Miting electoral al lui Trump, în Tulsa. Distanțare socială inexistentă, măști opționale

Ultima actualizare: 21-06-2020 10:13

Preşedintele american Donald Trump şi-a început campania electorală pentru realegere în faţa câtorva mii de susţinători adunaţi într-o arenă din Tulsa, Oklahoma.

În discursul său, liderul american a tunat şi a fulgerat împotriva adversarilor politici şi a presei, le-a făcut promisiuni oamenilor şi le-a promis că va câştiga prezidenţialele din noiembrie.

La mitingul electoral au participat mai puţini oameni decât se aşteptau organizatorii, şi mulţi dintre cei prezenţi nu au respectat regulile de protecţie împotriva coronavirusului.

Donald Trump, președintele SUA: „Vin în faţa voastră astăzi să vă spun că majoritatea tăcută e mai puternică decât oricând. Peste cinci luni, îl vom învinge pe "adormitul" Joe Biden. Vom opri stânga radicală. Vom construi un viitor sigur şi oportunităţi pentru toţi americanii, de orice rasă, culoare, religie sau crez. Republicanii sunt partidul libertăţii, egalităţii şi al dreptăţii pentru toţi.”

Mii de oameni s-au înghesuit în tribunele sălii polivalente din Tulsa, la primul miting electoral al președintelui Donald Trump de la începutul pandemiei. Asta, în ciuda protestelor și criticilor și avertismentelor venite din partea experților medicali.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: „Vreau să vă mulţumesc tuturor. Sunteţi nişte războinici. Am urmărit presa "fake news" în ultimele săptămâni şi totul e negativ. "Nu mergeţi. Nu veniţi. Nu faceţi nimic."

Dr. Bruce Dart, directorul departamentului de sănătate din Tulsa: „Evitarea mulțimilor e primul lucru de făcut ca să te protejezi de virus până la apariția unui vaccin și a unui tratament sigur. Din perspectiva sănătății publice, vorbim de o furtună perfectă. Una pe care Tulsa nu și-o poate permite.”

Cu toate astea, susținătorii lui Donald Trump nu au fost deloc îngrijorați de riscurile la care s-ar putea expune participând la mitingul din Tulsa.

Participant: „Nu mă îngrijorează atât de mult pentru că sunt sănătoasă și nu mi-am făcut prea multe griji încă de la început.”

Participant: „Nu mă deranjează să intru în sală cu toată pandemia și cu vârfurile ei, pentru că asta e frumusețea țării noastre. Știu că îmi asum riscul de a fi expusă (la virus, n.r.) dar, ca americancă, e dreptul meu.”

Participant: „Cred că, dacă toată lumea ține la îndemână un dezinfectant și stă la distanţă de ceilalţi, cred că va fi în regulă. Zic... şi să purtăm măști, să purtăm măști.”

Într-adevăr, la intrarea în sala polivalentă care a găzduit manifestația, oamenii au primit măști, dar nu li s-a impus să le poarte.

Tim Murtaugh, director de comunicare al echipei de campanie Trump 2020: „Vom oferi măști participanților, să le poarte dacă vor. Tuturor celor care intră li se ia temperatura și cei care au febră nu vor fi lăsați să intre. Avem mai mult dezinfectant de mâini decât este nevoie, toate precauțiile au fost luate.”

Cât despre distanțarea socială... a fost practic inexistentă. În schimb, toți participanții au fost obligați să semneze un document prin care au consimțit să nu tragă la răspundere echipa lui Trump în cazul în care contractează coronavirusul la miting.

Un semnal de alarmă a apărut, însă, cu câteva ore înaintea adunării electorale, când presa americană a aflat că şase membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump, implicaţi direct în organizarea mitingului din Tulsa, au fost diagnosticaţi cu COVID-19.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO