„Îmi convine mult mai mult să merg cu trenul.” Biletele de avion, campioane la scumpiri. Comparație cu mersul cu mașina
Deși inflația este tot mai mică, de la o lună la alta, sunt încă prețuri care cresc vertiginos. De exemplu, biletele de avion s-au scumpit în ultimul an cu aproape 25 de procente și ocupă primul loc în topul scumpirilor.
S-a ajuns aici și pentru că după pandemie oamenii s-au întors cu milioanele în aeroporturi. Pe de altă parte, aceste tarife enorme îi determină pe mulți să ia trenul sau autocarul.
Potrivit Institutului Național de Statistică, transportul aerian este pe primul loc în lista scumpirilor din septembrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut.
Prețurile biletelor de avion au crescut în medie cu peste 24% în ultimul an, mai mult decât energia sau alimentele, care conduceau până acum în acest clasament.
Bărbat: „Sunt mai scumpe, cam cu cât e mai scumpă viața în general.”
Claudia Tocilă, reprezentanta unei platforme de rezervări online: „Scumpirile sunt semnificativ mai mari pe anumite rute față de altele. Cererea a fost foarte mare, bruscă, alte motive la noi ar fi dispariția unuia dintre operatorii low-cost, ne referim aici la Blueair, care a scos practic niște produse de pe raft.”
În aceste condiții, mulți se gândesc și la alte mijloace de transport, atunci când trebuie să facă un drum lung.
Bărbat: „Îmi convine mult mai mult să merg cu trenul pentru că mi se pare scump cu avionul. De exemplu până la Cluj e 700-800 de lei și cu trenul dau 200 maxim.”
Dacă vrem să vedem cum este mai convenabil că preț, un factor important este distanța până la destinație.
Am făcut o comparație între prețurile medii ale biletelor de avion pentru un pasager, conform unei plaforme online, ale biletelor de autocar și costul combustibilului, dacă vorbim de o mașină care nu consumă foarte mult, adică 7 l de benzină la 100 de km.
Dacă vrem să mergem până în Austria, de exemplu, ne costă 635 de lei cu avionul și aproximativ 500 de lei cu mașina sau autocarul.
Până la Roma, pe avion dăm aproape la fel de mult că pe autocar, iar cu mașina e și mai scump: 980 de lei.
Însă, este mult mai ieftin cu mașina sau cu autocarul, dacă distanța e mai scurtă, chiar și de patru ori mai ieftin, dacă vorbim de Istanbul sau un oraș din țară, cum ar fi Cluj-Napoca.
Sau dacă vorbim de o destinație populară, cum este Munchen, și biletul de avion este oricum mai scump.
Sigur, mai trebuie luat în calcul un element foarte important: durata drumului, pentru că o călătorie cu avionul este evident mult mai scurtă. Iar pentru unii, timpul înseamnă bani.
Sursa: Pro TV
Etichete: tren, scumpiri, avion, autocar, calatorii, bilet avion,
Dată publicare:
13-10-2023 19:32