„Regele” romilor, ultimatum pentru India. „Să ne recunoască oficial ca minoritate etnică din diaspora”
Dorin Cioabă relansează cererea ca romii să fie recunoscuți drept cetățeni indieni care trăiesc în diaspora.
Se bizuie pe o serie de declarații mai vechi ale autorităților indiene, care au afirmat că vor sprijini comunitățile de romi, pe care-i consideră frați și surori. Cioabă a anunțat că va apela la tribunale internaționale pentru a-și atinge scopul.
Dorin Cioabă conduce Uniunea Internațională a Romilor și își dorește să obțină un nou mandat.
În weekend, el a ridicat problema identității romilor la Congresul desfășurat la Sibiu, unde au participat reprezentanții etniei din 34 de țări.
Dorin Cioabă, autoproclamatul „rege” internațional al romilor: „Mă oblig să chem în judecată în tribunalele internaționale guvernul Indiei pentru a-i obliga să ne recunoască și să obținem un statut de cetățeni care trăim în diasporă. Nu avem pretenții, vrem să avem o identitate”.
Romii au migrat spre Europa din nord-vestul Indiei începând cu secolul X. Erau fie robi, fie meșteșugari pe la curțile domnești. La noi au fost pomeniți, pentru prima dată, într-un document din 1385.
Ciprian Necula, președintele Fundației Roma Education Fund: „Indira Gandi a declarat, mă rog, că romii sunt copiii pierduți ai Indiei, dar sunt pierduți acum 1000 de ani, sunt generații cu o legatură, dacă vreți, mai degrabă simbolică decât de altă natură”.
Comunitatea cere ajutorul unei țări care ar putea să pledeze cauza la ONU
Dorin Cioabă spune, însă că 35% dintre cuvintele limbii romani sunt indiene. Portul tradițional al romilor seamănă cu cel indian. În plus, comunitatea ar avea nevoie de sprijinul unei țări importante, care ar putea pleda această cauză la Organizația Națiunilor Unite. Nu este singurul cu acest discurs.
Orhan Galjus, reprezentantul romilor din Tările de Jos: „India și romii nu sunt la primele discuții privind apartenența romilor din diasporă. Acestă ideea planează de ani de zile. Lumea ne tratează de secole ca pe un popor fără patrie, fără reprezentare în societate”.
În 2016, ministrul indian de externe a promis ajutor pentru toate comunitățile de romi din lume.
Sushma Swaraj, ministrul indian de Externe: „Frați și surori romi, India de azi progresează și vă asigurăm că vă vom sprijini continuu pe voi, frații și surorile noastre rome”.
Președintele Agenției Naționale pentru Romi înțelege problema, dar crede că viața romilor ar trebui îmbunătățită de autoritățile române.
Iulian Paraschiv, președintele Agenției Naționale pentu Romi: „Cheia este la nivel local, însă nu poți schimba atitudinea și percepția unui primar care refuză să facă investiții și oprește asfaltul acolo unde începe comunitatea romă. Avem nevoie acest tip de atitudine să fie schimbată”.
Conform recensământului din 2011, în România trăiesc 620 de mii de romi, adică 3% din totalul populației. Numărul real este, însă mai mare. În întreaga lume ar fi 20 de milioane, au estimat autoritățile indiene.