„Toate ipotezele rămân pe masă” în privința originii coronavirusului, crede directorul OMS

12-02-2021 21:22


Tedros Adhanom Ghebreyesus

Originea pandemiei de coronavirus este încă neclară, iar directorul OMS crede că "toate ipotezele rămân pe masă". Experții și-au încheiat misiunea de o lună la Wuhan, considerat epicentrul pandemiei.

 

Experţii au părut să excludă ipoteza că virusul ar fi putut scăpa din institutul de virusologie al oraşului, după cum afirma administraţia Trump. În opinia lor, această ipoteză este „foarte improbabilă", au spus aceștia în conferința de presă de luni de la Wuhan.

„Unii s-au întrebat dacă anumite ipoteze (cu privire la originea pandemiei) au fost abandonate şi, după ce am discutat cu membrii echipei, eu vreau să confirm că toate ipotezele rămân pe masă", a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul conferinţei sale de presă bi-săptămânale asupra pandemiei. "Acesta a fost un exerciţiu ştiinţific foarte important în circumstanţe foarte dificile", a subliniat el, potrivit Agerpres.

Dr. Tedros şi-a exprimat speranţa că un raport preliminar va putea fi publicat săptămâna viitoare, iar raportul final "în următoarele săptămâni".

Primele concluzii prezentate în timpul unei conferinţe de presă a experţilor în China au fost primite cel puţin cu prudenţă sau chiar cu scepticism, în special în SUA.

„În loc să sărim la nişte concluzii care pot fi motivate de orice exceptând ştiinţa, vrem să vedem unde ne duc datele, unde ne duce ştiinţa, şi concluziile noastre vor fi fondate pe aceasta", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, care a adăugat cu toate acestea că SUA "susţin total această anchetă".

Prezent la conferinţa de presă de la Geneva, Peter Embarek, care a condus echipa de cercetători proveniţi din ţări diferite, a estimat că ancheta "a înregistrat numeroase succese". „Avem o mai bună înţelegere a ceea ce s-a întâmplat în decembrie 2019" la Wuhan”, a spus el, subliniind că aceasta „este doar începutul".

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO