Poveştile românilor care au bătut mii de kilometri ca să voteze la alegerile locale

Dată publicare: 27-09-2020 18:14
Dată actualizare: 27-09-2020 20:34


Fiecare vot contează, au spus astăzi românii, care au vrut să ajungă la urne la primele alegeri din România organizate în Pandemie.

Unii au venit din alte țări pentru a-și alege primarul din localitatea natală, cu speranța că vor avea motive să se întoarcă acasă.

Ajuns la aproape 104 ani, filosoful Mihai Șora a votat de la prima oră.

Cinstea este singurul climat în care competența se poate desfăşura nestingherită. Cinstea şi competenţa sunt două însușiri majore pe care trebuie să le îndeplinească candidatul pe numele căruia îmi pun stampila în momentul în care votez.

Ana şi Dragoş sunt medici în Franţa.

Ana: "Noi am venit special din Franţa să votăm. Aşa că speram la o schimbare. Noi locuim în Franţa de 4 ani. Miercuri ne-am hotărât să cumpărăm bilete, am ajuns ieri la prânz şi plecăm mâine dimineaţă. Ne interesează ce se întâmplă cu Bucureştiul."

Tot din Franţa a venit şi acesta tânără.

Tânără: "Mă bucur că am putut veni ca să votez aici. Mi-ar face mare plăcere şi chiar aş vrea ca oraşul ăsta să se schimbe."

Şi pe aeroport a fost grabă mare la sosiri. George munceşte în Olanda.

George: "O să mergem să votăm. Avem acest drept. Chiar vorbeam cu colegii cât ne chinuim şi ce înseamnă normalitatea în ţara noastră, să ne facem meseria şi să nu fim nevoiţi să facem acest drum de fiecare dată."

Bărbat: "Obosit, n-am dormit de 24 de ore, dar ca să merg la vot nu îmi ia mai mult de 10 minute."

Cu mult înainte de deschiderea secţiei de la Liceul Jean Monnet, un domn care tocmai a împlinit 82 de ani a venit pregătit să voteze.

Bărbat: Dezinfectantul, buletinul şi ochelarii.
Reporter: Aţi fost prezent la toate alegerile?
Bărbat: Exact. N-am lipsit niciodată cu convingerea că fac o treabă bună.

Reporter: Cum se face că aţi riscat?
Bărbat: Doamnă, odată cu vârsta vine şi înţelepciunea. Dacă vrei să rupi urechile cuiva i le rupi şi dacă rişti. Spiritul democraţiei trebuie să fie în toată lumea. Nu numai în cei de 74 de ani.

Bărbat: "Nu e nicio problemă şi dacă ar fi fost un pic riscantă merită riscul... Mi se pare că esenţa democraţiei este votul şi atunci merită să-l respectăm şi să-l folosim."

Astăzi ne punem soarta comunităţii în mâinile unor oameni pentru următorii 4 ani. Ei răspund de şcoli, străzi, canalizare, apă caldă şi multe altele. Ne mai desparat nici două ore de momentul în care se închid urenele. Mai aveţi vreme dacă nu aţi făcut-o până acum să mergeţi să votaţi. Votul e un drept dar şi o obligaţie iar dacă îţi pasă de locul în care trăieşti acum e momentul să acctionezi.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO