Parlamentul cu cei mai multi alesi acuzati penal urmeaza sa isi incheie activitatea pe 9 decembrie
Mandatul 2008-2012 a fost marcat de fapte de coruptie fara precedent. Cinci parlamentari sunt condamnati definitiv la inchisoare, iar doi dintre ei isi executa pedeapsa dupa gratii. Au fost arestati preventiv direct de pe bancile Parlamentului.
Arestarea deputatului Adrian Nastase, fost prim-ministru al Romaniei si presedinte al Camerei Deputatilor, constituie cea mai mare pata de coruptie pe obrazul Parlamentului. Pe 20 iunie, anul acesta, stirea ca un fost premier va merge dupa gratii a facut ocolul Pamantului, presa internationala relatand pe larg o premiera trista la Bucuresti.
Condamnarea definitiva a fostului sef de guvern a fost data, dupa ani de procese si audieri, in dosarul "Trofeul calitatii", in care Nastase a fost gasit vinovat de strangere ilegala de fonduri pentru campania electorala prezidentiala din 2004.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa condamnarea definitiva, viata fostului lider PSD a luat o turnura incredibila. In noaptea de 20 iunie, el s-a impuscat in gat, de fata cu politistii veniti pentru a pune in aplicare mandatul de arest.
Nastase a fost operat de medicii de la Spitalul Floreasca, apoi transferat la Penitenciarul Rahova.
Dupa gratii se afla si Virgil Pop, un fost parlamentar de la PNL. In martie 2012, el a fost ridicat de politisti dintr-un hotel din Capitala, in care sunt cazati alesii din tara. Pop este condamnat definitiv la 5 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, fals si spalare de bani.
Odata condamnati definitiv cu executare, atat Pop cat si Nastase si-au pierdut mandatele de parlamentari. Dar nu acelasi lucru s-a intamplat cu alesii condamnati la inchisoare cu suspendare. Spre exemplu, deputatul PDL Eugen Badalan sta linistit in fotoliul de parlamentar. Acuzat de procurorii DNA de abuz in serviciu, Badalan a fost condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu suspendare.
Intr-un Parlament infestat de fenomenul coruptiei, Catalin Voicu a demonstrat cum poti fi, in acelasi timp, senator al Romaniei si arestat preventiv. Parlamentarul PSD si-a impartit cei patru ani de mandat in doua: 480 de zile a stat dupa gratii pentru trafic de influenta, iar restul perioadei a mers in Legislativ sa scrie si sa voteze legi. Iar cu putin noroc, ar fi putut ajunge, in 2008, ministru de interne, in Guvernul PDL-PSD condus de Emil Boc.
Acum Voicu asteapta din Parlament sentinta finala pentru faptele sale de coruptie. In iunie 2012 a fost condamnat la 5 ani de puscarie cu executare, dar sentinta nu este definitiva.
Coruptia l-a trimis de la Palatul Parlamentului direct dupa gratii si pe deputatul Mihail Boldea. Pe 27 martie, anul acesta, parlamentarul de la Galati a fost arestat preventiv. Este banuit de procurori ca ar fu creat o grupare prin care ar fi pus mana pe mai multe imobile din Galati, cu documente falsificate.
Odiseea arestarii tanarului politician a cuprins si o calatorie in Kenya. Pe taram african, Boldea a incercat sa scape de acuzatiile care i s-au adus la Bucuresti.
De multi ori in ultimii patru ani, si alesii neatinsi de coruptie au fost un adevarat scut pentru parlamentarii penali. Deputatii s-au opus prin vot cererilor procurorilor anti-coruptie de arestare a deputatului Dan Pasat, trimis in judecata pentru santaj si coruptie.
Si fostul ministru al Tineretului - deputatul Monica Iacob Ridzi - a primit o mana de ajutor din partea colegilor, in cazul dosarului sau de abuz in serviciu si fals intelectual.
La toate acestea se adauga si 42 de cazuri in care inspectorii Agentiei Nationale de Integritate au sesizat Parchetul cu privire la incompatibilitati ori diverente intre averea declarata si cea reala a senatorilor si deputatilor.
Dar parlamentul 2008 - 2012, cu cei mai multi membri acuzati de coruptie ar putea fi intrecut de viitorul legislativ. Multi dintre candidatii pentru alegerile din 9 decembrie au dosare penale, insa cu totii spera ca, odata alesi, vor dormi linistiti in spatele imunitatii parlamentare.