Zeci de mii de români au fost amendați pentru că nu știau că trebuie să completeze PLF la intrarea în țară

Ultima actualizare: 11-01-2022 20:06

Aproape 50.000 de români care au intrat în ţară în perioada sărbătorilor au fost amendaţi cu câte 3.000 de lei fiecare, pentru că nu au completat Formularul de Localizare a Pasagerilor (PLF).

Acesta a intrat în vigoare înainte de Crăciun și mulţi nu ştiau că documentul este obligatoriu. Acum, cei care s-au trezit cu penalizari, deși la frontieră nu le-ar fi spus nimeni, nimic, vor să se adreseze instanței.

Daniel s-a întors în România la începutul anului, după un concediu în Dubai. Nu ştia că pe lângă certificatul de vaccinare şi testul PCR cu rezultat negativ este obligat, mai nou, să completeze online, la intrarea în ţară, şi un formular de localizare a pasagerilor.

Daniel Chiru, pasager: ”Am primit ştampila de la angajaţii DSP, m-au trimis la graniţă, mi-au verificat paşaportul şi am intrat în ţară. Nimeni nu a întrebat de acel formular, urmând să primesc o amendă de 3.000 de lei acasă de la DSP pe data de 6 ianuarie. Am achitat jumătate din amendă, urmând să contestăm în instanţă pentru că asta este singura cale de atac".

Formularul a intrat în vigoare pe 20 decembrie. Reprezentanţii DSP şi cei ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră spun că nu au obligaţia legală să-i anunţe pe toți la intrarea în țară că nu au completat formularul. În punctele de trecere a frontierei sunt doar anunţuri care le reamintesc oamenilor de această obligaţie.

Fabian Bădilă, purtătorul de cuvânt al IGPF: "Să nu uităm de principiul juridic care stabileşte faptul că necunoaşterea legii nu te absolvă de respectarea prevederilor legale. E ca şi cum ai conduce un autoturism spunând că nu ai ştiut că îţi trebuie permis de conducere sau ITP''.

Au fost amendați până și piloții

Cu toate acestea, aproape 50.000 de persoane care au intrat în România între 25 decembrie şi 8 ianuarie au fost amendate, în total, cu 129 de milioane de lei, adică peste 25 de milioane de euro, pentru că nu au completat acest formular. Peste 13.000 dintre amenzi au fost primite doar în Bucureşti.

Horea Timiș, directorul DSP Arad: "Anumiţi cetățeni au fost zilnic în Ungaria. Timp de cinci zile, au intrat şi ieșit şi de fiecare dată trebuie completat acest document. S-au emis cinci amenzi pe o persoană".

Şi piloţii sau membrii echipajelor de zbor au început mai nou să primească astfel de amenzi, cu toate că formularul este destinat, susţin aceştia, doar pasagerilor.

Formularul digital poate fi generat electronic prin intermediul platformei plf.gov.ro şi trebuie completat de toate persoanele care intră în ţară cu avionul, trenul cu maşina sau pe cale navală.

Procesul de completare se aseamănă cu cel al certificatului verde digital. El nu trebuie tipărit şi va conţine pe lângă nume, prenume şi datele de contact şi țările sau zonele prin care o persoană a călătorit înainte să ajungă în România. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO