Ce se întâmplă daca ai simptome de COVID-19 când mergi la vot. Anunțul ministrului Sănătății

Ultima actualizare: 04-09-2020 15:56
coronavirus
Shutterstock

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat vineri că persoanele cu simptomatologie specifică noului coronavirus care se vor prezenta la vot la alegerile locale vor avea un circuit separat şi o cabină "dedicată".

"Persoanele care se vor prezenta (la alegeri - n.r.) şi vor avea simptomatologie vor avea un circuit separat, vor avea prioritate şi vor avea o cabină de vot dedicată pentru acest lucru", a spus ministrul, după ce a participat la o dezbatere, potrivit Agerpres.

Întrebat ce se întâmplă dacă o persoană a fost declarată pozitivă şi a fost în secţia de votare, Tătaru a răspuns: "Acea persoană atrage după sine o anchetă epidemiologică".

În opinia sa, luna septembrie va fi una "de foc", având în vedere unele măsuri de "revenire", dar şi alegerile locale şi începerea şcolii.

"Luna septembrie este o lună de foc. Este o lună în care am dat nişte măsuri de revenire la o aproape normalitate - restaurante, cinematografe, teatre. Avem o lună de campanie electorală, avem începerea şcolilor, avem o revenire din concediu. Avem - şi o să vedem în perioada următoare - o creştere a numărului de concetăţeni care vor folosi mijloacele de transport în comun. Avem alegeri locale, măsurile le avem pentru fiecare din aceste reveniri, să le spunem. Haideţi să le respectăm şi să rămânem pe acest platou zimţat între 1.200, 1.300, cu un număr mai mic, să spun, duminică şi luni, când avem un număr mai mic de teste lucrate şi să ne putem adapta cu noua situaţie. (...) Să nu ne temem de o reluare a şcolii. Când avem un anumit cadru reglat cu anumite norme, mai degrabă să ne temem nerespectând aceste norme dincolo de şcoală", a mai spus ministrul Tătaru.

Despre măștile destinate persoanelor defavorizate

 

 

Nelu Tătaru a mai declarat vineri că a dispus o anchetă internă la minister în cazul achiziţionării măştilor de protecţie destinate persoanelor defavorizate.

El a spus că 19 direcţii de sănătate publică din ţară au primit deja peste 46 de milioane de măşti pentru această categorie de persoane.

"Avem un contract în care firma interpretează într-un fel nişte reguli. Am dispus o anchetă internă în acest moment în minister la Achiziţii şi la Compartimentul juridic pentru a evalua acest contract. Dincolo de toate acestea suntem în momentul în care 19 DSP-uri din ţară au primit până în acest moment 46.000.665 de măşti, urmând ca din notificarea noastră conform contractului următoarea perioadă de 15 zile să fie cea în care trebuie adusă toată cantitatea dacă nu se reziliază contractul", a explicat reprezentantul MS.

Totodată, Tătaru a afirmat că în cazul în care contextul o va impune se va prelungi starea de alertă. "Dacă contextul o va impune se va prelungi această stare de alertă", a susţinut ministrul.

Nelu Tătaru este de părere că a fost gestionată bine situaţie în prima fază a actualului val pandemic.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO