Zeci de oameni s-au înghesuit la icoane, în Galaţi. De ce nu au purtat preoţii mască
Autoritățile din toată țara restricționează, rând pe rând, organizarea de procesiuni și evenimente la care obișnuiesc să participe multe persoane.
S-a întâmplat cel mai recent la Galați, unde Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a dat o hotărâre prin care procesiunile religioase, concertele în aer liber și alte evenimente culturale, științifice sau de divertisment în spații închise sunt interzise. Și transportatorii sunt afectați, pentru că nu mai au voie să efectueze curse ocazionale.
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a fost dată duminică și are în vedere, în special, evenimentele religioase care se organizau, în mod tradițional, în Arhiepiscopia Dunării de Jos în ultima parte a anului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ne referim la acțiunile prilejuite de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul Galațiului și al întregii țări. De obicei, erau organizate, încă de la începutul lunii noiembrie, pelerinaje, seminarii, expoziții, evenimente caritabile în spații închise sau în aer liber. Acest calendar al acțiunilor care mergeau până în luna decembrie va fi mult restrâns. Totodată, hotărârea autorităților vine după ce, duminică, resfințirea unei biserici ortodoxe pe stil vechi a dus la blocarea unei străzi din Galați.
Peste 300 de credincioși s-au îngrămădit să se închine la icoane, așa că a fost nevoie de intervenția Poliției și a Jandarmeriei.
În zadar i-au rugat jandarmii pe credincioși să respecte regulile. De mână cu copii, oamenii s-au îngrămădit pentru a primi pachetele pe care biserica le-a pregătit. Aglomerație a fost și la intrare în lăcașul de cult. Cu ocazia sfințirii, femeile au putut păși în altar.
Femeie: „Ca să intre o femeie prin Sfântul Altar înseamnă că-și mai liniștește sufletul. Considerăm că orice boală, poate să fie un cancer și de ficat, un cancer de cap, bolnav omul, nu se moare doar de COVID. COVID-ul ăsta considerăm că este ceva care nu este la locul lui.”
Problema cea mare, au spus enoriașii, a fost că nu au putut auzi slujba. Biserica nu a pus la dispoziție o stație de amplificare a sunetului, așa că oamenii au ales să se înghesuie la ușa lăcașului.
Reporter: „Nu v-a speriat lumea asta multă?”
Femeie: „Nu m-a speriat! Îmi pare rău că n-a fost stație, ca să auzim mai bine, că puteam păstra distanța dacă era era stație, dar așa cum să nu ne îngrămădim.”
Reporter: „Preoții au măști?”
Femeie: „N-am văzut, n-am văzut.”
Femeie: „Toată lumea a respectat ordinea exact cum spune la televizor. Poliția ne-a...asta a fost, toată lumea a respectat, arhiereii s-au conformat, toată lumea, a fost foarte bine.”
Reporter: „Preoții purtau masca?”
Femeie: „N-au avut mască! Nici nu pot să poarte masca, vă spun, în Sfântul Altar nu se poartă masca. Toți sunt testați.”
Pentru preoți, regula pe care ar trebui să o respectăm toți ar însemna o încălcare a dogmelor creștine.
Dionisie Gălățeanu, episcop: „Dumnezeu l-a lăsat pe om cugetător și liber. Fiecare își manifestă credința după cum simte cu inima. Așa că n-am putut nici noi, nici autoritățile să blocăm ceea ce oamenii simt.”
Reporter: „Ați purtat mască la slujbă?”
Episcop: „Noi acolo nu putem în fața Sfântului Potir să fim cu masca, dar creștinii, după cum ați văzut, s-au conformat.”
25 de jandarmi și polițiști au intervenit la fața locului.
Gabriel-Ioan Avrămescu, prefect Galați: „Am avut dispozitive ale Jandarmeriei și Poliției Române, oamenii au venit în dinamică, după cum vedeți. La un moment dat s-a blocat strada. M-au anunțat, de asta am și venit, văd că s-a soluționat și problema asta.”
Gabriela Costin, Poliția Galați: „Întrucât s-a constatat că spațiul în care avea loc evenimentul nu era suficient de mare pentru a asigura distanțarea fizică, Poliția a luat decizia blocării circulației rutiere pe un tronson de 150 de metri de stradă în fața lăcașului de cult, tocmai pentru a asigura acest spațiu.”
Zece enoriași au fost amendați pentru nerespectarea măsurilor impuse de autorități în contextul pandemiei.