Ce scrie presa germană după ce Dominic Fritz a fost ales primar la Timișoara
Una dintre cele mai mari surprize oferite de scrutinul de duminică a fost câștigarea alegerilor locale pentru Primăria Timișoarei de germanul Dominic Fritz, în dauna lui Nicolae Robu, care a condus destinele orașului timp de 8 ani.
Vestea a ajuns până în Germania, unde plubicații celebre au scris despre succesul tânărului neamț, născut într-un sat aflat la sud de Pădurea Neagră.
Frankfurter Allgemeine Zeitung amintește că Fritz a venit în România pentru prima dată în 2003, fără să știe vreun cuvânt în limba română .
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Dominic Samuel Fritz este numele acestui om care a fost ales șef al orașului din vestul României la alegerile locale de duminică. El provine din partea sud-vestică extremă a Germaniei șibeneficiază de drepturile cetăţenilor din UE şi deţine dreptul de vot activ şi – în acest caz – pasiv valabil pentru toate celelalte ţări ale UE, în care domiciliază”, a scris FAZ.
De asemenea, Taggeschau titrează „Un primar german pentru Timișoara”. „Germanul Dominic Fritz a fost ales primar al celui de-al treilea oraș ca mărime din România. Acum, tânărul de 36 de ani vrea să facă din Timișoara un model pentru Germania”, scrie publicația germană.
Candidatul USR-PLUS la funcţia de primar al Timişoarei, Dominic Fritz, a fost declarat câștigător la alegerilor locale din 27 septembrie. Potrivit rezultatelor finale, Dominic Fritz a obținut peste 49.000 de voturi, adică aproape dublu față de contracandidatul său principal, liberalul Nicolae Robu.
Cine este Dominic Fritz, noul primar al Timișoarei
Dominic Fritz s-a născut în Germania și spune, despre el, că a crescut într-un sat aflat la sud de Pădurea Neagră din Germania. La 16 ani, a primit o bursă oferită de Parlamentul Germaniei, el trăind un an în Statele Unite ale Americii.
La 19 ani, Dominic Fritz a venit pentru prima dată în România, la Timișoara, unde a făcut un an de voluntariat la o casă de copii.
El a studiat științe politice și administrative, ca bursier al Fundației Academice Naționale Germane, la Universitatea din Konstanz (Germania), la Sciences Po Paris (Franța) și la Universitatea din York (Anglia). Lucrarea mea de licență a fost despre politicile sociale din România. Lucrarea de masterat s-a axat pe capacitatea administrației publice în țări ieșite din război.
Din 2016-2019, Dominic Fritz a fost șeful de cabinet al fostului Președinte Köhler, fiind responsabil pentru planificarea strategică a activităților fostului președinte, conducerea echipei sale, comunicare politică și colaborarea cu diverse instituții naționale și internaționale, potrivit prezentării existente pe site-ul dominicprimar.ro.
În perioada 2009-2019, a fost membru al Partidului Verzilor (partid de centru, ecologist) din Germania. Între 2011-2012 a fost ales în biroul local Frankfurt am Main, unde printre altele a co-organizat campania pentru alegerile locale.
Dominic Fritz spune că a devenit politician fără să-și dea seama. "Fiind al treilea copil într-o familie cu 8 fraţi, copilăria mea a fost o negociere constantă între nevoile personale ale fiecăruia şi obiectivele micii comunităţi din care făceam parte - familia mea. Am învăţat să spun ceea ce cred, să caut aliați pentru ideile mele și să respect (cam greu, ce-i drept) faptul că nu totul merge după capul meu", povestește Dominic Fritz.
În timpul său liber, Dominic Fritz susține că este preocupat de muzică (cântă la pian și la violoncel, compune, dirijează), citește și merge cu bicicleta. Dominic Fritz s-a ocupat în România de Proiectul Timisoara Gospel.
În plan personal, Dominic Fritz are o relație cu o diplomată în cadrul ONU.