Gigi Becali a fost achitat in dosarul "Valiza". Va primi inapoi 1,7 milioane de euro

Ultimul update: Duminica 19 August 2012 20:32
Data publicarii: Marti 17 Aprilie 2012 09:56
Categorie: Actualitate

Finantatorul echipei Steaua, Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca si Radu Gheorghe Marino au fost achitati, marti, de instanta suprema in dosarul "Valiza".

Gigi Becali ramane cu marca Steaua. Decizia nu este definitiva

Judecatorii instantei supreme, cu doua voturi pentru si unul impotriva, au decis achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca si Radu Gheorghe Marino, apreciind ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii de coruptie. Cei doi judecatori care au decis achitarea inculpatilor din dosarul "Valiza" - presedintele completului, Stefan Pistol, si judecatoarea Cristina Geanina Arghir - au hotarat si ridicarea sechestrului asigurator pus pe suma de 1,7 milioane de euro ce apartin lui Gigi Becali si lui Teia Sponte. Decizia fiind luata cu majoritate de voturi, unul din cei trei magistrati, Mariana Ghena, s-a opus achitarii celor cinci si a decis cu opinie separata condamnarea acestora la pedepse cuprinse intre un an si trei ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei.

Gigi Becali a fost condamnat de judecatorul Mariana Ghena la cate doua pedepse de cate trei ani de inchisoare pentru doua fapte de dare de mita si la o pedepasa de un an de inchisoare pentru o fapta de fals in inscrisuri sub semnatura privata ce are legatura cu fapta de coruptie. Judecatoarea a aratat, in opinia separata, ca Gigi Becali ar trebui sa execute cea mai grea dintre pedepse, respectiv cea de trei ani de inchisoare, si totodata a decis suspendarea acesteia. Teia Sponte a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la dare de mita, Radu Gheorghe Marino, la un an si sase luni de inchisoare pentru favorizarea infractorului, avocata Alina Florentina Ciul, la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului, iar Victor Piturca, la un an de inchisoare pentru favorizarea infractorului, cu suspendare, si cu un termen de incercare de trei ani. Judecatoarea Mariana Ghena a mai decis confiscarea sumei de 1,7 milioane de euro, mentinand astfel sechestrul pus de procurorii anticoruptie pe valiza cu bani, desfiintarea celor doua antecontracte incheiate in anul 2008, presupus in fals, ce au facut obiectul acestui dosar, precum si obligarea celor cinci inculpati la plata unor cheltuieli de judecata.

In cazul lui Raul Volcinschi, instanta a luat act de incetarea procesului penal, intrucat a decedat. Judecatorii instantei supreme, cu doua voturi pentru si unul impotriva, au decis achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca si Radu Gheorghe Marino, apreciind ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii de coruptie. In ce priveste opinia separata, judecatorul a considerat condamnarea la inchisoare cu suspendarea executarii in cazul celor cinci inculpati.

Decizia poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.

Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis in judecata, in decembrie 2008, in dosarul "Valiza", de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, fiind acuzat de dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Alaturi de el au mai fost trimisi in judecata Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca, Radu Gheorghe Marino si Raul Volcinschi.

Victor Piturca este acuzat de favorizarea infractorului, vicepresedintele Consiliului de Administratie al clubului Steaua, Teia Sponte, este acuzat de complicitate la dare de mita, iar Alina Ciul, unul dintre avocatii lui Becali, si Radu Marino sunt acuzati de favorizarea infractorului si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Tot pentru favorizarea infractorului a fost judecat si Raul Volcinschi.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in 11 mai 2006, finantatorul FC Steaua ar fi promis fiecarui jucator al clubului "Gloria 1922 Bistrita" sume de bani cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro pentru ca acestia sa isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in contractele de munca. Concret, fotbalistilor de la Bistrita li se cerea sa-si apere corect sansele si sa obtina un rezultat favorabil in meciul cu Rapid Bucuresti din 12 mai 2006.

Doi ani mai tarziu, in perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucatorilor de la "Universitatea Cluj" aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului National de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, acestia urmand, la fel ca in cazul precedent, sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu, sa-si apere corect sansele si sa castige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.

Procesul privind fapte de coruptie in fotbal a fost finalizat in 6 martie 2012, cand procurorul DNA a sustinut in fata judecatorilor instantei supreme ca George Becali si avocata Alina Ciul trebuie condamnati la pedepse cu executare, in vreme ce pentru Piturca, Marino si Sponte a cerut stabilirea unor pedepse cu suspendarea executarii.

Procurorul a aratat ca George Becali trebuie condamnat pentru dare de mita si trei fapte de fals in inscrisuri sub semnatura privata la o pedeapsa privativa de libertate. Procurorul a cerut patru ani de inchisoare pentru fapta de dare de mita si doi ani de inchisoare pentru faptele de fals.

Pedeapsa cu executare a cerut si pentru avocata Alina Florentina Ciul, pentru care a solicitat stabilirea unei pedepse de doi ani de inchisoare pentru faptele de favorizare a infractorului si fals. De asemenea, procurorul a cerut pedepse cu suspendare pentru mana dreapta a lui George Becali, Teia Sponte, pentru Gheorghe Marino si Victor Piturca. Pentru toti cei trei procurorul a cerut condamnarea la cate doi ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei.

Procurorul DNA a precizat ca "personaje" precum George Becali au corupt fotbalul romanesc si ca instanta suprema nu trebuie sa legalizeze astfel de practici prin solutia pe care o va da, daca se doreste redescoperirea unor noi valori fotbalistice romanesti.

Unul dintre avocatii lui George Becali a sustinut in fata judecatorilor ca finantatorul echipei Steaua nu a urmarit nicio clipa sa comita fapte de coruptie, iar intentiile acestuia au fost bune, in sensul de a motiva si amplifica dorinta de victorie a judecatorilor in meciul de la Cluj.

Aparatorul lui Becali a mai precizat ca nicio clipa jucatorii nu au crezut ca finantatorul echipei Steaua le va da bani si chiar au luat in deradere ofertele acestuia, context in care George Becali s-a ridicat in picioare si a cerut instantei sa nu-l asculte pe avocat, "pentru ca spune numai minciuni". "Domnul avocat spune numai minciuni. Eu vroiam sa ii premiez", le-a spus Becali judecatorilor.

DNA: Gigi Becali trebuie condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul
DNA: Gigi Becali trebuie condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul "Valiza"
VIDEO PROTVPLUS.RO
ilie balaci
Scene tulburătoare. Lui Aurel Beldeanu, fost coleg cu Ilie Balaci, i s-a făcut rău şi a fost transportat la spital
Bărbat accidentat de un tramvai după ce s-a dezechilibrat şi a căzut de pe refugiu pe șine
Supraviețuitoare a incendiului din Colectiv: ”Medicul german mi-a spus că asemenea cicatrici nu a văzut”
Filmul zilei în care Ilie Balaci a murit. Ce i-ar fi cerut mamei înainte de a i se face rău
Copil mort într-un spital privat: se fac mai multe anchete. Colegiul Medicilor s-a autosesizat
Comisarul european pentru Uniunea Securităţii: Statele UE luptă în prima linie
ancheta copil sanador
Cazul copilului mort. Raportul preliminar al controlului efectuat de DSP la Sanador
Bărbatul care figurează de 18 ani ca fiind mort. Motivul pentru care s-a întârziat repararea greșelii
Cum a reușit un hoț să păcălească o vânzătoare din Baia Mare. VIDEO
Şapte migranţi au fost descoperiţi de poliţiştii de frontieră din Arad, ascunşi intr-o maşina, în spatele unui perete fals
Învăţătorul acuzat că ar fi strâns de gât un elev a anunţat că îşi dă demisia. Părinţii au făcut plângere
Tânăr aflat sub medicamentație, dispărut de acasă. Mesajul disperat al mamei