Zi record. Aproape 50.000 de români s-au grăbit să-și scoată certificatul verde Covid. Cât de ușor este să îl obții
Certificatul verde Covid ar putea deveni obligatoriu pentru accesul la activităţi economice din anumite domenii în localităţile unde rata de incidenţă este mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori.
Astfel, joi a fost o zi record după numărul de certificate verzi emise. Aproape 47.000 de persoane vaccinate au descărcat certificatul verde Covid, față de o medie zilnică de circa 18.000, conform datelor publicate pe certificat-covid-.gov.ro, care prezintă evoluția pe cele mai recente zece zile.
În total, aproape 2,4 milioane de persoane au apelat la platforma online pentru a descărca certificatul digital, dintre care 2,25 de milioane au primit certificatul verde de vaccinare.
O statistică îngrijorătoare este că deși numărul persoanelor declarate vindecate de boală este de aproape 1,1 milioane, de pe platforma online au fost solicitate doar 46.600 de certificate verzi de "recuperare după boală".
Din totalul record de aproape 50.000 de persoane pentru care au fost emise certificate verzi joi, 16 septembrie, la 678 de persoane au fost emise cele care confirmă un test negativ PCR, la care se adaugă alte peste 1.000 de persoane pentru care platforma a emis certificate în urma unui test negativ rapid.
Care este valabilitatea certificatului verde Covid
Certificatele de vaccinare sunt valabile până la data de 30 iunie 2022.
Cele de testare sunt valabile 48 de ore pentru testul antigen rapid și 72 de ore pentru cel RT-PCR.
Certificatele de vindecare sunt valabile 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-Forms”.
Cum descarci un certificat verde Covid
Certificatul verde Covid se obține prin câțiva pași simpli, de pe platforma certificat-covid.gov.ro.
Este important ca la solicitarea certificatului digital COVID să fie scris numele din cartea de identitate.
„Dacă avem un nume care are în componenţă diacritice şi noi nu introducem cu diacritice, atunci sistemul o să recunoască o diferenţă între CNP şi nume. Pot fi probleme de acest gen şi atunci e bine să solicităm acest certificat din timp. Recomandăm să scriem numele aşa cum e în buletin pentru că aşa este înregistrat în baza de date”, a explicat Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății.
Pentru diferite situaţii speciale, va exista şi un call-center.
„O să avem şi un call center cu același număr de telefon şi aceeaşi echipă care a funcţionat pentru sprijinul activităţii de vaccinare, 021 4144425. Acolo, oricine are o problemă poate să sesizeze şi toate aceste sesizări vor fi transmise unei structuri care vor soluţiona situaţii, excepţii”, a declarat Baciu.
Durata medie de generare a unui certificat verde Covid este de circa patru secunde, după cum reiese din datele oficiale ale platformei online.
Certificatul digital COVID poate fi păstrat pe telefon sau poate fi listat la o imprimantă, important este să existe un cod QR care să fie scanat.