„Explozie” de cazuri de înșelătorii online în Alba. De la o singură persoană escrocii au reușit să fure peste 600.000 de lei
Într-o lume aflată într-o continuă schimbare și infractorii s-au adaptat. Aflați la doar un click distanță, în mediul online reușesc să profite de utilizatorii vulnerabili și să le ia din conturi sume uriașe.
În primele luni ale anului, peste două sute de persoane din Alba au căzut în plasa infractorilor activi în mediul online. De la o singură persoană au reușit să obțină 600.000 de lei.
Inspector principal Aurelian Bărbat, IPJ Alba: „Scamul pe rețelele sociale implică o oarecare parte emoțională în care infractorul se apropie de victimă sub pretextul că s-a îndrăgostit de aceasta sau că vrea să îi ofere o moștenire. Creează o relație cu victima, apoi solicită diferite sume de bani, de regulă prin transfer bancar”.
Alții au fost ispitiți cu promisiunea că se vor îmbogăți peste noapte datorita unor investițîi. În realitate, „ persoanele acordă infractorilor control asupra dispozitivelor prin instalarea unui sistem de control remote, la distanță și le permite să aibă acces total asupra dispozitivului”, explică inspectorul principal Aurelian Bărbat.
Comisar șef Darius Bic, adjunct șef al IPJ Alba: „În spatele unor oferte foarte bune poate sta un rău-făcător și atunci înainte să începem să facem acea tranzacție și să apelăm la serviciile respective ar fi bine să sesizăm poliția înainte”.
Polițiștii atrag atenția că ar trebui să fim mult mai vigilenți.
Radu Hațegan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba: „Să fie foarte atenți la emailuri, de unde vin aceste mesaje pentru că numele afișat nu este întotdeauna același cu numele emailului. Aș atrage atenția asupra adreselor web pe care le accesăm care pot fi clonate să arate identic cu pagina reală și la nume să aibă o literă diferită”.
În plus, băncile și autoritățile nu solicită date cu caracter personal prin e-mail, la telefon sau prin SMS.
Gină Obrejan