Gigi Becali a fost achitat in dosarul "Valiza". Va primi inapoi 1,7 milioane de euro

×
Codul embed a fost copiat

Finantatorul echipei Steaua, Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca si Radu Gheorghe Marino au fost achitati, marti, de instanta suprema in dosarul "Valiza".

Gigi Becali ramane cu marca Steaua. Decizia nu este definitiva

Judecatorii instantei supreme, cu doua voturi pentru si unul impotriva, au decis achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca si Radu Gheorghe Marino, apreciind ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii de coruptie. Cei doi judecatori care au decis achitarea inculpatilor din dosarul "Valiza" - presedintele completului, Stefan Pistol, si judecatoarea Cristina Geanina Arghir - au hotarat si ridicarea sechestrului asigurator pus pe suma de 1,7 milioane de euro ce apartin lui Gigi Becali si lui Teia Sponte. Decizia fiind luata cu majoritate de voturi, unul din cei trei magistrati, Mariana Ghena, s-a opus achitarii celor cinci si a decis cu opinie separata condamnarea acestora la pedepse cuprinse intre un an si trei ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei.

Gigi Becali a fost condamnat de judecatorul Mariana Ghena la cate doua pedepse de cate trei ani de inchisoare pentru doua fapte de dare de mita si la o pedepasa de un an de inchisoare pentru o fapta de fals in inscrisuri sub semnatura privata ce are legatura cu fapta de coruptie. Judecatoarea a aratat, in opinia separata, ca Gigi Becali ar trebui sa execute cea mai grea dintre pedepse, respectiv cea de trei ani de inchisoare, si totodata a decis suspendarea acesteia. Teia Sponte a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la dare de mita, Radu Gheorghe Marino, la un an si sase luni de inchisoare pentru favorizarea infractorului, avocata Alina Florentina Ciul, la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului, iar Victor Piturca, la un an de inchisoare pentru favorizarea infractorului, cu suspendare, si cu un termen de incercare de trei ani. Judecatoarea Mariana Ghena a mai decis confiscarea sumei de 1,7 milioane de euro, mentinand astfel sechestrul pus de procurorii anticoruptie pe valiza cu bani, desfiintarea celor doua antecontracte incheiate in anul 2008, presupus in fals, ce au facut obiectul acestui dosar, precum si obligarea celor cinci inculpati la plata unor cheltuieli de judecata.

In cazul lui Raul Volcinschi, instanta a luat act de incetarea procesului penal, intrucat a decedat. Judecatorii instantei supreme, cu doua voturi pentru si unul impotriva, au decis achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca si Radu Gheorghe Marino, apreciind ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii de coruptie. In ce priveste opinia separata, judecatorul a considerat condamnarea la inchisoare cu suspendarea executarii in cazul celor cinci inculpati.

Citește și
Gigi Becali
Cu gandul la valiza, magistrati si Judecata de Apoi, Becali a dirijat traficul si a plecat cu taxiul
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Decizia poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.

Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis in judecata, in decembrie 2008, in dosarul "Valiza", de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, fiind acuzat de dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Alaturi de el au mai fost trimisi in judecata Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca, Radu Gheorghe Marino si Raul Volcinschi.

Victor Piturca este acuzat de favorizarea infractorului, vicepresedintele Consiliului de Administratie al clubului Steaua, Teia Sponte, este acuzat de complicitate la dare de mita, iar Alina Ciul, unul dintre avocatii lui Becali, si Radu Marino sunt acuzati de favorizarea infractorului si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Tot pentru favorizarea infractorului a fost judecat si Raul Volcinschi.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in 11 mai 2006, finantatorul FC Steaua ar fi promis fiecarui jucator al clubului "Gloria 1922 Bistrita" sume de bani cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro pentru ca acestia sa isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in contractele de munca. Concret, fotbalistilor de la Bistrita li se cerea sa-si apere corect sansele si sa obtina un rezultat favorabil in meciul cu Rapid Bucuresti din 12 mai 2006.

Doi ani mai tarziu, in perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucatorilor de la "Universitatea Cluj" aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului National de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, acestia urmand, la fel ca in cazul precedent, sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu, sa-si apere corect sansele si sa castige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.

Procesul privind fapte de coruptie in fotbal a fost finalizat in 6 martie 2012, cand procurorul DNA a sustinut in fata judecatorilor instantei supreme ca George Becali si avocata Alina Ciul trebuie condamnati la pedepse cu executare, in vreme ce pentru Piturca, Marino si Sponte a cerut stabilirea unor pedepse cu suspendarea executarii.

Procurorul a aratat ca George Becali trebuie condamnat pentru dare de mita si trei fapte de fals in inscrisuri sub semnatura privata la o pedeapsa privativa de libertate. Procurorul a cerut patru ani de inchisoare pentru fapta de dare de mita si doi ani de inchisoare pentru faptele de fals.

Pedeapsa cu executare a cerut si pentru avocata Alina Florentina Ciul, pentru care a solicitat stabilirea unei pedepse de doi ani de inchisoare pentru faptele de favorizare a infractorului si fals. De asemenea, procurorul a cerut pedepse cu suspendare pentru mana dreapta a lui George Becali, Teia Sponte, pentru Gheorghe Marino si Victor Piturca. Pentru toti cei trei procurorul a cerut condamnarea la cate doi ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei.

Procurorul DNA a precizat ca "personaje" precum George Becali au corupt fotbalul romanesc si ca instanta suprema nu trebuie sa legalizeze astfel de practici prin solutia pe care o va da, daca se doreste redescoperirea unor noi valori fotbalistice romanesti.

Unul dintre avocatii lui George Becali a sustinut in fata judecatorilor ca finantatorul echipei Steaua nu a urmarit nicio clipa sa comita fapte de coruptie, iar intentiile acestuia au fost bune, in sensul de a motiva si amplifica dorinta de victorie a judecatorilor in meciul de la Cluj.

Aparatorul lui Becali a mai precizat ca nicio clipa jucatorii nu au crezut ca finantatorul echipei Steaua le va da bani si chiar au luat in deradere ofertele acestuia, context in care George Becali s-a ridicat in picioare si a cerut instantei sa nu-l asculte pe avocat, "pentru ca spune numai minciuni". "Domnul avocat spune numai minciuni. Eu vroiam sa ii premiez", le-a spus Becali judecatorilor.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
DNA: Gigi Becali trebuie condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul
DNA: Gigi Becali trebuie condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul "Valiza"

George Becali este in pragul disperarii. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie le-au cerut judecatorilor sa il condamane la patru ani de inchisoare pentru ca ar fi incercat sa ii mituiasca pe fotbalistii de la Universitatea Cluj.

Cu gandul la valiza, magistrati si Judecata de Apoi, Becali a dirijat traficul si a plecat cu taxiul
Cu gandul la valiza, magistrati si Judecata de Apoi, Becali a dirijat traficul si a plecat cu taxiul

Gigi Becali asteapta luna lui martisor cu teama in suflet. Dupa 4 ani de procese, Instanta Suprema va decide daca finantatorul Stelei pierde sau isi recupereaza valiza cu un milion 700 de mii de euro.

Mitica Dragomir redeschide dosarul
Mitica Dragomir redeschide dosarul "Valiza". Gigi Becali: "Sa nu se joace cu focul!"

Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a anuntat astazi ca va redeschide dosarul "Valiza", pe linie sportiva. Reactia lui Gigi Becali nu s-a lasat asteptata. Patronul stelist l-a avertizat pe Dragomir sa nu se joace cu focul.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.