„Tratamente inumane". Percheziții de amploare la 31 de adrese în care erau exploatate persoane cu dizabilități
Operațiune de amploare, marți dimineață. Au loc 31 de percheziții în București, Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș.
Oamenii legii au 26 de mandate de aducere. Totodată, 15 martori au fost citați în acest dosar delicat.
Potrivit anchetatorilor, din noiembrie 2020, în județul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracționale care ar fi exploatat persoane cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Procurorii menționează "tratamente inumane ori degradante", dar și "constrângere și exercitare de acte de violență fizică". La una dintre adrese, polițiștii acționează împreună cu medici specialiști, psihologi și asistenți medicali.
În același timp sunt în desfășurare percheziții și la sediile unor instituții publice și private - în București, Ilfov și Ialomița - printre altele, pentru abuz în serviciu.
Potrivit procurorilor, din 2021 și până în prezent, două instituții publice publice cu responsabilități în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului ar fi atribuit unei asociații mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidențial pentru persoanele adulte, cu handicap.
Din cercetări a reieșit că, începând cu luna noiembrie 2020, în județul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere și exercitare de acte de violență fizică.
De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată și prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ținerea acestora în stare de aservire față de membrii grupurilor infracționale organizate, în vederea obținerii de către liderii grupărilor și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.
Prejudiciul total estimat este de peste 5,2 milioane de lei.
Față de 15 martori a fost îndeplinită procedura legală de citare, aceștia urmând a fi audiați la sediul Direcției de Investigații Criminale din Poliția Română.
Investigațiile în această cauză complexă au fost demarate ca urmare a sesizării din oficiu a polițiștilor Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Sursa: Pro TV
Etichete: diicot, perchezitii, persoane cu dizabilitati,
Dată publicare:
04-07-2023 07:43