„Toate ipotezele rămân pe masă” în privința originii coronavirusului, crede directorul OMS
Originea pandemiei de coronavirus este încă neclară, iar directorul OMS crede că "toate ipotezele rămân pe masă". Experții și-au încheiat misiunea de o lună la Wuhan, considerat epicentrul pandemiei.
Experţii au părut să excludă ipoteza că virusul ar fi putut scăpa din institutul de virusologie al oraşului, după cum afirma administraţia Trump. În opinia lor, această ipoteză este „foarte improbabilă", au spus aceștia în conferința de presă de luni de la Wuhan.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Unii s-au întrebat dacă anumite ipoteze (cu privire la originea pandemiei) au fost abandonate şi, după ce am discutat cu membrii echipei, eu vreau să confirm că toate ipotezele rămân pe masă", a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul conferinţei sale de presă bi-săptămânale asupra pandemiei. "Acesta a fost un exerciţiu ştiinţific foarte important în circumstanţe foarte dificile", a subliniat el, potrivit Agerpres.
Dr. Tedros şi-a exprimat speranţa că un raport preliminar va putea fi publicat săptămâna viitoare, iar raportul final "în următoarele săptămâni".
Primele concluzii prezentate în timpul unei conferinţe de presă a experţilor în China au fost primite cel puţin cu prudenţă sau chiar cu scepticism, în special în SUA.
„În loc să sărim la nişte concluzii care pot fi motivate de orice exceptând ştiinţa, vrem să vedem unde ne duc datele, unde ne duce ştiinţa, şi concluziile noastre vor fi fondate pe aceasta", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, care a adăugat cu toate acestea că SUA "susţin total această anchetă".
Prezent la conferinţa de presă de la Geneva, Peter Embarek, care a condus echipa de cercetători proveniţi din ţări diferite, a estimat că ancheta "a înregistrat numeroase succese". „Avem o mai bună înţelegere a ceea ce s-a întâmplat în decembrie 2019" la Wuhan”, a spus el, subliniind că aceasta „este doar începutul".