ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Urmareste LIVE prezenta la vot in tara. S-au deschis sectiile de vot in tara si in diaspora

×
Codul embed a fost copiat

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Astazi, urmareste pe www.stirileprotv.ro pe durata intregii zile informatii actualizate despre alegeri, harta prezentei la vot pe judete si in diaspora, incidente din sectiile de votare si rezultatele in Capitala si pe judete.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Astazi, incepand cu ora 07:00 cand s-au deschis urnele de vot, urmariti pe alegeri.stirileprotv.ro informatii actualizate la fiecare 10 minute despre prezenta la urne pe judete, incidente din sectiile de votare, reactii din diaspora si rezultate exit-polluri.

CLICK AICI pentru Harta cu Prezenta Vot - Alegeri Parlamentare 2016

 Totodata pe canalul de stiri online ProTV News puteti urmari principalele jurnale, precum si editii speciale cu analize si relatari de la corespondentii Pro TV, pe toata durata zilei.

Citește și
cozi gara de nord
Aglomeratie in Gara de Nord: cozi de elevi si studenti la casele de bilete, din cauza "ofertei" de alegeri. Reactia CFR
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Duminica, 11 decembrie

ora 07.00 S-au deschis sectiile de vot in tara.

Sambata, 10 decembrie

UPDATE 21:00 Votul in strainatate a inceput la Auckland, Noua Zeelanda, unde pana la aceasta ora 4 romani au votat. Mesajul primului roman care votat:

Votul la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor a inceput in strainatate la Auckland, Noua Zeelanda, la ora 20,00, ora Romaniei (ora 07,00 ora locala), in sectia nr. 18, cea mai indepartata sectie de vot organizata in afara granitelor Romaniei. Potrivit sursei citate, in ansamblu, votul in strainatate se va desfasura pe durata a 35 de ore. Raportat la fusul orar din Romania, procesul electoral din strainatate se va incheia luni, 12 decembrie 2016, la ora 07,00 (ora Romaniei), pe Coasta de Vest a SUA (sectiile de vot de la Los Angeles, Sacramento, Seattle, San Francisco, Las Vegas si Portland) si la Vancouver in Canada.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. De alegeri, urmareste LIVE pe internet prezenta la vot din Romania si diaspora

GovITHub a lansat platforma online Harta Prezenta Vot - Alegeri Parlamentare 2016, disponibila la adresa radar.ithub.gov.ro. Destinat monitorizarii in timp real a prezentei la vot in cadrul alegerilor parlamentare, site-ul ofera date in timp real privind prezenta la vot atat din sectiile de vot de pe teritoriul Romaniei, cat si cele din afara tarii. Realizata in colaborare cu Biroul Electoral Central, platforma de vizualizare in timp real a datelor asociate alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie ofera acces liber 24/7 la informatii actualizate o data la fiecare 5 minute pe perioada alegerilor, privind:
· Prezenta la vot pentru fiecare judet al Romaniei
· Prezenta la vot inregistrata in unitatile administrativ teritoriale
· Prezenta la sectiile de vot din intreaga tara
· Prezenta la vot a romanilor din diaspora, la nivel de tara
· Prezenta la vot in sectiile din afara Romaniei
· Gradul de ocupare inregistrat in randul diasporei

Imediat dupa alegerile parlamentare, platforma va oferi informatii despre prezenta totala la vot din ziua alegerilor si poate contribui ulterior, la verificarea informatiilor de pe teren si transparentizarea procesului electoral. Ulterior, aplicatia va integra si alte seturi de date care pot fi obtinute din surse oficiale de la alte institutii ale statului. Harta Prezenta Vot - Alegeri Parlamentare 2016 este accesibila la adresa radar.ithub.gov.ro

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Ghidul alegatorului la alegerile parlamentare 2016: unde votam, acte necesare si procedura

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Cum functioneaza sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot

Buletinele de vot au ajuns la sectii sub paza jandarmeriei si a politiei; presedintii tuturor sectiilor au verificat toate materialele necesare pentru vot iar la plecare salile vor fi sigilate si pazite de fortele de ordine.

La randul lor angajatii de la Serviciul Roman de Telecomunicatii au facut ultimele teste pentru tabletele care, sunt folosite pentru prima data sa filmeze numararea voturilor. Duminica peste 18 milioane de romani, cu domiciliul sau resedinta in tara sunt asteptati la vot si peste 45 de mii de jandarmi, politisti, pompieri vor fi la datorie. Sectiile de votare vor fi deschise intre 7.00 si 21.00.

In toate cele 19.047 de sectii de votare din tara si strainatate, scrutinul va fi atent supravegheat, anul acesta, prin Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot. Cei care merg sa voteze in locatitatea de domiciliu, la sectia unde sunt arondati, trebuie sa aiba la ei buletinul sau cartea de identate. La intrare veti fi intampinati de un operator cu o tableta conectata la serverele Serviciului de Telecomunicatii Speciale.

O astfel de tableta se va regasi in fiecare sectie de votare. Cu ajutorul acestui dispozitiv, se va scana buletinul fiecarui alegator, iar dupa ce se va termina procesul de votare, filmarea pentru numararea voturilor se va declansa automat. In acest mod, cred autoritatile, se va elimina votul multiplu dar si frauda electorala. Lucratorii STS monitorizeaza permanent aceste tablete si vor sti exact momentul cand acestea nu ar mai functiona si in ce sectie anume.

In cazul in care tableta devine nefunctionala, ea va fi schimbata cat mai repede, pentru ca exista amplasat un punct de asistenta tehnica la aproximatv 10 km de fiecare sectie de vot. STS detine in jur de 1000 de tablete de rezerva. Orice intrerupere voita a inregistrarii este infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani iar operatorul va fi tras la raspundere. Imaginile vor fi stocate de STS timp de 3 luni iar apoi daca nu fac obiectul vreunei infractiuni vor fi distruse odata cu aparatele.

Anul acesta, parlamentarii nu mai sunt alesi uninominal, ca in 2012, ci pe liste. Practic se voteaza partidul, nu candidatul. Alegatorii vor primi o stampila si doua buletine de vot: unul pentru Camera Deputatilor, celalalt - pentru Senat. Puneti stampila pe partidul sau candidatul independent pentru cele doua camere ale Parlamentului. La final, veti preda stampila si veti parasi sectia dupa ce va recuperati actul de indentitate.

O alta noutate va fi publicarea automata la ora 12 noaptea, a tuturor proceselor verbale cu numaratoarea voturilor si votul prin corespondenta. Aproximativ 9.000 de romani din toate colturile lumii au ales sa voteze de acasa si sa trimita in tara plicul sigilat, prin posta. Politia avertizeaza ca tentativa de vot multiplu este pedepsita cu inchisoarea de la trei luni la un an si jumatate.

 


 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
O evaluare secreta a CIA scoate la iveala o informatie uriasa. Cum l-ar fi ajutat rusii pe Donald Trump sa castige alegerile
O evaluare secreta a CIA scoate la iveala o informatie uriasa. Cum l-ar fi ajutat rusii pe Donald Trump sa castige alegerile

 O evaluare secreta a CIA a ajuns la concluzia ca Rusia a intervenit in alegerile prezidentiale din Statele Unite pentru a-l ajuta pe Donald Trump sa castige, a informat vineri cotidianul Washington Post, citand responsabili care au consultat acest raport.

Aglomeratie in Gara de Nord: cozi de elevi si studenti la casele de bilete, din cauza
Aglomeratie in Gara de Nord: cozi de elevi si studenti la casele de bilete, din cauza "ofertei" de alegeri. Reactia CFR

Tinerii s-au grabit sa profite de oferta Guvernului prin care primesc transport gratuit pana in localitatea de domiciliu in perioada 8-12 decembrie

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.