Cum se face pas cu pas controlul pentru certificatul Covid. Ce date vor fi publice

Ultima actualizare: 16-09-2021 19:42

La cât de mulți oameni se îmbolnăvesc de COVID-19, de la o zi la alta, este o chestiune de "când" și nu de "dacă" accesul oamenilor în anumite incinte și participarea la anumite activități, se va face exclusiv, în baza unui certificat verde.

Bucureștiul are acum o incidență de aproape 2 la mie, față de acum 10 zile, când era la jumătate. În ritmul acesta, peste alte 10 zile, certificatul verde ar putea deveni obligatoriu ca să intri la cinema, teatru, cafenea, restaurant sau sala de sport.

Totul este extrem de simplu. Orice patron sau angajat îți verifică acest certificat în câteva secunde, prin scanarea codului QR, indiferent că e pe telefon sau hârtie. Deocamdată, aplicația de scanare, dezvoltată gratuit de STS, poate fi instalată doar pe telefoanele cu android, nu și pe terminalele care folosesc IOS.

Important este că cel care te verifică nu are acces la date personale sensibile, ci îți vede doar numele, vârstă și că ai imunitate sau nu eșți infectat.

Să nu uităm că nu e obligatoriu să fii vaccinat anti-COVID. Dacă eșți, apare în aplicație vaccinul folosit. Dar e suficient să fi trecut prin boală cu cel mult șase luni în urmă sau să-ti înregistrezi testul PCR, făcut cu cel mult 72 de ore înainte.

Mai rămâne doar ca hotărârea CNSU să fie adoptată prin hotărâre de guvern. Justificarea e pe cât de simplă, pe atât de importantă: să rămână deschise activitățile economice, de care depinde viața a milioane de români și la o incidența mai mare de 3 la mie.

Cu alte cuvinte, să fie evitat lockdown-ul.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO