegatorilor".

”Sunt aceleasi practici pe care le-am vazut timp de 26 de ani la partidul care domina Teleorman. Nu intamplator prezenta cea mai mare la vot se inregistreaza in acest judet. Vom face plangere la BEJ”, a declarat Serban Marinescu, candidat USR Teleorman.

ora 13:50 Politisti din judetul Timis au intocmit dosar penal, duminica, pe numele unei femei de 62 de ani din orasul Recas care s-a prezentat la sectia de votare cu doua carti de identitate. In momentul in care femeia a prezentat cartea de identitate pentru a vota si i-a fost scanata, s-a constatat ca aceasta este anulata. Imediat au fost sesizati politistii, scrie news.ro.

Din primele date se pare ca femeia si-a schimbat recent domiciliul si de aceea avea un act de identitate anulat. Politistii au intocmit dosar penal pentru tentativa la infractiunea de frauda la vot si fac acum verificari in acest caz.

ora 13:40 Reprezentantului PSD dintr-o sectie de votare din municipiului Campina i s-a facut rau, acesta fiind transportat la spital pentru ingrijiri medicale, iar un operator dintr-o sectie din Ploiesti s-a accidentat dupa ce scaunul pe care statea s-a rupt, acesta avand, de asemenea, nevoie de ingrijiri din partea medicilor.

Potrivit purtatorului de cuvant al Biroului Electoral Judetean Prahova, Catalin Nitu, reprezentantului PSD din sectia 177 din Campina i s-a facut rau, acesta fiind transportat la Camera de Primiri Urgente a Spitalului Campina. Seful Serviciului Judetean de Ambulanta Prahova, Daniel Nicolae, a declarat ca persoana in cauza este un barbat de 47 de ani care a suferit un puseu de tensiune.

De asemenea, o femeie de 35 care activa ca operator de calculator in sectia 91 din Ploiesti s-a accidentat, avand nevoie de ingrijiri medicale, dupa ce scaunul pe care statea s-a rupt, a mai precizat Nitu. Potrivit lui Daniel Nicolae, femeia a suferit un traumatism la un deget si a fost dusa la spital.

ora 12:55 O sesizare potrivit careia un membru al unei comisii de vot din judetul Dambovita fotografiaza alegatorii cand ies din sectie a fost primita la numarul 112, a anuntat duminica purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

"La numarul unic de urgenta 112 a fost primita o sesizare potrivit careia membrul unei comisii de vot din judetul Dambovita fotografiaza persoanele care isi exercita dreptul la vot in momentul in care acestea ies din sectia de votare. In caz se fac cercetari", a informat Dajbog, intr-o declaratie de presa.

Ea a mentionat ca in Teleorman a fost sesizat Inspectoratul de Politie Judetean cu privire la faptul ca presedintele unei sectii de votare s-ar afla sub influenta bauturilor alcoolice. Procesul electoral in sectie se desfasoara fara probleme, a punctat purtatorul de cuvant al MAI.

"Politistii bucuresteni au fost sesizati cu privire la faptul ca o persoana s-a prezentat la o sectie de votare din Capitala si a incercat sa voteze fara a avea acest drept. In cauza se efectueaza cercetari. Politistii din Timis efectueaza cercetari dupa ce o femeie a incercat sa voteze cu o carte de identitate anulata. In urma verificarilor, s-a constatat ca detinea asupra ei alte doua carti de identitate: una valabila si una anulata. In judetul Iasi, localitatea Voinesti, presedintele sectiei de votare a sesizat faptul ca o femeie, membru al comisiei de vot, a incercat sa voteze si pentru sotul ei care nu era prezent. Biroul Electoral Judetean a sesizat IPJ Iasi, care a demarat cercetarile in cauza. Presedintele unei sectii de vot din Bucuresti a sesizat Politia, dupa ce a constatat lipsa unui buletin de vot, in momentul desigilarii sacilor cu buletine de vot. Cercetarile sunt continuate pentru clarificarea situatiei, fara sa fie afectat procesul de vot", a declarat Dajbog.

Ea a mentionat ca tot in Bucuresti o persoana a primit doua buletine de vot pentru Camera Deputatilor si unul pentru Senat. Potrivit lui Dajbog, cetateanul a introdus in urna toate cele trei buletine de vot primite, iar in cauza se fac cercetari.

ora 11:50 O femeie, operator IT de la sectia de votare 207 din Tecuci, si-a spart capul, dupa ce a alunecat si a cazut in baie, ea continuand insa sa scaneze actele de identitate ale alegatorilor pana cand va fi inlocuita, a declarat presedintele Biroului Electoral Judetean Galati, Robert Florea.

Potrivit acestuia, in ciuda starii de sanatate, femeia continua sa scaneze pe tableta actele de identitate ale alegatorilor, ea urmand a ajunge la spital dupa ce Autoritatea Electorala Permanenta va trimite un inlocuitor.

ora 11:30 O femeie din localitatea ieseana Voinesti, membra in comisia unei sectii de votare din localitate, a votat si pentru sotul ei, Biroul Electoral Judetean sesizand Politia Judetului Iasi pentru vot multiplu.

Reprezentantii BEJ Iasi au declarat ca exista o sesizare privind un incident produs in localitatatea Voinesti, judetul Iasi, unde o femeie, membra in comisia unei sectii de vot, ar fi introdus in urna doua buletine de vot. Femeia a spus ca ar fi votat si pentru sotul ei, care nu s-a putut deplasa la sectia de votare la care era arondat, relateaza news.ro.

Potrivit reprezentantilor BEJ Iasi, sesizarea a fost trimisa catre Politia Judetului Iasi, care va face cercetari pentru vot multiplu.

ora 11:20 Loctiitorul presedintelui unei sectii de votare din municipiul Barlad a fost transportat cu ambulanta la spital, duminica, la cateva ore de la deschiderea urnelor, in urma unei convulsii facute in timp ce se afla in sectie. Procesul electoral a fost suspendat pe perioada in care barbatul a primit ingrijiri medicale.

Potrivit reprezentantilor Serviciului de Ambulanta Judetean Vaslui, barbatul, in varsta de 39 de ani, a facut o convulsie in timp ce se afla, in calitate de membru, in sectia de votare nr. 96 din Barlad. Presedintele sectiei a sunat la 112 si a solicitat interventia unui echipaj medical, loctiitorul presedintelui sectiei de votare fiind transportat cu ambulanta la spital.

ora 11:05 O stampila de vot de la sectia de votare numarul 115 din Ploiesti a disparut, au declarat reprezentantii Biroului Electoral Judetean Prahova. In urma incidentului, Inspectoratul de Politie Judetean a dechis o ancheta si face verificari. Procesul de votare nu este afectat.

ora 10:20 Politia face verificari dupa ce intr-o sectie de votare din localitatea buzoiana Posta Calnau cele cinci stampile cu mentiunea ”VOTAT” au fost aruncate pe foc de catre membrii comisiei, care au vrut sa faca curat. Procesul de vot nu este insa afectat, fiind luate stampile de la alte sectii.

”Se face o ancheta a Politiei, se discuta cu procurorul, ne-au comunicat ca au aruncat stampilele pe foc cu ambalajele de la buletinele de vot, au vrut sa faca curat si odata cu aceste ambalaje au fost aruncate si cele cinci stampile. E plauzibila explicatia lor, vom vedea ce s-a intamplat acolo, exista camere de luat vederi, iar Politia va vedea exact ce s-a intamplat. Procesul de vot nu a fost afectat pentru ca am luat cate o stampila de la celelalte sectii de votare”, a declarat presedintele BEJ Buzau, Aurel Pusca, conform news.ro.

ora 9:30 PSD a cerut Biroului Electoral de Circumscriptie Judeteana nr. 10 Buzau renumararea tuturor buletinelor de vot transmise catre cele 427 de sectii dupa ce, in Prefectura Buzau, ar fi fost descoperite peste 700 de buletine netransmise sectiilor de votare din teritoriu, in timp ce prefectul Aurelia Mitrea spune ca "acuzatiile sunt nefondate", iar toate buletinele de vot au fost predate cu proces verbal.

"Exista suspiciuni de deficiente majore in organizarea alegerilor, mai multe sectii de votare nu au numarul necesar de buletine de vot, dupa ce s-au descoperit peste 700 de buletine de vot in Prefectura", a declarat presedintele organizatiei judetene a PSD Buzau, Marcel Ciolacu, la iesirea de la urne.

Prefectul judetului Buzau, Aurelia Mitrea, a declarat pentru AGERPRES ca "toate acuzatiile sunt nefondate", ea subliniind ca "toate buletinele de vot au fost predate cu proces verbal".

ora 08.55 Doua stampile de control a sectiilor de votare au fost confectionate, din nou, duminica dimineata, in judetul Hunedoara, dupa ce una dintre ele a fost aruncata, din greseala, in foc, iar cealalta a fost pierduta, insa procesul electoral nu a fost afectat si a inceput la timp, a informat Biroul Electoral Judetean (BEJ) Hunedoara.

ora 08.50 USR Bacau a reclamat duminica dimineata, la Biroul Electoral Judetean, ca reprezentantilor formatiunii politice nu li s-a permis accesul in Birourile sectiilor de votare "in mai multe localitati rurale".

Judecatoarea Cornelia Danaila, vicepresedinte al BEJ Bacau confirma primirea reclamatiei USR Bacau.

"BEJ a trimis la timp, inca de ieri, toate acreditarile solicitate de USR, chiar daca aceasta formatiune politica a facut schimbari de ultim moment in ceea ce priveste reprezentarea in mai multe sectii de votare. Este de competenta USR Bacau si primariilor sa rezolve rapid aceasta problema. Oricum, scrutinul electoral a inceput in toate cele 634 de sectii de votare, pentru functionarea legala birourile acestora avand nevoie de cel putin cinci membri, fapt realizat in toate sectiile de votare din judet. BEJ a informat presedintii sectiilor de votare privind existenta modificarilor respective", a precizat vicepresedinta BEJ Bacau.

ora 08.50 Loctiitorul presedintelui BEJ Giurgiu, judecator Mirela Zina Udrea, a declarat duminica, pentru AGERPRES, ca in judetul Giurgiu au existat doua situatii in care lista cu inlocuitorii reprezentantilor unor partide politice in biroul sectiei de votare nu ajunsese in sectiile de votare, iar BEJ a transmis aceste liste prin mail sau fax.

ora 07.03 Biroul Electoral de Circumscriptie (BEC) Nr. 1 Alba, intrunit in sedinta timp de mai multe ore sambata seara, a apreciat ca greseala in ceea ce priveste numarul circumscriptiei de pe stampilele de control distribuite unui numar de 390 de sectii de votare este "o eroare materiala care nu este de natura a influenta procesul electoral".

Birourile sectiilor de votare din judetul Alba, cu exceptia municipiului Alba Iulia, intocmesc duminica dimineata, inainte de inceperea votarii, un proces verbal in care se va consemna eroarea de pe amprenta stampilei de control cu privire la numarul circumscriptiei electorale, care va fi semnat de catre totii membrii acestora, a decis Biroul Electoral Judetean BEC Nr. 1 Alba.

Pe procesul verbal va fi aplicata stampila de control, aceasta urmnd sa fie utilizata apoi in procesul electoral. Procesul verbal va fi predat in original BEC Nr. 1 Alba.

Practic, eroarea a fost inregistrata pe toate stampilele de control distribuite in 77 din cele 78 de unitati administrative-teritoriale din judet, cu exceptia municipiului Alba Iulia, unde numarul coincide cu cel al al circumscriptiei judetene, respectiv 1.

Eroarea a fost semnalata presei de catre PSD Alba.

ora 06.00 PSD sustine ca Ministerul Afacerilor Externe nu a trimis buletine de vot pentru sectiile din Perth, Australia si Auckland, Noua Zeelanda si a afirmat ca la acest moment lipsesc buletinele de vot, stampilele si autocolantele.

"Sectia de vot din Perth a fost creata in acest an, tocmai pentru a facilita votul romanilor din Australia, iar MAE a omis aceasta sectie nou infiintata. Ministerul Afacerilor Externe pretinde ca materialele nu au ajuns in Perth si Auckland deoarece posta australiana si cea neozeelandeza nu lucreaza in weekend, dar totusi materialele au ajuns la restul sectiilor din Australia si Noua Zeelanda. Suntem in fata unui incident grav, provocat de incompetenta Guvernului Ciolos", informeaza un comunicat al PSD, transmis sambata Agerpres.

MAE precizeaza ca "a transmis in timp util, conform prevederilor legale, toate materialele necesare votarii catre toate misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei", materialele destinate sectiilor de votare din Australia si Noua Zeelanda fiind transmise prin curier rapid, la data de 24 noiembrie 2016, iar la 29 noiembrie au fost primite la Canberra.

"Materialele necesare votarii au fost expediate ulterior de la Canberra spre sectiile de votare din Australia si catre cea din Noua Zeelanda prin Posta australiana, dar timpul estimat transportarii - 5 zile dupa cum au declarat reprezentatii Postei australiene - nu a fost respectat in cazul a doua sectii de votare - Auckland si Perth. Misiunea Diplomatica a Romaniei la Canberra a informat MAE si Biroul electoral de circumscriptie 43 pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii in cursul diminetii de 9 decembrie cu privire la aceste probleme de ordin logistic in ceea ce priveste transportul materialelor necesare pentru desfasurarea procesului electoral la cele doua sectii de votare", afirma MAE.

In aceste conditii, MAE a intreprins toate demersurile posibile pentru remedierea situatiei, astfel incat materialele electorale destinate celor doua sectii de votare sa ajunga in timp util, iar cetatenii romani din Auckland si Perth sa isi poata exercita dreptul de vot.

STS monitorizeaza alegerile

Cei care merg sa voteze in locatitatea de domiciliu, la sectia unde sunt arondati, trebuie sa aiba la ei buletinul sau cartea de identate. La intrare veti fi intampinati de un operator cu o tableta conectata la serverele Serviciului de Telecomunicatii Speciale.

O astfel de tableta se va regasi in fiecare sectie de votare. Cu ajutorul acestui dispozitiv, se va scana buletinul fiecarui alegator, iar dupa ce se va termina procesul de votare, filmarea, pentru numararea voturilor se va declansa automat.

In acest mod, cred autoritatile, se va elimina frauda electorala. Lucratorii STS, monitorizeaza permanent aceste tablete si vor sti exact momentul cand acestea nu ar mai functiona, si in ce sectie anume.

In cazul in care tableta devine nefunctionala, ea va fi schimbata cat mai repede, pentru ca exista amplasat un punct de asistentza tehnica la aproximatv 10 km de fiecare sectie de vot.

STS detine in jur de 1000 de tablete de rezerva. Orice intrerupere voita a inregistrarii este infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani iar operatorul va fi tras la raspundere. Imaginile vor fi stocate de STS timp de 3 luni iar apoi daca nu fac obiectul vreunei infractiuni vor fi distruse odata cu aparatele.

Anul acesta, parlamentarii nu mai sunt alesi uninominal, ca in 2012, ci pe liste. Practic se voteaza partidul, nu candidatul. Alegatorii vor primi o stampila si doua buletine de vot: unul pentru Camera Deputatilor, celalalt - pentru Senat. Puneti stapila pe partidul sau candidatul independent pentru cele doua camere ale Parlamentului. La final, veti preda stampila si veti parasi sectia dupa ce va recuperati actul de indentitate.

O alta noutate va fi publicarea automata, la ora 12 noaptea, a tuturor proceselor verbale cu numaratoarea voturilor si votul prin corespondenta. Aproximativ 9.000 de romani din toate colturile lumii au ales sa voteze de acasa si sa trimita in tzara plicul sigilat, prin posta.

Politia avertizeaza ca tentativa de vot multiplu este pedepsita cu inchisoarea de la trei luni la un an si jumatate.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
ALEGERI PARLAMENTARE 2016, REZULTATE EXIT-POLL. Ce scoruri au obtinut PSD, PNL, USR, ALDE si PMP
ALEGERI PARLAMENTARE 2016, REZULTATE EXIT-POLL. Ce scoruri au obtinut PSD, PNL, USR, ALDE si PMP

Biroul Electoral Central a acreditat doar 3 institute de sondare a opiniei publice pentru sondajele la iesirea de la urne la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor din data de 11 decembrie 2016.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016, REZULTATELE EXIT POLL. IRES: PSD: 45,4%, PNL: 21%, USR: 9,4%
ALEGERI PARLAMENTARE 2016, REZULTATELE EXIT POLL. IRES: PSD: 45,4%, PNL: 21%, USR: 9,4%

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Urmareste pe www.stirileprotv.ro informatii actualizate despre alegeri, harta prezentei la vot pe judete si in diaspora, incidente din sectiile de votare si rezultatele in Capitala si pe judete.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Urmareste LIVE prezenta la vot in tara. S-au deschis sectiile de vot in tara si in diaspora
ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Urmareste LIVE prezenta la vot in tara. S-au deschis sectiile de vot in tara si in diaspora

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Astazi, urmareste pe www.stirileprotv.ro pe durata intregii zile informatii actualizate despre alegeri, harta prezentei la vot pe judete si in diaspora, incidente din sectiile de votare si rezultatele in Capitala si pe judete.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.