„Ne-a panicat pe toți”. Mărturiile oamenilor din din sectorul 3 al Capitalei după scăpările de gaze de la o stație GPL
La o săptămână de la dezastrul din Crevedia, pompierii au avut sâmbătă seară o intervenție contracronometru la o stație GPL din sectorul 3 al Capitalei.
Au fost semnalate scăpări de gaze, din cauza unui robinet defect. Stația era închisă de câteva zile, în urma unui control.
Salvatorii au evacuat populația pe o rază de o sută de metri, după care au montat un robinet de siguranță, peste cel vechi. Pe durata intervenției, rezervorul - în care erau aproximativ 3 mii de litri de GPL - a fost în permanență răcit cu apă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Gazul a fost mutat în cele din urmă într-o altă cisternă. Localnicii au putut să se întoarcă la casele lor după miezul nopții.
Puțin înainte de ora 19, un apel la 112 anunța că pe bulevardul Energeticienilor din sectorul 3 al Capitalei se simțea un miros puternic de gaz. Imediat, la fața locului au fost mobilizare de forțe, pentru a evita un dezastru similar cu cel de la Crevedia, de acum o săptămână.
În total au intervenit cinci autospeciale de stingere, dar au fost chemate și echipaje de prim-ajutor pentru o siguranță sporită. Aproximativ 50 de persoane au fost evacuate.
Pompierii au creat un perimetru de siguranță pe o distanță de 100 de metri. Când au văzut echipajele de intervenție pe strada lor, oamenii s-au gândit la ce e mai rău.
Bărbat: „Ne-a panicat pe toți... Cum s-a întâmplat la Crevedia, vă dați seama, se poate întâmpla și aici...”
Bărbat: „Am ieșit pe stradă, am vrut să cumpăr ceva și am văzut poliție. Probabil la ceilalți vecini au venit, dar la mine nu a venit nimeni.”
Totul a pornit de la un robinet defect al rezervorului. Ca să oprească scurgerea, pompierii au montat un nou robinet, de siguranță, peste cel vechi.
Chiar dacă în zonă nu s-a mai simțit miros de gaze, pompierii au rămas în alertă și au acționionat cu o perdea de apă peste cistena de unde ar fi pornit scurgerea.
Două autospeciale de pompieri au rămas permanent în zonă pe durata intervenției.
A avut loc operațiunea de transvazare, adică mutarea GPL-ului. Pentru acest lucru a fost adusă o cisternă, iar operațiunea este atent supravegheată de pompieri.
Inspector șef Irinel Precup, ISU București-Ilfov: „Vorbim de aproximativ 3.000 de litri. Transvazarea a durat aproximativ 2 ore, aproximativ 25 de litri pe minut.”
La fața locului a ajuns și un inspector de la Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, care în urmă cu câteva zile ar fi făcut controale în zonă și a închis stația din cauza unor nereguli.
Reporter: Mirosea des a gaz aici?
Bărbat: „Da! De vreo trei luni...”
Operațiunea s-a încheiat după miezul nopții. Oamenii au putut să revină la casele lor, iar circulația a fost reluată.